Güzellik kraliçeleri taçlarını neden bıraktı?

Miss USA'in yazdığı mesajdan çıkarılan "susturuluyorum" ifadesi, kafaları karıştırdı

Venezuela kökenli Voigt, kasımda ülkenin güzellik kraliçesi olduğunda ABD'nin farklı kesimleriyle diyalog kurmak istediğini söylemişti (AFP)

Önce Miss USA ardından da Miss Teen USA'in tacından feragat etmesi ABD'de psikolojik taciz ve baskıya ilişkin tartışmalara yol açtı. 

24 yaşındaki Noelia Voigt pazartesi günü Instagram hesabından yaptığı açıklamada akıl sağlığını gerekçe gösterdi:

İçten içe bunun benim için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu biliyorum. Umuyorum ki şu konularda diğerlerine ilham vermeyi sürdürürüm: Kararlı olmak, akıl sağlığına öncelik vermek, sesinle diğerlerini ve kendini savunmak ve belirsizlik olsa bile geleceğin neler getireceğinden asla korkmamak. 

Fiziksel ve akli sağlığınızı asla tehlikeye atmayın. Sağlığımız zenginliğimizdir.

CNN'e konuşan bir Miss USA sözcüsü, "Unvan sahiplerinin iyiliği bizim birincil önceliğimizdir" diyerek kararı desteklediklerini bildirdi. Yeni kraliçenin yakında açıklanacağını da ifade etti. Sonrasında Hawaii güzeli Savannah Gankiewicz, Miss USA seçildi.


Diğer yandan Miss USA'in yazdığı mesajdaki ilk 11 cümlenin baş harflerini bir araya getirenler, "susturuluyorum" ifadesini buldu. Miss USA'in 72 yıllık tarihinde tacı bırakan bir güzel görmeyen hayranların kafası bu bilgiyle daha da karıştı.

Sonrasında çarşamba günü Miss Teen USA'in de istifa ettiği duyuruldu. Yine Instagram'da açıklama yapan UmaSofia Srivastava, "Kişisel değerlerim artık bu organizasyonun yönelimiyle tamamen örtüşmüyor" deyip aylardır bu kararı düşündüğünü vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filozof Friedrich Nietzsche'den alıntı yaparak "Korkunç bir derinliğe sahip olmayan güzel yüzeyler yoktur" ifadesini de kullandı. 

Güzellik kraliçesi, üniversite hayatı için sıkı çalışması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Srivastava'nun istifa paylaşımına yorum bırakan Voigt, "Gurur duymak bile az kalır, senin önünde saygıyla eğiliyorum. Seni her zaman çok seveceğim!" yazdı. 

17 yaşındaki Srivastava, yarışmayı kazanarak eylülde taç takmıştı. 14-19 yaşlarındaki gençlerin katıldığı organizasyonun Meksika ve Hindistan kökenlerine sahip ilk kraliçesi olmuştu. 

Miss Teen USA de bu karara saygı duyduğunu ve Srivastava'nın yerine geçecek kişinin yakında açıklanacağını Instagram hesabında duyurdu. 


Üst üste gelen istifalar, Miss USA Sosyal Medya Direktörü Claudia Michelle'in geçen hafta istifa etmesiyle birleşince Amerikan kamuoyunun konuya ilgisi arttı. 

Kendisinin bir gizlilik anlaşmasıyla bağlı olmadığını işaret eden Michelle'in, "iş yerindeki toksik ortam ve zorbalığın her türlüsünü" onaylamadığını ve Voigt'la Srivastava'nın istedikleri paylaşımları yapamadıklarını bildirmesi de her şeyin üstüne tuz biber ekti:

Noelia'yla yakından çalışma ayrıcalığına sahip oldum ve maalesef tanıştıktan sonra akıl sağlığındaki kötüleşmeyi gördüm. Uma ve ailesine yönelik saygısızlığı da doğrudan tecrübe ettim.

Voigt'la yarışan Miss USA katılımcılarından bazıları, 2023'teki yarışmada yer alanlarının çoğunun çekilme kararını desteklediğini vurgulayan bir paylaşım yaptı. Organizatörlerin gizlilik sözleşmesinden vazgeçmesi ve Voigt'un deneyimlerini paylaşması gerektiğini savundular. 

Miss USA organizasyonu, 2022'deki yarışmanın hileli olduğu suçlamalarıyla karşı karşıya kalsa da iddiaları reddetmişti. 

Miss Universe, Miss USA and Miss Teen USA'i 2022'de devralan Taylandlı medya devi Jakkaphong Jakrajutatip'in şirketi JKN Global, geçen sene iflas başvurusunda bulunmuştu. 

Eski Miss USA'lerden Cheslie Kryst'in 2022'de intihar etmesi de organizasyona gölge düşürmüştü. 

Eski New York güzeli Thatiana Diaz, bu organizasyondaki psikolojik taciz ve baskının gün yüzüne çıkmasına hiç şaşırmadığını söyledi. 31 yaşındaki Diaz şu ifadeleri kullandı:

O kadar farklı kişilikler orada ve çekiştirilip duruyorsunuz, size ne yapacağınız söyleniyor. Bu gerçekten akıl sağlığını etkiliyor. Bu taçların altında insanlar var.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNN, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU