Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

77 ilde SİBERGÖZ operasyonu: 156 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Çevrimiçi Çocuk Müstehcenliği ve Tacizi ile Mücadele kapsamında düzenlenen “SİBERGÖZ-37” operasyonu ile ilgili bilgi verdi. 156 şüphelinin yakalandığını belirten Yerlikaya paylaşımında şunları aktardı:

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürlükleri Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerince; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay,  Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş,  Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yalova, Yozgat, Zonguldak ve Bayburt olmak üzere toplam 77 ilde düzenlenen “SİBERGÖZ-37” operasyonlarında şüphelilerin;

CPS (Çocuk Koruma Sistemi) ve NCMEC (Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi) isimli uluslararası kuruluşlarla yapılan çalışmalar sonucu; çocuklara ait cinsel içerikli fotoğrafları ve videoları bilgisayar ortamında indirdikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu çok sayıda dijital materyale el konuldu


Mısır'da hızlı ateşkes trafiği:  Hamas ve İsrail ile yoğun temas

Mısır medyası, Kahire'nin Gazze Şeridi'ndeki ateşkes ve esir takası gibi "tartışmalı noktalar" konusunda Hamas ve İsrail ile temaslarını yoğunlaştırdığını yazdı. Mısır'da yayın yapan "El-Kahire el-İhbariye" kanalının üst düzey Mısırlı kaynağa dayandırdığı habere göre, Mısır güvenlik heyeti, "bazı tartışmalı noktalarda uzlaşmaya varmak için Hamas liderleri ve İsrailli mevkidaşlarıyla" temasları yoğunlaştırdı. Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir telefon görüşmesi yaptı. Telefon görüşmesine ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.


Adana'da motosiklet üretim tesisinde büyük yangın: Ekipler müdahale ediyor

Adana'da bir motosiklet üretim tesisinde çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor.Alınan bilgiye göre, merkez Seyhan ilçesi Zeytinli Mahallesi'ndeki motosiklet üretim tesisinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.İşçiler tahliye edildi, bölgeye Adana Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yönlendirildi.Çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor.


Kırgızistan'da kamyonet yüzlerce öğrencinin arasına daldı: 3'ü ağır 29 öğrenci yaralı

Kırgızistan'da bir kamyonetin Ulusal Manas Destanı etkinliğine dalması sonucunda 29 öğrenci yaralandı. Celalabad Bölgesi'ne bağlı Suzak İlçesi'ndeki Jerge-Tal mevkisinde açık alanda düzenlenen Ulusal Manas Destanı okuma etkinliğinde, park halindeki kamyonet bilinmeyen bir nedenle yokuş aşağı hareket etti. Kamyonet, etkinliğe katılanların arasına daldı. Kırgızistan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, kazada 9-16 yaşlarındaki 29 çocuk yaralandı.  Yaralılardan 3'ünün durumunun ağır olduğu belirtildi. Kamyonet sürücüsü, kazanın ardından gözaltına alındı. Sürücü, polise verdiği ilk ifadede, etkinliğe dondurma getirdiğini ve park ettiği aracının bilinmeyen bir nedenle hareket ettiğini söyledi. 


Sorbonne Üniversitesindeki Filistin'e destek gösterisine polis müdahalesi

Sorbonne Üniversitesinde çadırları ile kamp kuran Filistin destekçileri polisin müdahalesi ile karşı karşıya kaldı. Öğrencilerin kampüse kurdukları çadırları yıkan polisler, biber gazı ile müdahalede bulundu.
Kampüsten çıkarılan öğrenciler Sorbonne Meydanında büyük bir Filistin bayrağı açarak ve sloganlar atarak eylemlerini sürdürdü.


Kolombiya, İsrail'e diplomatik ilişkilerin kesileceğini bu hafta bildirecek

Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesine ilişkin, "Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun bu konuda duruşu nettir, bakanlıktaki ekiplerimiz çalışıyor, bu hafta İsrail Büyükelçiliğine durumu bildireceğiz." dedi. Bakan Murillo, basın açıklamasında, Kolombiya'nın Tel Aviv Büyükelçiliğindeki Konsolosluk bölümünde vatandaşlara hizmet vermeye devam edeceklerini ancak diplomatik personelin ülkeye döneceğini belirtti. Murillo, "İsrail devletinin Gazze'deki saldırıları kabul edilemez bir duruma ulaştı. Bu barbarlık ve katliamları defalarca kez kınadık. Gazze'de 34 bini aşkın insan hayatını kaybetti ve bunların büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor, gerçekten bu kabul edilecek bir durum değil." diye konuştu. Aldıkları kararın İsrail halkıyla ilgisi olmadığını belirten Murillo, "Bakanlık dün açıklama yapmıştı. Bu karar, sadece diplomatik ilişkilerin kesilmesini bağlıyor. Ne dostluk ve tarihi bağlarımızın olduğu İsrail halkıyla ne de Yahudi toplumuyla bir ilgisi var. Kolombiya hükümeti, barış ve dost canlısı bir ülkedir. Şiddet, iki devletli çözümle son bulur." ifadelerini kullandı.


Biden'den üniversitelerdeki Filistin'e destek eylemlerine yorum: İsrail politikamızı etkilemez

ABD Başkanı Joe Biden, ülke genelinde üniversite kampüslerinde devam eden Filistin'e destek gösterilerinin, ülkenin Orta Doğu ve İsrail politikasını etkilemediğini bildirdi. Öğrencilerin ifade özgürlüğünün her zaman saygı duyulması gereken bir alan olduğunu kaydeden Biden, ancak şiddet içeren olaylara dönüşen hiçbir şeye de izin verilmeyeceğini söyledi. Biden, "Amerikan halkının sesi gerçekten duyuldu, barışçıl gösteriler Amerikalıların önemli olaylara nasıl tepki verdiğinin en güzel örneklerinden biridir. Fakat biz kanunsuz bir ülke değiliz, medeni bir toplumuz ve düzen üstün gelmeli." şeklinde konuştu.  Şiddet içeren herhangi bir eyleme alan açmayacaklarını vurgulayan Biden, şu ifadeleri kullandı:

Şiddet içeren gösterilere müsaade yok, barışçıl olanlara var. Eğer şiddet olursa bu kanunlara aykırıdır. Mülke zarar vermek barışçıl bir gösteri değildir, kanuna aykırıdır. Vandalizm, izinsiz mülke girmek, camları kırmak, kampüsleri kapatmak, dersleri ve mezuniyet törenlerini zorla iptal ettirmek, bunların hiçbiri barışçıl gösteriler değildir.


Sırbistan'da hükümet seçimlerden yaklaşık altı ay sonra kuruldu

Sırbistan'da 17 Aralık 2023'te yapılan erken genel seçimden 139 gün sonra yeni hükümet kuruldu. Sırp İlerleme Partisi (SNS), Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS), Sırbistan Sosyal Demokrat Partisi (SDPS), Sırbistan Birleşik Emekliler Partisi (PUPS), Birleşik Sırbistan (JS) ve Voyvodinalı Macarlar Birliği'nden (SVM) oluşan yeni hükümet, Sırbistan Ulusal Meclisinden güvenoyu aldı.  Oylamaya katılan 213 milletvekilinden 152'si yeni hükümeti desteklerken, 61 milletvekili aleyhte oy kullandı. Yeni kabinenin üyeleri, oylamanın ardından yemin etti. Hükümette Milos Vucevic'in başbakan olarak görev yapacak.  Hükümet programını açıklayan Vucevic, "Yeni hükümet, siyasi ve askeri tarafsızlığa dayalı bir dış politika izlemeye devam edecek. Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik stratejik bir hedef olmaya devam edecek." dedi. Sırbistan'da 17 Aralık 2023'teki erken genel seçimde Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in desteklediği ve 2012'den bu yana iktidarda olan SNS öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan Durmamalı" ittifakı, oyların yüzde 46'sını alarak, seçimi zaferle tamamlamıştı.


Halkbank, ABD'de banka aleyhine açılan ikinci hukuk davasına ilişkin açıklama yaptı: İtiraz hakkımızı kullanacağız

Halkbank tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yapılan açıklamada, 27 Mart 2020 tarihinde banka hakkında açılan tazminat talepli birinci hukuk davasının (Owens davası) tüm yargı süreçleri tamamlanarak 8 Ocak 2024 tarihinde Halkbank lehine sonuçlandığı anımsatıldı.

26 Temmuz 2023 tarihinde Halkbank aleyhine açılan tazminat talepli ikinci hukuk davasında (Hughes davası) ise ABD Güney New York Bölge Mahkemesinin, savcılığın talebine istinaden 1 Mayıs 2024 tarihinde verdiği karar ile banka hakkındaki ceza davası sonuçlanana kadar söz konusu hukuk davasındaki tüm yargı süreçlerinin durdurulmasına hükmettiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Dolayısıyla bankamız hakkındaki ceza davasında nihai karar verilene kadar ikinci hukuk davası (Hughes davası) askıya alınmıştır. Diğer taraftan, ceza davasında ise bankamızın devlet dokunulmazlığı gerekçesiyle davanın reddedilmesi yönündeki temyiz süreci devam etmektedir. 28 Şubat 2024 tarihinde Birleşik Devletler İstinaf Mahkemesi İkinci Dairesi nezdinde sözlü savunma duruşması gerçekleşmiş ancak İkinci İstinaf Mahkemesi, konuya ilişkin henüz bir karar vermemiştir. İkinci İstinaf Mahkemesinin, Halkbank lehine bir karar vermesi halinde dava yargılamaya gitmeden düşecektir, aleyhte karar vermesi durumunda ise bankamız yasal itiraz haklarını kullanacaktır.


Heniyye: Hamas'tan bir heyet Gazze'de ateşkes görüşmelerini tamamlamak için Mısır'a gidecek

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Hamas'tan bir heyetin Gazze Şeridi'nde ateşkes görüşmelerini tamamlamak üzere Mısır'ı ziyaret edeceğini belirtti. Hamas'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Heniyye, Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde İsrail'in Gazze'ye saldırılarının sona ermesine ilişkin müzakereleri ele aldı. Heniyye, Filistin halkının taleplerini karşılayacak ve İsrail saldırılarını sona erdirecek bir anlaşmanın şekillenmesi amacıyla devam eden görüşmeleri tamamlamak üzere Hamas'ın müzakere heyetinin mümkün olan en kısa sürede Mısır'a geleceğini belirtti. Mısır'ın bu süreçteki rolünden övgüyle bahseden Heniyye, Hamas'ın ateşkes önerisinin incelenmesi konusundaki olumlu yaklaşımına işaret etti.


YSK, kesin seçim sonuçlarını 6 Mayıs'ta açıklayacak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'taki Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin kesin sonuçlarını 6 Mayıs'ta açıklayacak. Türkiye, 31 Mart'ta yeni yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gitmişti. YSK'nin kesin olmayan seçim sonuçlarını açıklamasının ardından, itiraz süreci başlamıştı. 1 Nisan'dan bu yana itirazlarla ilgili mesai yapan YSK'nin, 6 Mayıs'ta kesin seçim sonuçlarını açıklayacağı öğrenildi.


Gazprom 2023'te 629 milyar ruble zarar etti

Rus enerji şirketi Gazprom, 2023'te 629 milyar ruble (yaklaşık 6,8 milyar dolar) zarar etti. Gazprom tarafından yayımlanan rapora göre, şirket gelirleri geçen yıl 2022'ye göre 11,7 trilyon rubleden 8,5 trilyon rubleye düştü. Şirketin satış gelirleri de 2023'te bir önceki yıla kıyasla 1,9 trilyon rubleden 364 milyar rubleye geriledi. Rus şirket, geçen yılı 629 milyar ruble zararla tamamladı. 2022'de 1,2 trilyon ruble net kar elde eden Gazprom'un özellikle Avrupa'ya doğal gaz ihracatı, yaptırımlar nedeniyle önemli oranda geriledi. Çin ve iç pazara yönelik doğal gaz tedarikini artırarak Avrupa'da yaşadığı gelir kaybını telafi etmek isteyen Gazprom, aynı zamanda sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) yatırımlarını da artırıyor.


Sivas'ta etkili olan hortum çam ağaçlarını kökünden söktü

Sivas’ın Gemerek ilçesinde ormanlık alanda oluşan hortum çam ağaçlarına zarar verdi. Kent merkezine 120 kilometre uzaklıkta bulunan Gemerek ve Kayseri il sınırları içerisinde yer alan Çat ormanlarında oluşan hortum nedeniyle çam ağaçları devrildi. Çat köyü muhtarı İbrahim Aksu, hortumun ardından ormanda ağaçların ve mesire alanının zarar gördüğünü söyledi. Hortumun şiddetiyle asırlık çam ağaçlarının kökünden söküldüğünü anlatan Aksu, "Hortum oluştuğundan dolayı ormanlarımızda zarar var. Mesire alanımızda bulunan kulübelerimiz de zarar gördü." dedi.


Birleşik Krallık'ta aktivistler, sığınmacıları göçmen gemisine götürecek otobüse engel oldu

Londra'da bir otelde konaklayan sığınmacıları Bibby Stockholm gemisine götürmek üzere tahsis edilen otobüsün etrafını saran protestocular, sığınmacıların gönderilmesini engelleme girişiminde bulundu. Çok sayıda gösterici, sığınmacılar araca götürülmeden önce otobüsün hareket etmesini engellemek için etrafını kuşattı ve otobüsün altına bisikletler yerleştirdi. İngiliz polisi, yerel saatle 12.30 (TSİ 14.30) civarında otobüs ile etrafında oturan protestocuların arasına girmeye çalıştı. Polis memurları, olay yerinde yaklaşık 1 saat protestocularla görüşerek gözaltına alınabilecekleri uyarısında bulundu. Polis, daha sonra çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.


Eğitim Sen Genel: MEB'in yeni müfredatı düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen nesiller yetiştirmek amacıyla hazırlanmıştır

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Kemal Irmak, yeni müfredat taslağının "düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen nesiller yetiştirmek amacıyla hazırlandığını" söyledi. Irmak, beraberindeki sendika üyeleriyle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde basın açıklaması yaptı. Yeni müfredat taslağının otoriteye biat etmeye yakın, eleştirel düşünmeye ve sorgulamaya uzak şekilde hazırlandığını savunan Irmak, "MEB'in yeni müfredatı düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen nesiller yetiştirmek amacıyla hazırlanmıştır." diye konuştu. Irmak, "Eğitim programlarında yapılan teknik değişikliklerden çok, iktidarın siyasal programına paralel hazırlanmış bir eğitim müfredatı bulunduğunu" iddia ederek, "Yeni müfredata yönelik eleştirilerimiz sadece teknik ve pedagojik değil, aynı zamanda politik niteliktedir." ifadelerini kullandı. Irmak, yeni müfredatın çocukların eğitiminde telafisi güç olumsuzluklar oluşturabileceğini kaydetti.


İsrail basınına göre, Tel Aviv Refah operasyonuna alternatif arayışında

İsrail’in Refah kentine olası kara saldırısına alternatif arayışında olduğu bildirildi. İsrail Ordu Radyosu’nun haberinde, “İsrail ordusu, eğer bu operasyon gerçekleşmezse Refah'ta geniş çaplı bir operasyon için alternatifleri araştırıyor.” ifadeleri kullanıldı. Haberde, “Güvenlik güçleri, her durumda, Hamas'ın kaçakçılık yollarını kesmek için Philadelphia Koridoru'nda (Gazze ile Mısır arasındaki sınır) belli hedefli bir operasyon yapılması gerektiğine inanıyor.” ifadelerine yer verildi. Adı açıklanmayan İsrailli kaynak ise “Tel Aviv'in ordu tarafından kontrol edilen Netzarim Koridoru'ndan tamamen çekilmeyi olumlu değerlendirmeye hazır olduğu" iddiasında bulundu. Aynı kaynak bunun, İsrail'in anlaşmadaki tavizlerin bir parçası olarak ödemeyi kabul edebileceği yüksek bir bedel olduğunu kaydetti. Irmak, "Eğitim programlarında yapılan teknik değişikliklerden çok, iktidarın siyasal programına paralel hazırlanmış bir eğitim müfredatı bulunduğunu" iddia ederek, "Yeni müfredata yönelik eleştirilerimiz sadece teknik ve pedagojik değil, aynı zamanda politik niteliktedir." ifadelerini kullandı. Irmak, yeni müfredatın çocukların eğitiminde telafisi güç olumsuzluklar oluşturabileceğini öne sürdü. İngiltere İçişleri Bakanı James Cleverly, X hesabından yaptığı paylaşımda, göçmenleri otellerde barındırmanın İngiliz vergi mükelleflerine her gün milyonlarca sterline mal olduğunu belirtti.


BBP Genel Başkanı Destici: Türkiye darbe anayasasından kurtulmalı

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, "Yeni anayasada devletin varlığı, ülkenin bütünlüğü, milletin birliği, kültürümüz, inancımız, kurucu değerlerimiz, Türklük kavramı, anadil, eğitim dili başta olmak üzere bizi bir arada tutan kavramlarımızın mutlaka muhafaza edilmesi gerekir." dedi. Destici, Muğla'daki programında ilk olarak Vali İdris Akbıyık'ı ziyaret etti. İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğünü de ziyaret eden Destici, daha sonra partisinin il başkanlığı binasının açılış törenine katıldı. Yeni anayasaya "Evet" dediklerini dile getiren Destici, Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulması gerektiğini belirtti. Destici, "Yeni anayasada devletin varlığı, ülkenin bütünlüğü, milletin birliği, kültürümüz, inancımız, kurucu değerlerimiz, Türklük kavramı, anadil, eğitim dili başta olmak üzere bizi bir arada tutan kavramlarımızın mutlaka muhafaza edilmesi gerekir. Terör ve teröristle mücadelede daha kesin hükümlerin yer alması lazım ki kimse devlete ve ülkeye kafa tutmayı, terör örgütlerini desteklemeyi aklının ucundan dahi geçirememeli." değerlendirmesinde bulundu.


CHP Isparta milletvekili Halıcı'dan Eğirdir Gölü uyarısı: Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Eğirdir Gölü ve havzasının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, "Göller bölgesi çöller bölgesi olmasın." diye konuştu. Halıcı, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 1 Mayıs'ta "kutlama değil mücadele" olduğunu ifade ederek, AK Parti iktidarları döneminde 32 bin 180 işçinin iş cinayetlerine kurban gittiğini öne sürdü. Ülkenin yüzde 80'inin yoksulluk, yüzde 40'ının açlık sınırı altında yaşadığını ve bu düzenin sürmesinin mümkün olmadığını dile getiren Halıcı, "Ezenin ve ezilenin olmadığı; refahın paylaşıldığı, hakça bölüşüldüğü demokratik Türkiye'yi ilk seçimler sonrasında iktidar olarak biz kuracağız, Türkiye ittifakı kuracak." dedi. Isparta'nın sorunlarına da değinen Halıcı, Eğirdir Gölü'nün alarm verdiğini, tarımda vahşi sulama, denetimsiz açık ve kırık kanallarla su taşınması, havzayı besleyen akarsu, dere, çay ve yüzey sularının önüne çok sayıda gölet ve baraj yapılması, kaçak kuyular gibi sebeplerle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldığını iddia etti. Halıcı, gerekli tedbirler bir an önce alınmazsa Eğirdir Gölü ve havzasının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu vurgulayarak, "Projeler yapılmazsa 2030'a kadar tarımsal sulamaya yüzde 50 oranında su verilmeye devam edilecek. Bu olursa gölün sonu demektir. Göller bölgesi çöller bölgesi olmasın." ifadesini kullandı.


İsrail, planlanan protestolar nedeniyle Eurovision'un yapılacağı Malmö'ye seyahat uyarısında bulundu

İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na katılması nedeniyle planlanan protestolar, Eurovision'ın yapılacağı Malmö kentindeki Yahudileri endişelendirirken, İsrail, Malmö'ye seyahat uyarısında bulundu.

İsveç 7-11 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Eurovision'ın göz kamaştırıcı bir yarışma olacağı vaadinde bulunmuştu ancak Eurovision, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırı nedeniyle planlanan protesto göstelerinin gölgesinde gerçekleşecek.Yaklaşık 1200 kişilik Yahudi topluluğu, 9 ve 11 Mayıs tarihlerinde planlanan büyük çaplı protestoların hedefi haline gelmekten endişe ediyor.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, "terörist unsurların protestoları ve İsrail karşıtlığını, Eurovision'a katılan İsraillilere karşı saldırılar düzenlemek için istismar edeceğine dair haklı endişeleri" gerekçe göstererek Malmö'ye seyahat uyarısında bulundu.

Eurovision'ı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU), İsrail'in ve Eden Golan'ın yarışmadan çıkarılması yönündeki çağrılara karşı çıktı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özel bir araya geldi

AA-20240502-34442578-34442575-CUMHURBASKANI_VE_AK_PARTI_GENEL_BASKANI_RECEP_TAYYIP_ERDOGAN.jpg
Fotoğraf: AA


CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ile görüşmek üzere AK Parti Genel Merkezi’ne geldi


Diyanet müşavirinden, iş insanlarına çağrı: Ali Erbaş'ın için makam aracı istedi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Audi A8 makam aracı talebiyle ilgili tartışma sürerken, Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Suat Okuyan, iş insanlarına çağrı yaparak, Erbaş'ın kullanması için makam aracı istedi.

Suat Okuyan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Makam aracı üzerinden Diyanet İşleri Başkanlığımızın şahs-ı manevisine yönelik son derece maksatlı ve her biri aziz milletimizin mümtaz evladı olan yüzbini aşkın personelinin de rencide edildiği gündemi teessürle takip ediyorum.

Prof. Dr. Ali Erbaş hocamız muazzez devletimizin müstesna kurumlarından birisi olan Diyanet İşleri Başkanlığımızın 18. Başkanıdır. Kendisinden önce birbirinden kıymetli 17 Başkanımız bu müstesna kuruma başkanlık yapmış bundan sonra da muazzez devletimiz ve aziz milletimiz var oldukça nice başkanımız nice hizmetler edecektir. Hiç şüphe yok ki artık kabak tadı vermiş ve ağızlara sakız yapılmış bir ‘makam aracı’ gündeminin yurtiçinde Anadolu’nun dört bir köşesinde en ücra yerlerde muhabbetle hizmet eden; Yurtdışında doğuda Moğolistan’dan batıda Haiti’ye, Kuzeyde Tataristan’dan güneyde Zimbabwe’ye kadar 146 ülkede Diyanetimizin vefakâr çalışanlarının, yolunu gözleyenlerinin, gönüllülerinin ve manevi otoritesine duydukları saygı ve gösterdikleri ihtimamla nice insan evladının kalplerini de yorduğu bilinmelidir.

Adanmış insanların hakları topluma emanettir. Mütedeyyin işadamlarımızdan, kadirşinas hayırseverlerimizden istirhamım Mevlanın en güzel şekliyle yaratmış olduğu güzel ağızlarında ‘çirkin, murdar bir sakız gibi’ çiğnedikleri bu gündemi boşa çıkartacak bir iyilik olarak cömert bir tavırla bir makam aracını Diyanet İşleri Başkanlarımızın kullanımına tahsis olunmak üzere ‘Türkiye Diyanet Vakfımız’ demirbaşına kazandırmaya davet ediyorum.


Can Atalay Ankara Gar katliamı protestosu davasından beraat etti

Hatay milletvekili seçilen Can Atalay hakkında 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin tahliye kararına uymamış yargı krizine neden olan olayları başlatmıştı.

Atalay, aynı mahkemede, 10 Ekim Gar Katliamı sonrası yapılan protestoya katıldığı ve konuşma yaptığı için yargılanıyordu. Atalay, toplantı ve gösteri yasasına muhalefetle ve terör örgütü propagandası ile suçlanıyordu.

Cumhuriyet’ten Barış Terkoğlu’nun haberine göre, bugün görülen duruşmada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay hakkında iki ayrı suçlamadan da beraat kararı verdi.


Hamas: İsrail Refah'a saldırırsa müzakereler biter

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan, Hamdan, Hizbullah Hareketi'ne yakınlığı ile bilinen Al Manar TV'ye açıklama yaptı.

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a kara saldırısı başlatması halinde halihazırda devam eden esir takası müzakerelerinin hemen sona ereceğini belirten Hamdan, Gazze'deki direniş cephesinin (Hamas'ın) ateş altındayken müzakereler yapamayacağını ifade etti. Hamdan, İsrail ile müzakerelere dair sunulan önerilere tutumlarının da "olumsuz" olduğunu söyledi.


İran'dan ABD ile Birleşik Krallık’taki kişi ve kuruluşlara yaptırım kararı: Aralarında savunma bakanı da var

İran, aralarında ABD ile Birleşik Krallık’tan üst düzey isimlerin de olduğu 15 kişi ve 10 kuruluşa "İsrail'in Filistinlilere karşı terör saldırılarını destekledikleri" gerekçesiyle yaptırım kararı aldığını duyurdu. İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan iki ayrı yazılı açıklamada, yaptırım listesine alınan kişi ve kuruluşların "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki terör eylemlerine destek vererek ağır insan hakları ihlallerine karıştığı" belirtildi.

Bu doğrultuda aralarında Birleşik Krallık Savunma Bakanı Grant Shapps'ın da olduğu 8 üst düzey yetkili ile Birleşik Krallık Hava Kuvvetleri’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde bulunan Akrotiri Hava Üssü, İngiliz Donanması’na ait HMS Diamond savaş gemisi, Elbit Systems, Rafael İleri Savunma Sistemleri ile Meggitt savunma şirketlerine yaptırım kararı alındı.

İsrail'e silah desteği verdiği gerekçesiyle Lockheed Martin ve Doğu Akdeniz'de doğal gaz çıkarılması konusunda İsrail ile işbirliği yaptığı için Amerikan enerji şirketi Chevron başta olmak üzere 5 Amerikalı şirkete de yaptırım getirildi. ABD Ordusu Özel Harekat Komutanı Bryan Fenton, ABD'nin eski Orta Doğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, Demokrasileri Savunma Vakfı Başkanı Clifford May, eski Pentagon yetkilisi Michael Rubin dahil toplam 7 Amerikalı da "Gazze Şeridi'nde İsrail'in terör eylemlerini destekledikleri" gerekçesiyle yaptırım listesine alındı. Açıklamada, "Yaptırımların uygulanması için İran'daki ilgili tüm makamlarca gerekli adımlar atılacaktır" ifadelerine yer verildi.


OECD, 2024 ve 2025 yılları için Türkiye ve küresel büyüme tahminini yükseltti

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2024 ve 2025 yılları için Türkiye ve küresel büyüme tahminini yükseltti.

OECD bugün yayımladığı raporunda 2024 küresel büyüme tahminini Şubat'ta açıkladığı yüzde 2.9'dan yüzde 3.1'e revize ederken, Türkiye için 2024 tahminini yüzde 2.9'dan yüzde 3.4'e yükseltti. OECD Türkiye ekonomisi için 2025 büyüme tahminini ise yüzde 3.1'den 3.2'ye, küresel ekonomi için de yüzde 3'ten 3.2'ye çıkardı.

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz


İsrail'in 209 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 34 bin 396'ya çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 28 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 51 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 209 gündür Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 396'ya, yaralı sayısının da 77 bin 816'ya yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail askerlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarında gözaltına alınan şüphelilerden 182'si serbest bırakıldı

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında gözaltına alınan 217 kişiden 182'si serbest bırakıldı.

Kentte yapılan kutlamalarda Taksim Meydanı'na ilerlemeye çalışan ve polise saldırdığı gerekçesiyle gözaltına alınan 217 şüpheliden 182'sinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesindeki işlemleri tamamlandı. Şüphelilerden 182'si serbest bırakılırken, emniyette işlemleri süren 35'inin adliyeye sevk edileceği öğrenildi.


Tokat'ta deprem nedeniyle evi ağır hasar görenler konteynere yerleşmeye başladı

Sulusaray'da 18 Nisan'da meydana gelen 4,7 ve 5,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında bölgede çalışmalar sürüyor.Tokat Valisi Numan Hatipoğlu deprem bölgesine konteyner sevkinin devam ettiğini söyledi. Konteynerlerin kurulma çalışmalarının da sürdüğünü anlatan Hatipoğlu, "Depremden etkilenen vatandaşlarımız için konteyner kurulum çalışmalarımız hızla devam ediyor. Sulusaray'da, Artova'da, Yeşilyurt'ta konteyner kurulumu tamamlandı. Sulusaray'da 56, Artova'da 16, Yeşilyurt'ta 1 konteyner kurulumu yaptık" dedi.

Konteynerlerin kurulması işlemini ekiplerin yaptığını belirten Hatipoğlu, "Konteynerlerde toplam 327 vatandaşımız yaşıyor. Sulusaray'da 24, Yeşilyurt'ta 19 konteyner daha kuracağız. Devletimizin tüm imkanları ile vatandaşlarımızın yanındayız" ifadesini kullandı.


BM'ye göre İsrail'in saldırıları Filistin'de 1,74 milyon insanı daha yoksulluğa itti

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı Gazze saldırıları 7. ayına yaklaşırken, Filistin'de yoksulluk oranı nüfusun yüzde 58,4'üne yükseldi ve 1,74 milyon kişi daha yoksullaştı.

Rapora göre, Gazze'deki savaş şu ana kadar Filistin halkının yoksulluğunu daha da artırırken, ülkenin milli gelirini düşürdü. İsrail'in saldırıları, işsizliği artırıp istihdamı azaltırken, temel kalkınma göstergeleri olan eğitim ve sağlık hizmetleri ciddi biçimde kesintiye uğradı. İsrail'in saldırılarının devam etmesi halinde Filistin'de sosyoekonomik durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor.


Blinken: ABD sivillerin güvenliğini sağlayacak bir plan görmeden Refah harekatını destekleyemez

 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Refah kentine yönelik planladığı askeri harekatta sivilleri koruyacağına yönelik bir plan görmemiş olduğunu ve ABD'nin bu harekatı desteklemeyeceğini yineledi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile dün Kudüs'te görüştükten sonra konuşan Blinken, "Refah'ta sivillerin zarar görmeyeceğini garanti altına alan bir plan görmeden kapsamlı bir askeri operasyonu destekleyemeyiz ve desteklemeyeceğiz. Böyle bir plan görmedik" dedi.

Netanyahu ise iki buçuk saatlik görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ABD'nin tavrına ve Birleşmiş Milletler'in (BM) saldırının bir "trajediye" yol açabileceği uyarısına rağmen Refah'a yönelik harekatı gerçekleştireceğini söylemişti. İsrailli yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini ve bu konunun ele alındığını belirten Blinken, "Refah'a yönelik kapsamlı askeri operasyon başlatmadan Hamas sorunu ile mücadele etmenin yolları var, bize göre daha iyi yollar var" dedi.


Tarım Bakanlığı, 2024-2026 arasında kullandırılacak yatırım ve işletme kredisi ile ilgili teknik detayları belirledi

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024-2026 yılları arasında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince (TTK) kullandırılacak yatırım ve işletme kredisi/finansmanı ile ilgili teknik detayları belirledi.

Resmi Gazete'nin 1 Mayıs tarihli sayısında yayımlanan konuya ilişkin tebliğe göre, ilgili Cumhurbaşkanı kararları kapsamında kredi/finansmandan faydalanacak olanlar, tebliğle belirlenen özellikli kriterleri sağlamaları halinde, üretim konuları için tespit edilen taban indirim oranlarına ek olarak, şartlarını sağladıkları özellikli kriter indirim oranlarından da yararlandırılacak. Karar, sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği, büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği, arıcılık, kanatlı hayvancılık üretimi, su ürünleri sektörü, temel hayvansal üretim, bitkisel üretim, tarım makineleri, sulama sistemi yatırımları, arazi birleştirmesi, lisanslı depoculuk ve soğuk hava deposu yatırımları, tarımsal ürünlerin işlenmesi, sözleşmeli üretim, tarımsal yenilenebilir enerji yatırımları, biyo-tarım yatırımları, tarımsal Ar-Ge konuları ile Elektronik Ürün Senedi karşılığı kredi/finansmanı kullandırılmasına yönelik kriterleri belirliyor. Yatırım ve işletme kredi/finansman başvuruları, ilgisine göre Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası veya TKK'ya yapılacak. Uygun bulunanlara kredi/finansman kullandırılacak.


ABD'de bir üniversite daha Filistin'e destek eylemlerine katıldı: Fordham Üniversitesi'nde Gazze için dayanışma kampı

ABD'nin New York eyaletindeki üniversite kampüslerinde, Filistin'e destek gösterileri her türlü müdahale ve kısıtlamaya rağmen devam ederken Fordham Üniversitesi, protestoların son adresi oldu. Fordham Üniversitesinin Manhattan'daki Lincoln Center Kampüsü'nde okuyan öğrenciler, okul bahçesine 5 civarında çadır kurarak Gazze dayanışma kampı oluşturdu. Central Park'a çok yakın bölgedeki Fordham kampüsünde kurulan kamp, Columbia ve City College üniversitelerindeki Filistin destekçisi göstericilerin New York polisi tarafından gözaltına alınmasının hemen sonrasında geldi. Lincoln Center Kampüsü'nden sorumlu okul yönetimi ise ilk günden bastırdıkları bildirileri dağıtarak öğrencileri uyarmakta gecikmedi. Dekan Jenifer Campbell'in imzasını taşıyan bildiride, okul kampüsünde yapılacak gösterilere ilişkin 4 madde sıralanırken, öğrencilere "Bu maddeler ışığında, derhal üniversite personelinin talimatına uymanız ve Fordham Üniversitesi mülkünü terk etmeniz istenmektedir." denildi. Dekan Campbell, talimatlara uymayan göstericilere uzaklaştırma cezası verileceğini, sınavlara ve mezuniyet töreni gibi programlara alınmayacağını belirtti.


Elazığ'da sağanak: Dereler taştı, arazileri su bastı

Elazığ'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Baskil ilçesi kırsalında öğleden sonra etkili olan sağanak nedeniyle bazı köylerde dereler taştı. İlçeye bağlı Yukarı Kuluşağı köyünün Kasımlar mezrasında derenin taşması sonucu bazı arazileri su bastı. Kent merkezinde ise akşam saatlerinde etkili olan sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu, sürücüler trafikte güçlükle ilerledi. Yağışa hazırlıksız yakalanan yayalar da zor anlar yaşadı.


Babacan'dan Hakan Fidan'a: Neden bu kadar geciktiniz?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi ile ortak basın toplantısında Türkiye’nin Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e açtığı davaya müdahil olmaya karar verdiklerini açıklamasının ardından, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’dan sert bir eleştiri geldi. Babacan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, hükümetin bu kararını gecikmiş bir adım olarak değerlendirdi.

Babacan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı Türkiye’nin alması gereken pozisyonla ilgili şunları söyledi:

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısına dair, ilk günden bu yana hep bir şeyi tekrarladık: Gazze hepimizin, insanlığın ortak dramı. ‘Hamaset çözüm üretmiyor’ dedik. ‘İktidarın görevi gereğini yapmaktır’ dedik. Şimdi, bir şey daha söylüyorum: Geç kaldınız. 34 bin insan için; Hint için, Halit için, Ammar için geç kaldınız. ABD’de üniversiteler ayaklanmadan, dünyanın dört bir yanında insanlar soykırıma karşı sokaklara çıkmadan çok daha önce harekete geçmeliydiniz. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanı’na açtığı davadan 124 gün sonra… 13.061 insan daha Gazze'de öldükten sonra… Neden bu kadar geciktiniz? Neyi beklediniz?

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU