"ABD askeri iskelesi bu hafta sonundan itibaren Gazze açıklarındaki operasyonlara başlayacak"

Gazze savaşının 210. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: ABD Ordu Merkezi/DVIDS

Gazze savaşının 210. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 2 Mayıs Perşembe günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

  
TASS:
 

 

Nebenzya, BM Güvenlik Konseyi'nin ABD'nin Ortadoğu politikasının rehinesi olduğunu söyledi

Rusya'nın örgütteki daimi temsilcisi, Washington'un Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri tarafından benimsenen ilkeli tutumu yansıtmadığına inanıyor

Rusya Daimi Temsilcisi Nebenzya, Filistin'in BM daimi üyeliğine kabul edilmesi için sunulan tasarının ABD tarafından veto edilmesiyle ilgili yapılan genel kurul toplantısında, "ABD'li meslektaşlarımızın bu davranışlarından derin esef duyuyoruz. O (meslektaşlarımız) BM Güvenlik Konseyinin diğer üyelerinin aldıkları ilkeli pozisyonunu asla yansıtmamanın yanı sıra, bu yarım yılda fiiliyatta ABD'nin Orta Doğu politikasının rehinesine dönüştüler" şeklinde konuştu.
 

 

ABD kongre üyeleri Filistin yanlısı protestoları hedefleyen bir yasa tasarısını kabul etti

Belge özellikle yetkililere, topraklarında "Yahudi karşıtı" mitinglerin yapıldığı üniversitelere fon sağlanmasını reddetme olanağı sağlayacak

ABD Kongresinin Temsilciler Meclisi çarşamba günü ülke üniversiteleri kampüslerinde gerçekleşen çok sayıdaki Filistin yanlısı protesto gösterilerine karşı Antisemitizm ile mücadele yasasını kabul etti.

Tasarıyı 320 Kongre üyesi desteklerken 91 yasa koyucu aleyhte oy kullandı. Şimdi yasa Senatoda görüşülecek.


Radio Free Europe/Radio Liberty Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

Kolombiya, İsrail'le diplomatik ilişkilerini 2 Mayıs'ta sonlandıracak

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, çarşamba günü yaptığı açıklamada 2 Mayıs’ta ülkesinin İsrail ile diplomatik ilişkilerini sonlandıracağını açıkladı. Petro, Gazze Şeridi'nde İsrail'in yaptıklarını Filistin halkına karşı soykırım adlandırdı.

Artık defalarca İsrail'in, Gazze'deki askeri hareketlerini sert biçimde eleştiren Petro, olanları soykırım adlandırdı.

Geçen şubat ayında Kolombiya İsrail'den silah alımlarını durdurmuştu. Petro, Binyamin Netanyahu'yu "Soykırım yapmış cumhurbaşkanı" nitelendirdi.


Детали (Detaylar):
 

 

Kan-11: İsrail, Hizbullah'la uzlaşma adına sınırı Lübnan lehine değiştirmeye hazır

Ortaya çıkan anlaşmalar kapsamında İsrail, Hizbullah'a karşı büyük bir savaşı önlemek amacıyla Lübnan'la "sınır düzenlemeleri" konusunda görüşmeye hazır. Bu, 1 Mayıs Çarşamba akşamı geç saatlerde Kan-11 web sitesi tarafından bildirildi.

İsrail yönetiminde bilgi sahibi bir kaynağın ifadelerine göre, anlaşmanın ilk aşaması "7 Ekim’e kadarki durumun dondurulmasını" içerecek. Bu aşama çerçevesinde Hizbullah sınırın birkaç kilometre gerisine çekilecek. Bu aşamanın bir parçası olarak Hizbullah, İsrail'in daha önce talep ettiği gibi Litani Nehri'nin ötesine değil, sınır hattından birkaç kilometre uzağa itilecek.

Bunun karşılığında İsrail kendi tarafından Lübnan ile sınırlarda "düzeltme" yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Lübnan-İsrail sınırında Hizbullah'ın ve Lübnan'ın tartışmalı saydığı alanlar bulunuyor (Racar köyünün Kuzey kısmı, Şebaa çiftliği gibi). Kaynak detaylarla ilgili bilgi vermedi.
 

 

İran tehdit ediyor: "İsrail'e yardım eden Amerikan şirketlerine yaptırım uygulayacağız"

İran Dışişleri Bakanlığı 2 Mayıs’ta "Siyonist düşmana yardım eden" Amerikan şirketlerine yaptırım uygulama niyetinde olduklarını açıkladı.

Şirketler arasında Lockheed Martin, General Dynamics Corporartion ve Chevron gibi havacılık ve silah şirketleri var.
 

 

ABD askeri iskelesi bu hafta sonundan itibaren Gazze açıklarındaki operasyonlara başlayacak

Hava koşullarının engel olmaması durumunda ABD'li askerlerin inşa ettiği iskele artık bu hafta sonu çalışmaya başlayacak. Bunun hemen ertesinde Gazze Şeridi'ne daha fazla yardım sevk edilmesi bekleniyor.

Üst düzey görevlilerin iskelenin çalışmaya başlaması için gereken kararı cuma gününe kadar alması bekleniyor.

ABD'li üst düzey görevlinin ifade ettiğine göre, bu durum artık önümüzdeki haftanın başlarında Filistinlilere yardımın ulaştırılması anlamını taşıyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU