Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

ABD'de 88 Demokrat üye, Biden'a İsrail'e yapılan yardımları gözden geçirme çağrısında bulundu

ABD Kongresi'nde Demokrat Partili 88 üye, İsrail'in Filistinli sivillere yönelik insani yardımları kasten engellediğine dair inandırıcı iddialar bulunduğunu belirterek, Başkan Joe Biden'a ABD yasalarına göre İsrail'e yapılan yardımları yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.

Kongre üyeleri Jason Crow ve Chris Deluzio'nun öncülüğünde bir grup Demokrat, Biden'a ortak imzalı mektup gönderdi. 88 Kongre üyesinin imzası bulunan mektupta, "İsrail Hükümeti'nin, insani yardımın kasıtlı olarak durdurulması ile ilgili Gazze'deki savaşı yürütme biçimine ilişkin ciddi endişelerimiz devam ediyor. Netanyahu Hükümeti savaşın başından beri Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini ciddi şekilde kısıtladı" ifadeleri yer aldı.

Mektupta, ABD Yabancı Yardım Yasası'nın, ABD insani yardımının taşınmasını veya dağıtımını doğrudan veya dolaylı olarak kısıtlayan herhangi bir ülkeye yardım veya silah satışını kısıtladığı hatırlatıldı. İsrail'in bu konuda kısıtlamaları olduğuna dair yeterli kanıt bulunduğuna dikkati çekilen mektupta, ABD destekli insani yardımın sağlanması konusundaki federal yasanın ihlal edildiği kaydedildi. Mektupta, Biden yönetimine İsrail'e yapılan yardımların yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunuldu.


Özgür Özel: Sinan Ateş suikastine ilişkin hazırlanan iddianame kamuoyunun bildiği pek çok gerçeği gizlemeye çalışıyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sinan Ateş cinayeti iddianamesine ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Özel açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Sinan Ateş suikastine ilişkin hazırlanan iddianame, oluşturulan sis perdesini aralamak şöyle dursun, kamuoyunun bildiği pek çok gerçeği gizlemeye çalışıyor. Sinan Ateş suikasti tam anlamıyla aydınlanana kadar peşini bırakmayacağız.


İsrailli heyetin Hamas'tan yanıt alana dek esir takası görüşmeleri için Mısır'a gitmeyeceği belirtildi

İsrail devlet televizyonu KAN'da İsrailli yetkiliye dayandırılan haberde Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, İsrail heyetinin Kahire'ye gitmesine karşı çıktığı ve esir takası anlaşması olsa da Gazze'deki saldırıları sonlandıracak hiçbir teklifi kabul etmeyeceği belirtildi. İsrail heyetinin, Hamas'tan yanıt alana dek dolaylı devam eden esir takası müzakerelerine katılmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmeyeceği kaydedildi.

İsrail medyasında yer alan haberlerde de Netanyahu'nun, İsrail heyetinin Kahire'ye gönderilmemesi kararını Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ve İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot ile paylaşmadığı bildirildi.

Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon ortaklarından anlaşmaya itiraz

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Başbakan'ın İsrail heyetini Kahire'ye göndermeme kararını memnuniyetle karşılıyorum. Umarım geçen hafta benimle yaptığı görüşmede verdiği diğer taahhütleri de yerine getirir" ifadelerini kullandı.

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de sosyal medya paylaşımında, ateşkes müzakerelerine ilişkin, zafer olmaksızın savaşı sonlandıracak bir teslim olma anlaşmasını "felaket" diye nitelendirerek, Refah'a "Hemen saldırı" çağrısı yaptı.

Kahire el-İhbariye televizyon kanalının üst düzey kaynağa dayandırdığı haberde esir takası için görüşmelere katılmak üzere yola çıkan Hamas heyetinin Kahire'ye ulaştığı belirtilmişti.


İsrailli askerlerin aileleri, Refah'a kara saldırısı düzenlenmemesini talep etti

The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, 600'den fazla İsrailli asker ailesi, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanına gönderdikleri ortak mektupta, Tel Aviv yönetiminin Refah'a muhtemel kara saldırısından duydukları endişeyi ifade etti. Mektupta, Refah'a saldırının askerler için "ölüm tuzağından başka bir şey olmayacağı" belirtilerek, "Tüm gücümüzle söylüyoruz; artık size güvenmiyoruz" ifadesi kullanıldı.

Gazze'ye saldırılar sırasında ölen İsrail askerlerine işaret edilen mektupta, bunların en azından bir kısmının "siyasi değerlendirmeler" nedeniyle yaşandığı vurgulandı. Refah'a saldırı yapılmaması istenilen mektup, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin yanı sıra İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ve İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot ve diğer Savaş Kabinesi üyelerine de ulaştırıldı.


Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş’ten iddianameye tepki: Peki, azmettiriciler nerede?

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımla iddianamenin sonuç kısmını paylaştı. "Sırf bu iddianameyi hazırlamak için kamuoyunu neden bir buçuk yıl beklettiniz?" diye soran Ateş'in paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

İddianame burada. Peki, azmettiriciler nerede? Böyle bir suikasti birkaç çapulcunun tasarlayıp planladığına inanmamızı gerçekten bekliyor musunuz? 

Adana'da iş yerine silahlı saldırı sırasında araçla yoldan geçen kadın öldü

Adana'da motosikletli 2 kişi, merkez Seyhan ilçesi Mücahitler Caddesi'ndeki bir iş yerine silahlı saldırıda bulundu. Kurşunlardan biri, 01 ANK 092 plakalı otomobiliyle olay yerinden geçen sürücü Hayriye Derin'in (43) ensesine isabet etti. 3 yaşındaki oğlunu kursa bıraktıktan sonra 10 yaşındaki oğluyla eve dönerken kurşunun hedefi olan Derin'in kullandığı otomobil, karşı şeritten gelen 01 M 0262 plakalı minibüse çarparak durdu.

İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Sağlık ekibince Seyhan Devlet Hastanesi'ne kaldırılan kadın, yapılan müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi. Polis ekiplerinin olaydan sonra kaçan 2 şüphelinin yakalanması için çalışmaları sürüyor.

AA-20240504-34457209-34457204-ADANADA_IS_YERINE_SILAHLI_SALDIRI_SIRASINDA_ARACLA_YOLDAN_GECEN_KADIN_YARALANDI.jpg
Fotoğraf: AA

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan motosiklet kazasında ölen oğlu için taziyeleri kabul etti

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan oğlunun vefatı dolayısıyla Sudan'ın Ankara Büyükelçiliği konutunda taziyeleri kabul etti. Burhan'a taziye dileklerini ifade etmek için Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in yanı sıra Suudi Arabistan, Yemen, Filistin, Arap Ligi, Mısır ve Umman'ın Ankara büyükelçileri, birçok Sudanlı ve Türk vatandaşı büyükelçilik konutuna geldi. Abdurrahman'ın cenazesi, öğle namazını müteakiben Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilmişti.

Abdurrahman, 6 Mart'ta Çankaya'da İncek Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Bulvarı'nda motosikletiyle bir araca çarparak yaralanmıştı. Mohamed Abdulfettah el-Burhan Abdurrahman yaklaşık 2 aydır yaşam mücadelesi verdiği Bilkent Şehir Hastanesi'nde dün hayatını kaybetmişti.

AA-20240504-34462205-34462201-SUDAN_EGEMENLIK_KONSEYI_BASKANI_BURHAN_ANKARADA_VEFAT_EDEN_OGLU_ICIN_TAZIYELERI_KABUL_ETTI.jpg
Fotoğraf: AA

İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde polise saldıran 52 şüpheliye tutuklama talebi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Saraçhane Meydanı'nda polislere saldırıda bulundukları için gözaltına alınan 65 şüphelinin savcılıktaki işlemleri tamamlandı. Şüphelilerden 52’si "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefet", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "kamu görevlisine direnmek" suçlarından tutuklama talebiyle, 13 şüpheli ise adli kontrol hükümleri uygulanması istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde kentte yapılan gösterilerde Taksim Meydanı'na ilerlemeye çalışan ve polise saldırdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 217 şüpheliden 182'si serbest bırakılmıştı. İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi ekiplerince daha sonra kamera kayıtları ve yüz tanıma sistemiyle saldırıya karıştıkları tespit edilen 30 şüpheli daha gözaltına alınmıştı. Sağlık kontrolünün ardından 65 şüpheli, polis eşliğinde Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilmişti.


4 İBB çalışanı hakkında gözaltı kararı verildi

İstanbul Küçükçekmece'de kapatılmayan su dolu bir çukura düşen 5 yaşındaki Edanur Gezer ölümüyle ilgili soruşturmada 4 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, gözaltı kararı verilenlerin ikisinin İBB'de çalışan kepçe operatörü, birinin işçi ve  birinin de mühendis  olduğu öğrenildi

Gözaltı kararı verilen 4 kişiden 3'nün yakalandığı belirtildi .


“Savunma hakkı” sayıldı Demirtaş "hedef gösterme" davasında beraat etti

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiği iddiasıyla verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını kaldırdı. Demirtaş'ın Başsavcı Kocaman hakkında kullandığı "hukuk önünde hesap verecek" sözünü savunma hakkı kapsamında değerlendiren İstinaf mahkemesi beraat kararı verdi.

Demirtaş, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7 Ocak 2020 tarihinde yaptığı savunmada, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı olan Yüksel Kocaman'ı eleştirmişti. Başsavcının kendisine kumpas kurduğunu iddia eden Demirtaş, "Hukuk önünde hesap verecek" demişti.


Amedspor 1. Lig'de

Amedspor, 2. Lig Kırmızı Grupta şampiyon oldu. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Lig Kırmızı grupta 3 puan ve 10 averajla lider olan Amedspor, kendi sahasında Memenem Belediyespor ile karşılaştı.  Onbinlerce Amedspor taraftarı, stadı hıncahıç doldurdu ve tezahüratlarla takımına destek oldu.  Maçın ilk yarısında gol olmadı. İkinci yarıda her iki takım da birçok gol pozisyonu yakaladı. Ancak gol olmadı. 4 dakikalık uzatmalarda da gol olmayınca maç beraberlikle sonuçlandı. Amedspor, böylece puan ve averaj farkıyla şampiyon oldu.  Kastamonuspor ise Arnavutköy Belediyespor’a karşı 2/2’lik beraberlikle haftayı tamamladı ve ligi ikinci sırada bitirmiş oldu.


Enkazdan çıkardığı yaşlı adama kendi botlarını giydirmişti: Talihsiz bir kaza sonucu yaşamını yitiren ifaiye eri toprağa verildi

Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Mis Apartmanı'nın enkazından çıkardıkları yaşlı adama yalın ayak olduğunu görünce kendi botlarını giydirmesiyle tanınan ve evinde ölü bulunan itfaiye eri Kürşat Aydın'ın cenazesi, memleketi Amasya'nın Merzifon ilçesinde toprağa verildi. Atakum ilçesi Yenimahalle Mahallesi'ndeki bir apartman dairesinde ikamet eden 43 yaşındaki Aydın, dün banyoda eşi tarafından hareketsiz bulunmuş, eve gelen sağlık ekiplerince yapılan muayenede Aydın'ın öldüğü belirlenmişti.  Aydın’ın evde tek olduğu sırada evinin banyosunda düşmesi üzerine beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdiği öğrenildi.  Aydın, yurttaşın “Sen ne yapacaksın?” sorusuna “Sen bizi düşünme, giyeriz bir şey” yanıtını vermişti.


Alman Sosyal Demokrat vekil, saldırıya uğradı: Ağır yaralanan Ecke ameliyata alındı

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Matthias Ecke'nin (41), uğradığı saldırıda ağır yaralandı. Saldırının Ecke'nin partisinin afişleri asarken sokakta gerçekleştiği ve ağır şekilde darp edildiği öğrenildi. Açıklamada, saldırıda ağır yaralanan AP Milletvekili Ecke'nin ameliyat edilmesi gerektiği ifade edildi. 

SPD Saksonya Eyalet Teşkilatı Eş Başkanları Hennig Homann ve Kathrin Michel'ın ortak açıklamasında, Ecke'ye yapılan saldırının ülkedeki herkes için bir alarm sinyali olduğu belirtilerek "Demokratik değerlerimiz saldırı altında." denildi. SPD Eş Genel Başkanları Saskia Esken ve Lars Klingbeil de söz konusu saldırıyı kınayarak "Failler demokratik toplumun temsilcileri olarak bizlerin gözünü korkutmak istiyorlar ama asla başarılı olamayacaklar." ifadesini kullandı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise AP seçimleri öncesinde Ecke'ye yönelik bu saldırının siyasi amaçlı olduğunun teyit edilmesi durumunda, bunun demokrasiye yönelik bir saldırı olacağını vurguladı. Demokrasi karşıtı şiddetin yeni bir boyut kazandığını ifade eden Faeser, hukuk devletinin buna sert şekilde karşılık vereceğini kaydetti.

Dresden polisinden yapılan açıklamaya göre, kimliği belirsiz 4 kişi Schandauer Caddesi'nde SPD için afiş asan 41 yaşındaki bir kişiye saldırdı. Saldırıya uğrayan kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.


Rusya, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’yi "arananlar" listesine koydu

Rusya İçişleri Bakanlığı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi arananlar listesine aldı. Bakanlığın veri tabanındaki arananlar listesine doğum yeri ve tarihi ile adı konan Zelenskiy, Rusya Federasyonu Ceza Yasası uyarınca aranıyor.


Nijerya'da kızamık salgını: Ölü sayısı 42'ye çıktı

Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Adamawa eyaletinde ortaya çıkan kızamık salgınında hayatını kaybeden çocuk sayısı 42'ye yükseldi. Adamawa Eyaleti Sağlık Komiseri Felix Tangwami, yaptığı açıklamada, eyaletin Mubi ve Gombi bölgelerinde salgının yayılmaya devam ettiğini belirtti. Bugüne kadar 308 çocuğun kızamıktan etkilendiğini aktaran Tangwami, salgın nedeniyle yaşamını yitiren çocuk sayısının 42'ye çıktığını kaydetti. Tangwami, hastalığın diğer bölgelere yayılmasını engellemek için kırmızı alarma geçildiğini ifade etti. Mubi ve Gombi eyaletlerine sağlık çalışanlarının sevk edildiğini belirten Tangwami, salgına karşı önlemler alındığını kaydetti.


Bakan Şimşek, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu artırmasını değerlendirdi: Not artışlarının habercisi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uyguladıkları programın olumlu sonuçlarının kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarına yansıdığını belirterek, "S&P, Fitch ve Moody's'in pozitif not görünümleri not artışlarının devamının habercisi." ifadesini kullandı. Şimşek, sosyal medya hesabından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P), Türkiye'nin kredi notunu artırmasını değerlendirdi.

Uygulanan ekonomi programının olumlu sonuçlarının kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarına yansıdığına dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

S&P ülke kredi notumuzu 11 yılın ardından 1 kademe artırırken görünümü pozitif olarak korudu. S&P, Fitch ve Moody's'in pozitif not görünümleri not artışlarının devamının habercisi. Güçlendirerek uygulamaya devam ettiğimiz programımızla ülkemize duyulan güveni en üst seviyeye taşımakta kararlıyız.


Gazze'de can kaybı 34 bin 654'e çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 32 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 41 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in 211 gündür Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 654'e, yaralı sayısının da 77 bin 908'e yükseldiği kaydedildi.


ABD'li senatör Sanders'ten üniversitelerdeki Filistin eylemlerine destek: Tarihin doğru tarafında yer alıyorsunuz

ABD'li Bağımsız Senatör Bernie Sanders, ülkedeki üniversitelerde Filistin'e destek gösterileri düzenleyen öğrencilerin yanında olduğunu söyledi. Senatör Sanders, ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesinde, Filistin'e destek gösterilerinin diğer üniversitelere yayılmasının ardından sosyal medya platformu X’ten açıklama yaptı. Sanders, 1962’de Chicago Üniversitesinde ırkçı politikaların sona ermesi için oturma eylemlerine katıldığını ve gözaltına alındığını anımsatarak "Gazze’deki savaşı protesto eden öğrencileri görmekten gurur duyuyorum. Barışçıl ve kararlı kalın. Siz tarihin doğru tarafında yer alıyorsunuz." ifadelerini kullandı.


EPDK duyurdu: Enerji ve motorinde tek fiyat dönemi başlıyor

Akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, farklılaştırılmış olsun veya olmasın aynı tür akaryakıtlar için fiyat farkı uygulanmayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), "8370 Sayılı Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kurul Kararı", Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Karar kapsamında, farklılaştırılmış akaryakıtlar için artık fiyat farkı uygulanamayacak. Karar'ın Ek-1'inde yer alan Farklılaştırılmış Akaryakıt Bilgi Formu'ndan "DKA (Diğer Kodlu Akaryakıt) olarak kullanılacak mı?(3) : Evet/Hayır" ibaresi ile aynı Formun altında bulunan "(3) Kuruma 'Diğer' olarak bildirimi yapılan ve fiyat farkı uygulanan akaryakıt olarak satılıp satılmayacağına ilişkin bilgi" ibaresi yürürlükten kaldırıldı. Söz konusu Karar'ın Ek-2'sinde yer alan Farklılaştırılmış Ürün Bilgilendirme Metni'nde yer alan "Fiyat farkı uygulanan akaryakıt, sadece tüketicinin talebi doğrultusunda ikmal edilebilir." ibaresi de yürürlükten kaldırıldı. Karar, 15 Mayıs'ta yürürlüğe girecek. EPDK'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, dağıtıcı lisansı sahiplerinin farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebileceği ancak akaryakıt istasyonlarında aynı tür akaryakıtlarda artık birden fazla fiyat olmayacağı belirtildi.


SGK'nin geri ödeme listesine 81 ilaç daha eklendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 79'u yerli üretim olmak üzere 81 ilacın daha Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) geri ödeme listesine alındığını bildirdi. Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sosyal Güvenlik Kurumumuzun Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi'nde yapılan düzenleme ile 79'u yerli üretim olmak üzere 81 ilacı daha geri ödeme listesine aldık. İlaçların hastalarımıza şifa olmasını temenni eder, vatandaşlarımıza sağlıklı bir ömür dilerim." ifadelerini kullandı. SGK'nin konuyla ilgili duyurusunda ise bu ilaçlardan birinin kanser, 6'sının diyabet, 11'inin antibiyotik, 4'ünün epilepsi-migren, 2'sinin MS, 1'inin obezite, 2'sinin pulmoner hipertansiyon, 7'sinin alerji ilacı olduğu belirtildi. Düzenlemenin 5 iş günü sonra yürürlüğe gireceği bildirildi.


Mahzen-37 operasyonu: 14 şüpheli ve çok sayıda silah yakalandı 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-37" operasyonlarında elebaşılığını Beratcan Gökdemir'in yaptığı organize suç örgütü üyesi 14 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı ve İstihbarat Başkanlığı koordinesinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce Kağıthane, Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Bahçelievler, Küçükçekmece ve Beşiktaş ilçelerinde "Mahzen-37" operasyonları düzenlendiğini duyurdu. AK-47 uzun namlulu tüfek, 3 tam otomatik tabanca, 2 çalıntı motosiklet ile çok sayıda balistik yelek ve kar maskesinin ele geçirildiğini kaydeden Yerlikaya, operasyonları gerçekleştiren polisleri tebrik etti.

Kasten öldürmeye teşebbüs, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, iş yeri kurşunlanması, kasten yaralama ve tehdit suçlarına karıştığı tespit edilen elebaşılığını Beratcan Gökdemir'in yaptığı organize suç örgütü üyesi 14 şüphelinin yakalandığını belirten Yerlikaya, "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki, halkımızın desteği ve duasıyla organize suç örgütlerinin kökünü kazıyacağız. Sokaklarımızda barınamayacaklar. Hepsini tek tek yakalayıp, adalete teslim edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya, şüphelilerin gerçekleştirdiği eylemlere ilişkin de şu bilgileri paylaştı:

Esenyurt ilçesinde 31 Mart-5 Nisan tarihleri arasında M.O.S, B.T. ve C.T isimli 3 ayrı iş yerinin kurşunlanması, Beylikdüzü ilçesinde 31 Mart'ta E.B.G.R. isimli işyerinin kurşunlanması, Başakşehir ilçesinde 2 Nisan'da B.S. isimli işyerine el bombası atılması ve 14 Nisan'da iş yerinin kurşunlanması, Bahçelievler ilçesinde 4 Nisan'da P. ve C.C. isimli iş yerlerinin, 16 Nisan ve 19 Nisan'da S.G.L. ve İ.P isimli iş yerlerinin kurşunlanması, Küçükçekmece ilçesinde 22 Nisan'da 80. Yıl Parkında kurşunlaması, Bakırköy ilçesinde 16 Nisan ve 25 Nisan'da G.B. isimli kuyumcunun kurşunlanması, Esenyurt ve Avcılar ilçelerinde 8 Nisan ile 13 Nisan'da 4 adet ikamet ve iş yerinin kurşunlanması, Beşiktaş ilçesinde 5 Nisan ile 11 Nisan'da 2 ayrı kasten öldürmeye teşebbüs ve Esenyurt ilçesinde 12 Nisan'da kişiyi hürriyetinden yoksun kılma.


İliç'te 2 işçinin daha toprak altındaki cansız bedenlerine ulaşıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde maden sahasında meydana gelen heyelanda, toprak altında kalan 9 işçiden 2'sinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Bayraktar, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

Erzincan İliç'te maden sahasında meydana gelen heyelanda ilk günden bu yana aralıksız olarak devam eden arama çalışmalarında iki işçi kardeşimize daha ulaştık. Diğer 5 madencimize ulaşmak için de ekiplerimiz 7/24 çalışmalarını sürdürüyor. İşçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında 9 kişi kaybolmuş, 5 Nisan'da ve 19 Nisan'da 2 işçinin cenazesine ulaşılmıştı. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, ulaşılan cenazelerin Ramazan Çimen ve Kenan Öz'e ait olduğunu belirterek, aileye başsağlığı diledi. Aydoğdu, bölgedeki çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade etti.


Kolombiya, İsrail'e diplomatik ilişkilerin kesileceğini bu hafta bildirecek

Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesine ilişkin, "Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun bu konuda duruşu nettir, bakanlıktaki ekiplerimiz çalışıyor, bu hafta İsrail Büyükelçiliğine durumu bildireceğiz." dedi. Bakan Murillo, basın açıklamasında, Kolombiya'nın Tel Aviv Büyükelçiliğindeki Konsolosluk bölümünde vatandaşlara hizmet vermeye devam edeceklerini ancak diplomatik personelin ülkeye döneceğini belirtti. Murillo, "İsrail devletinin Gazze'deki saldırıları kabul edilemez bir duruma ulaştı. Bu barbarlık ve katliamları defalarca kez kınadık. Gazze'de 34 bini aşkın insan hayatını kaybetti ve bunların büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor, gerçekten bu kabul edilecek bir durum değil." diye konuştu.


Irak'ın kuzeyinde yıldırım düşmesi sonucu yaralanan asker şehit oldu

Milli Savunma Bakanlığı, yıldırım düşmesi sonucu yaralanan Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Ata Göçmen'in şehit olduğunu bildirdi. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Pençe operasyonu bölgesinde, 3 Mayıs 2024 tarihinde, yıldırım düşmesi sonucunda yaralanarak hastaneye sevk edilen kahraman silah arkadaşımız Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Ata Göçmen, tedavi gördüğü hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah'tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.


İsrail'de 45 Malavili işçi tutuklandı

İsrail'de tarım işçisi olarak çalışan 45 Malavili, vize koşullarını ihlal ettikleri gerekçesiyle tutuklandı. Malavi basınında yer alan haberlere göre, İsrail'de çiftliklerde tarım işçisi olarak istihdam edilen 45 Malavili, şehirlerde daha iyi iş imkanları bulabilmek için çalıştıkları çiftlikleri terk etti. Malavili işçiler, ihbar üzerine Tel Aviv yakınlarındaki bir fabrikada yakalanarak gözaltına alındı. Mahkeme, vize koşullarını ihlal ettikleri gerekçesiyle 45 işçinin tutuklanmasına karar verdi. İsrail'deki Malavi Derneği Başkanı Austin Chipeta, basına yaptığı açıklamada, tutuklanan Malavililerin, sınır dışı edilmek üzere Tel Aviv yakınlarındaki yüksek güvenlikli bir hapishanede tutulduklarını söyledi.


Bodrum'da içme suyu hattında patlama oldu, kara yolu trafiğe kapatıldı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde kara yolundan geçen içme suyu ana isale hattında meydana gelen patlama nedeniyle yol trafiğe kapatıldı. Torba-Gündoğan kara yolu Torba Kavşağı istikametinde kara yolundan geçen içme suyu ana isale hattında henüz bilinmeyen bir nedenle patlama meydana geldi. Patlamanın ardından yolda çökme oldu, tonlarca su çevreye aktı. İhbar üzerine bölgeye gelen belediye ve polis ekipleri, bölgede güvenlik tedbiri aldı, yolu kontrollü olarak trafiğe kapattı. Hatta belediye ekiplerince onarım çalışması yapılacak.


İzmir açıklarındaki botta 14'ü çocuk 29 düzensiz göçmen yakalandı

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarındaki botta 14'ü çocuk 29 düzensiz göçmen yakalandı. Sahil Güvenlik Komutanlığının internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Seferihisar açıklarında görevli Sahil Güvenlik ekipleri, düzensiz göçmenlerin bulunduğu lastik botu durdurdu. Ekipler, bottaki 14'ü çocuk 29 düzensiz göçmeni yakaladı. Düzensiz göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU