KKTC’li “Şampiyon Melekler”in aileleri, mahkemenin ara kararı ile adalet umutlarını tazeledi

6 Şubat’taki depremde Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımından, büyük çoğunluğu öğrenciler olmak üzere aralarında öğretmen, rehberler ve öğrenci velilerinin de bulunduğu 35 kişi hayatını kaybetmişti

Fotoğraf: Independent Türkçe

Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman İsias Otel’in çökmesi üzerine çocuklarını kaybeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) aileler, adalet umutlarını, mahkemenin verdiği ara karar ile tazelediler.

Geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen depremde, voleybol turnuvası için Adıyaman’da bulunan KKTC’de “Şampiyon Melekler” olarak bilinen Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımından, büyük çoğunluğu öğrenciler olmak üzere aralarında öğretmen, rehberler ve öğrenci velilerinin de bulunduğu 35 kişi hayatını kaybetti.

35’i KKTC’den olmak üzere 72 kişinin yaşamını yitirdiği İsias Otel’in inşaatında dere kumu kullanıldığı, kolon kesildiği, mesken ve iş yeri olarak tasarlanan binanın daha sonra otele çevrildiği ve binanın otel olmadan önce uzun süre inşaat halinde kaldığı iddiaları üzerine Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve ilk duruşması 26. Nisan’da görülen davada, 3’ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Aslında 5 tutuklu ile başlayan davada sanıklardan 2’si Gazi Üniversitesi’nden gelen teknik rapor ile birlikte tahliye edildi.

Depremde çocuklarını kaybeden aileler 2 kişinin tahliyesine tepki göstermek amacıyla KKTC’nin başkenti Lefkoşa ve Gazimağusa kentlerinde meşaleli “Adalet” yürüyüşleri düzenlediler.

“Şampiyon Meleklerin” ailelerini üzen ve kendi ifadeleri ile kıran bu tahliyenin ardından görülen ikinci duruşmada, mahkeme heyeti ara bir karar alarak bu alanda yetkisi olan bir üniversiteden yeni bir teknik rapor istenmesine hükmetti.

Adalet savaşını sonuna kadar sürdürmekte kararlı olduklarını belirten aileler, ara karar ile birlikte adalet umutlarını bir kez daha tazelediler.

Adıyaman’daki duruşmaya, ailelerin yanı sıra KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve beraberinde devlet bakanları, milletvekilleri, kamu görevlileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinden yetkililerin oluşturduğu heyette katıldı.

Mahkemenin ara kararını Independent Türkçe’ye değerlendiren KKTC Başbakanı Ünal Üstel şunları söyledi:

İsias Otel’de hayatını kaybeden Şampiyon Meleklerin acısını ülke olarak hissediyoruz. Bütün kesimlerimiz ile Adıyaman’a gelerek bunun hepimizin acısı olduğunu gösterdik. İlk iki duruşmada bana göre istediğimiz hedeflere ulaştık. İnşallah çocuklarımız manevi huzur bulacak.

Üstel, mahkemeye Doğu Akdeniz Üniversitesi ve bazı Türkiye üniversitelerinde hazırlattıkları raporları sunduklarını belirterek, “Mahkemede bizim iddiamız kabul gördü.” şeklinde konuştu.

“Serbest kalacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar”

Depremde kaybettikleri çocuklarının adlarını yaşatmak ve sorumluların cezalandırılması için adalet savaşını vermek üzere Gazimağusa kentinde kurulan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya da mahkeme öncesi yaptığı açıklamada, depremde yıkılan İsias Otel’in sahip ve yapımında görev alan yetkililerin "bilinçli taksir" yerine "kasıt" suçlaması ile yargılama ve cezalandırması yönündeki taleplerinin devam ettiğini hatırlatarak, ““Grand İsias Otel suçluları, serbest kalarak. hayatlarına devam edeceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar” diye konuştu.

Ruşen Yücesoylu Karakaya mahkeme sonrası ise şunları ifade etti:

Adalet mücadelesine devam edeceğiz. Çocuklarımızı, sevdiklerimizi öldürdüler. Raporlar ve gerçekler ortada. Destekçilerimizle bu davayı emsal karar olarak ortaya çıkaracağız. Bizi yıldıramazlar!

WhatsApp Image 2024-04-28 at 20.20.15 (3).jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Son duruşma için Adıyaman’a gelen 200 kişilik kafilede bulunan KKTC Deprem Komitesi Üyesi Serhat Akpınar da, Independent Türkçe muhabirine mahkeme öncesi verdiği mülakatta acıların merkezinde olduklarını söyleyerek, depremde hayatını kaybeden “Şampiyon Melekler” ve Türkiye’deki insanlara Allah’tan rahmet diledi.

Serhat Akpınar, adalete olan sarsılmaz güvenlerinin her ne kadar var olsa da belirli süreçlerin özellikle de hukuki alandaki süreçlerin iyi yönetilmesi gerektiğine inandığını vurgulayarak, KKTC’li mağdur ailelere destek vermek ve süreçte yardımcı olabilmek üzere burada bulunduklarını ifade etti.

WhatsApp Image 2024-04-28 at 20.20.15 (1).jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe


İsias’ın Türkiyeli mağdurları, acılarını Independent Türkçe muhabirine anlattı…

Adıyaman’da deprem sonucu çöken otelde yaşamını yitiren Türk vatandaşı 37 kişinin aileleri de her duruşmada Adıyaman’a gelerek daha örgütlü davranan KKTC’li mağdur yakınlarına destek veriyorlar.

Aslında İsias’ta hayatını kaybeden 37 Türk vatandaşının büyük bir bölümünü otelde uygulamalı eğitim için bulunan turizm rehberleri oluşturuyordu.

Turizm rehberlerinin trajik öyküleri bugüne kadar çok gündeme gelmese de aileler acılarını sessizce içlerinde yaşadılar.

KKTC’li ailelerin örgütlü hukuki mücadelesine destek vererek depremde yıkılan otelin sorumlularının “kasıt” suçundan ceza alması bir ölçüde Türkiyeli kurban yakınları için de adalet anlamı taşıyacak ve acılarını bir nebze olsun dindirebilecek.

 “Oğlum yaşamını yitirdikten sonra kızı oldu”

İsias’ta turizm rehberi olan oğlu İdris Talha Kartav’ı kaybeden baba Vedat Kartav görgü tanığı arkadaşının anlattığına göre İsias’ın depremin ilk saniyelerinde yıkıldığına şahitlik ettiğini aktararak, otel binasının inşası ve sonraki süreçlerde imar ve otel izinleri konusundaki ihmale dikkat çekti.

İdris Talha’yı depremde kaybettikten 7 ay sonra oğlunun kızının dünyaya geldiğini anlatan Vedat Kartav, gelini ve 2 kız torunu ile birlikte ailesinin mağdur olduğunu ve Adıyaman’a her duruşmada gelerek KKTC’li aileler ile birlikte hareket ettiklerini söyledi.

WhatsApp Image 2024-04-28 at 20.20.15 (4).jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Vedat Kartav, adalet arayışından asla vaz geçmeyeceklerini ve bu durumdan taviz vermeyeceklerini dile getirerek, “Ben oğlum için ve onun bu dünyadan ayrıldıktan sonra dünyaya gelen bebeği için adalet istiyorum.” Şeklinde konuştu.

Tecrübeli turizm rehberi İdris Talha Kartav Çin televiyonunda yayınlanan bir programa konuk olarak katılmasının yanı sıra Çinli turistler tarafından oldukça seviliyordu.

İdris Talha Kartav’ın depremde hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği resmi hesabından yayımladığı mesajda, “İdris Talha Kartav’ın vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Kendisi, Türkiye ile Çin arasındaki dostluk köprüsüydü. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz” ifadelerini kullanıldı.

Adıyaman’da depremde yıkılan İsias Otel’in enkazından gönderdiği ses kaydı ile yardım isteyen ve kurtarılan Berna Tanış ise Independent Türkçe muhabirine şunları kaydetti:

İsias’ta kalan turizm rehberlerinden biriyim. Depreme şahit oldum. Deprem olurken sallantı ve çığlıklara uyandım. 10-15 saniyede otel yıkıldı. Bende çıkmayacağımı biliyordum hemen hayat üçgeni kurdum. Bir ara baygınlık geçirmiştim. Ayıldığımda enkaz altındaydım ve telefonla ses kaydı gönderip bazı uygulamalar üzerinden yardım istedim. Daha sonra enkazdan kurtarıldım.

WhatsApp Image 2024-04-28 at 20.20.15.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe


İsias Otel’de hayatını kaybeden 72 kişinin sayıdan ibaret olmadığına dikkat çeken Berna Tanış, mahkeme kararının, kendileri için adalet ve iyi niyetleri göz önüne alınarak verilmesini istedi.

Berna Tanış, İsias’ta kaybedilen 72 kişinin aileleri, sevenleri ve arkadaşları dikkate alındığında büyük bir kitleyi temsil ettiğine işaret ederek, Türk adaletine olan güvenlerinin tam olduğunu belirterek, çocuklarını depremde kaybeden KKTC’li aileler ile bu süreçte birlikte hareket ettiklerini aktardı.

Aileler ve resmi heyet KKTC’ye döndü

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen her iki duruşmaya da katılan “Şampiyon Melekler”in aileleri ile KKTC Başbakanı Ünal Üstel başkanlığındaki resmi heyet, 2 duruşmanın Cuma günü görülmesinin ardından Adıyaman’dan İstanbul üzerinden KKTC’ye döndüler.

KKTC Hükümeti ve mağdur aileler, 12 Haziran’da görülecek 3.duruşmaya kadar çeşitli etkinlik ve faaliyetler ile adli sürecin kamuoyunda canlı tutulması için çalışmalar yürütecekler.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU