Antik Çağ'ın Amerika'sı: Babiller ve modernite

Umut Ataseven Independent Türkçe için yazdı

Hıristiyanların Amerika'da siyaset yapma biçimlerine ilişkin sayısız eleştiri sunabilecek olsam da belki de yapılan en önemli hatalardan biri en incelikli olanıdır:

Kilise ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki ilişkiyi anlamak için yanlış kutsal metin metaforunu kullanmak.

Açıkça konuşursak, pek çok Hıristiyan üstü kapalı veya açık bir şekilde ABD'nin yeni bir İsrail, Hıristiyan bir ulus olduğunu varsayıyor.

oysa gerçekte daha iyi bir metafor Amerika'nın Babil olduğudur.

Yanlış metafor kullanmak, Hıristiyanların yaşadıkları topraklarla ilgili beklentilerini ve umutlarını boşa çıkarır ve zaman zaman bizden farklı inanç, değer ve bakış açılarına sahip komşularımıza zarar vermemize de yol açar.

Elbette bu toprakları Hıristiyan bir ülkenin yeri olarak görmek, ilk Avrupalı yerleşimciler kadar eskidir.
 

 

Amerika'nın tanrının önünde özel bir kaderi olduğu görüşü, Doğu Yakası'ndaki İngiliz Püriten kolonilerinin ilk günlerinde görülebilir.

1630'da Massachusetts Körfezi Kolonisi'nin ilk valisi John Winthrop, Yeni Dünya'ya giderken Arbella gemisinde yazdığı bir vaazda yeni çabalarını ünlü bir şekilde anlattı.

İsa'nın Dağdaki Vaazındaki bir ifadeye atıfta bulunarak şunları söyledi:

Çünkü tepe üzerinde bir şehir olacağımızı düşünmeliyiz. Bütün insanların gözü üzerimizde.


Winthrop hemen Eski Ahit'in Tesniye 30'unda İsrail'e uygulanan antlaşma koşullarını kullanarak yeni koloni önündeki bahsi açık bir şekilde anlatmaya devam etti:

Eğer bir halk olarak Tanrı'nın Kutsal Yazılardaki emirlerine sadık kalırsanız, refah içinde olursunuz; Eğer bir kavim olarak itaatsiz iseniz, 'Ben (Allah) bugün size helâk olacağınızı bildiriyorum; Girmek ve sahip olmak için Ürdün Nehri'ni geçmekte olduğunuz topraklarda uzun süre yaşamayacaksınız.'


(Winthrop, bu kutsal metinden alıntının sonunu kasıtlı olarak yeniden ifade eder ve Ürdün Nehri lafını çıkararak onun yerine "geçtiğimiz iyi topraklar" ifadesini koyar. Bu engin denize sahip olmak için).

Tarihçi Mark Noll şunu belirtiyor:

New England'a gelen Püritenlerin çoğu... her ne kadar devletle işbirliği içinde bir organizasyon olsa da, İncil'in cemaatsel bir organizasyonu öğrettiğine inanıyordu (yani kiliseler ayrı ayrı organize ediliyor ancak topyekûn reformasyonu teşvik etmek için dindar yargıçlarla işbirliği yapıyor). 
 

 

Amerika'nın Yahudi-Hıristiyan tanrısından İsrail benzeri bir çağrıya ve ilişkiye sahip olduğu duygusu, Amerika Birleşik Devletleri'nin yaratılışına ve ötesine uzanan bir şeydir.

Evanjelik Hristiyan liderlerin Amerika'dan bir "Hıristiyan ulus" olarak bahsetmeleri ve oy verdikleri liderlerin kendi özel değerlerini ve sosyal gündemlerini yansıtmasını arzu etmeleri alışılmadık bir durum değildir.

Buradaki çıkarlar sadece çeşitli insanların kiliselerinin toplumda nasıl var olduğu, yaşadığı ve işlediğiyle ilgili değil, aynı zamanda Hıristiyanların değerlerinin, bakış açılarının ve ilgilerinin devletin değerleri olarak kalıp kalamayacağıdır.

ABD toplumunun giderek laikleşmesinden korkan bu Hıristiyanlar, yalnızca "Amerika'yı yeniden büyük yapmak"la kalmıyor, aynı zamanda onu Tanrı'nın sadık bir toplum olma çağrısı doğrultusunda yeniden yönlendirmek istiyorlar.

Seçim yıllarında bu, özellikle Hıristiyan geleneğinde anlaşıldığı şekliyle toplumsal ahlaki değerleri yansıtacak ve savunacak liderlerin bulunması ve seçilmesi anlamına geliyor.
 

 

Yeni bir İsrail ya da Hıristiyan bir ulus olarak ABD modelinde tek bir sorun var:

Amerika'nın kuruluş belgeleri böyle bir modeli anlaşılmaz kılıyor.

Açıkça ifade etmek gerekirse, Bağımsızlık Bildirgesi'nin veya ABD Anayasası'nın hiçbir yerinde, Amerika Birleşik Devletleri'nin amacı ve çağrısı, İsa Mesih'i evrenin Rabbi ve Teslis'in ikinci kişisi olarak tanımak ve ona ibadet etmek olarak belirtilmez.

Bu belgeler, bu yeni hükümetin amacının İsa Mesih'in ve onun bu dünyadaki krallığının iyi haberini duyurmak ve somutlaştırmak olduğuna da değinmiyor.

Thomas Jefferson'un, Yeni Ahit'in içindeki tüm mucizeleri ve doğaüstü unsurları dışarıda bırakan kendi versiyonunu yapan ünlü bir deist olduğu göz önüne alındığında, onun "yaratıcı" ve "kader"e yaptığı atıflar, bir tanrıdan çok genel bir tanrıya işaret ediyor.

Hıristiyan inancının tanrısına benzer. Jefferson bir yana, ülkenin kuruluşunda sayısız Hıristiyanın yer alması ya da büyük ölçüde Hıristiyan olan ya da hâlâ Hıristiyan olan bir nüfusa sahip olmak, ABD hükümetini ya da onun çıkarlarını Hıristiyan yapmaz.

Hıristiyanlardan etkilenen ahlak ve kaygıların ulusu başlangıçta etkilediği ve halen de geçerli olduğu iddia edilebilir, ancak Hıristiyanlardan etkilenmekle Hıristiyan olmak aynı şey değildir. Amerika Birleşik Devletleri başka bir şeydir.
 

 

Amerika'da yaşayan Hıristiyanlar için daha iyi ve daha doğru metafor, onların durumlarını Babil'de yaşamaya benzer görmek olacaktır.

İncil'deki anlatıma aşina olmayanlar için Babil, antik Yakın Doğu'da, milattan önce 7'nci yüzyılın sonlarında Yahuda Krallığı'nı zorla bağımlı bir devlet haline getiren ve sonunda milattan önce 597-582 yılları arasında Yahudalı kitlelerini Yahuda'dan ve sınır dışı eden bir süper güçtü.

Babil (ve Yahudi tarihi açısından önemli olan Süleyman'ın tapınağı yıkıldı); tarihçiler buna Babil Esareti adını veriyor.

Persler, Babillileri fethedip milattan önce 536'da Yahudilerin evlerine dönmesine izin verene kadar, onlar "yabancı bir ülkede yabancı" olarak yaşadılar.

Elbette Hıristiyanlar gibi Hıristiyanların da anavatanları yok edilmedi ve Kuzey Amerika'da esaret altına sürüklenmedi; karşılaştırmanın yeri burası değil ve İsrail'in deneyimine saygısızlık etmek istemem.

Bunun yerine fikir, Hıristiyanların zaten siyasi ve "halk" bir kimliğe sahip olduğu ve buna Kilise denildiğidir.

Kilise, İsrail'in Tanrısına bağlılığı olan birçok ulustan oluşan, dünyanın dört bir yanına yayılmış bir halktır.

Bu "siyaset" herhangi bir ulusal kimlik veya kaderden daha nihaidir.
 

 

Ve Kilise'nin çağrısı, liberal demokrasiden daha belirleyici bir Kral ve Krallığın ilan edilmesidir.

Böyle bir vatandaşlık ve bağlılıkla Hıristiyanlar Amerika'da ve yaşadıkları diğer topraklarda yabancı olmaktan kendilerini alamazlar.

Seküler bir devletin araçları, mekanizması ve gücü aracılığıyla bir Hıristiyan krallığı kurmaya çalışmak, özellikle de devletin şiddetini ve tahakkümünü meşru kabul etmek yerine isteyerek kaçınan ve özümseyen çarmıha gerilmiş bir Tanrı'ya tapınıldığında anlaşılmaz hale gelir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU