Uzmanlardan deprem değerlendirmesi... Ercan: 130 atom bombası gücünde; Görür: Barajlar kontrol edilmeli

10 ilde etkili olan 7.4 büyüklüğündeki depremde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Ülkeyi yasa boğan olay sonrasında jeoloji ve jeofizik mühendislerinden bir biri ardına yorumlar geldi

Fotoğraf: AA

Merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki deprem büyük yıkıma neden oldu.

Saat 04.17'de gerçekleşen deprem Kahramanmaraş'ın yanı sıra Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da da şiddetli sarsıntıya neden olurdu, pek çok bina yıkıldı. 

Yüzlerce kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi de yaralandı. Enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, pek çok ülkeden de yardımlar ulaşmaya başladı.

Deprem sonrasında paylaşımda bulunan ve çeşitli medya kuruluşlarına açıklama yapan jeoloji mühendisleri, daha önce bu bölgeye dikkat çekmelerine rağmen dikkate alınmadıklarını öne sürdü.

"Bölgedeki barajları kontrol ediniz"

İlgililere seslenen Bilim Akademisi Üyesi ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgedeki barajların kontrol edilmesi çağrısı yaptı.

Bu depremden sonra Adana ve Hatay'a dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Görür, söz konusu facianın gelmekte olduğunu yerbilimciler olarak söyleye söyleye, yaza yaza dillerinde tüy bittiğini, hiç kimsenin tepki bile vermediğini ileri sürdü.

 

Prof. Dr. Naci Görür deprem Indpendent Türkçe.jpg
Prof. Dr. Naci Görür / Fotoğraf: Indpendent Türkçe

 

"130 atom bombası gücünde"

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin 130 atom bombası gücünde olduğunu ileri sürdü.

 

 

"1999'daki Kocaeli depremine benzer bir deprem"

Bölgede artçı sarsıntılar sürerken Habertürk TV'ye konuşan Prof. Dr. Şerif Barış ise "Maalesef çok büyük bir deprem, 1999'daki Kocaeli depremine benzer bir deprem. Yıkımlar yapacağı kesin. Özellikle kırsal alandaki evlere girmemekte fayda var" dedi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Beklediğimiz bir depremdi"

A Haber'e açıklamada bulunan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal ise "Beklediğimiz bir depremdi. Yıllardır konuştuğumuz bir depremdi. En son Sivrice Pütürge depreminden sonra söyledik. Doğu Anadolu fay zonunun Türkiye'nin en tehlikeli zonlardan biri olduğunu söyledik oradan itibaren Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu ve Hatay segmentlerinin sismik boşluk olarak beklediğini buralarda tedbir alınması gerektiğini vurguladık" yorumunu yaptı.

"Daha büyük depremler her zaman mümkün"

Gölbaşı – Türkoğlu boşluğunun dolduğunu aktaran Pampal, bunun iki tarafında Türkoğlu'ndan Hatay'a ve Gölbaşı'ndan Sincik'e doğru olan parçaların kırılmayı beklediğini ifade etti. Buralarda da boşlukların bulunduğunu kaydeden Pampal, "Maalesef bu büyüklükte hatta Hatay civarında bundan daha büyük depremler her zaman mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

"Marmaris'te 7 büyüklüğünde deprem oluşabilir"

Yeniçağ'a konuşan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise Kahramanmaraş'ın ardından Muğla'ya işaret etti ve Marmaris'te 7 büyüklüğünde deprem olabileceği uyarısını yaptı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU