Rus basınında Gazze savaşı: "Blinken: ABD artık ateşkes sağlamaya kararlı"

Gazze savaşının 209. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: detaly.co.il

Gazze savaşının 209. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 1 Mayıs Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

ABD'de Filistinlilere destek amaçlı protestolar: Polis, göstericilerin ele geçirdiği Columbia Üniversitesi binasına baskın düzenledi

Salı akşamı ABD polisi, Filistinlileri destekleyen göstericiler tarafından ele geçirilen New York'taki Columbia Üniversitesi'nin binalarından birine baskın düzenledi

Birkaç yüz polis binaya camlardan girme fırsatı tanıyan yürüyen platformu kullanarak Hamilton Hall'a girdi. ABD medyası yaklaşık 50 göstericinin gözaltına alındığını haber veriyor. Onları elleri bağlı halde binadan çıkararak otobüslere bindirdiler.

Üniversite yönetimi yaklaşık 24 saat önce Filistin'e destek ve Gazze Şeridi'nde İsrail'in yaptıklarını protesto gösterisine katılanların Hamilton Hall'u ele geçirmesi üzerine polisten yardım istedi.

Polise mektup yazan Columbia Üniversitesi rektörü Nemat Shafik'in sözlerine göre bu hareketlere "üniversiteyle ilgisi olmayan şahıslar önderlik etti."

Ancak protesto gösterisinin organizatörlerden biri Columbia Üniversitesi'nde okuyan Filistinli bilim adamı Mahmud Halil, Reuters'a açıklamasında protestolarda dışardan gelenlerin olmadığını belirtti. Halil, "Onlar öğrenciler" diye onayladı.

Texas, California, Georgia, Kuzey Carolina v.d. üniversiteler de dahil olmak üzere diğer Amerikan üniversitelerinde de Filistin'e destek gösterileri yapılıyor. Bu eğitim kurumlarının kampüslerinde şimdiye kadar polis binin üzerinde protestocuyu gözaltına aldı.

Bu arada Yahudi kökenli bazı ABD'li öğrenciler Gazze'de İsrail'in yaptıklarına getirilen eleştirilerin çoğu zaman antisemitizm niteliğine bürünmesinden ve kendilerini güvende hisetmemekten şikayetçi oluyor.

Columbia Üniversitesi hahamı Yahudi kökenli öğrencilere geçici olarak kampüsten uzak durmaları tavsiyesinde bulundu.


Детали (Detaylar):
 

 

Bakan Strook kaçırılanların serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmaya karşı çıktı

Yerleşimlerden sorumlu Bakan Orit Strook, 1 Mayıs’ta kaçırılanların kurtarılmasına ilişkin yürütülen görüşmelerde İsrail'in tavizlerini eleştirdi ve Mısır'ın son önerilerini "korkunç anlaşma" adlandırdı.

Strook, "Askerler her şeyi bir tarafa bırakarak hükümetin belirlediği hedefler uğruna savaşmaya gittiler, biz ise 22, bilemiyorum, kaç olduğunu bilemiyorum, belki 33 insanı kurtarmak için onları çöpe atıyoruz. Bu hükümetin yaşamaya hakkı yoktur" diye açıklama yaptı.
 

 

Blinken'dan Herzog'a: ABD artık ateşkes sağlamaya kararlı

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 1 Mayıs’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Buluşmada Blinken İsrail ile Hamas’ın ateşkes konusunda "şimdi" anlaşması için kararlı olduğunu söyledi.

Blinken, "Biz kaçırılanların evlerine dönmesini sağlayacak bir anlaşmanın hemen şimdi yapılması konusunda tam kararlıyız. Bunun yapılamamasının tek nedeni Hamas’tır" dedi.

Ateşkes çağrısının yanı sıra Blinken, şu hususun da altını çizdi:

"Gazze Şeridi'nde Hamas’ın oluşturduğu çapraz ateşten sıkıntı çeken ve yardıma muhtaç insanların da ilgi odağımızda olması gerekir. Biz bunu düşünüyor ve üzerinde çalışıyoruz." 


Sofi Ron Moria'nın Detaylar'daki yazısı özetle şu şekilde:
 

 

Rehineleri böyle öldürüyorlar

Geçen hafta Aliyah ve Entegrasyon Bakanı Ofir Sofer ("Dini Siyonizm" bloku) İsrail hükümetinin savaşın yürütülmesi ve rehinelerin kurtarılması konularında yenilgiye uğradığını söyledi.

Teröristlere en değerli, en pahalı ödülü Ben Gvir, Smotrich ve Likud'un bağırıp-çağıran radikal kanadı sundu.

Rehinelerin kurtarılması için yürütülen kampanya uluslararası alanda da önem arz ediyor. Savaşın ilk aylarında rehinlerin serbest bırakılmasına ilişkin talepler Hamas’a karşı yürüttüğümüz askeri hareketlere uluslararası meşruluk kazandırmıştı.

Bu talepler Hamas’a karşı yürütülen savaşa Beyaz Saray nezdinde meşruluk kazandırıyor. İçerdeki siyasi kısıtlamalardan dolayı hükümet rehinelerin kurtarılması kampanyasının önemini sıfıra indirdiğinde uluslararası alanda İsrail'e zarar verdi. İsrail'in çıkarı rehineler sorununu gündeme taşıyor.

İşte bu Ben Gvir ve Smotrich ikilisi üç küsür aydan bu yana başbakanı şantaj ederek rehinleri kurtarma fırsatlarının önüne mayın döşediler. Ancak onların, Netanyahu'nun şakağına dayadıkları şarjörde mermi yoktu.

Ve muhtemelen Netanyahu bunu biliyordu ancak risk almaya korkuyordu: ya namluda bir mermi kalmışsa? Ya bu deli gömleği giymişlerden biri tetiği çekerse? Daha 9 milyon İsrailli varken orada yüzün üzerinde rehinenin bulunmasından rahatsız olmayan çok insan olabilir. Ancak onların bir tek 64'ler koalisyonu var.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU