Elon Musk bir değişiklik yaparak Starship'i yeniden fırlatmayı deneyeceğini söyledi

SpaceX'in patronu, 4. testin öncelikli amacının Dünya'ya geri dönerken oluşan ısıya dayanmak olduğunu belirtti

SpaceX, 25 Mart 2024'te ABD'nin Teksas eyaletindeki Starbase tesisinde, Starship roketi üzerinde bir statik ateşleme testi gerçekleştirmişti (SpaceX)

SpaceX'in CEO'su Elon Musk'a göre şirket, Starship'ini yeni bir yaklaşımla bir kez daha fırlatmayı deneyecek.

Bu mürettabatsız fırlatma SpaceX'in Starship'i için 4. test olacak. SpaceX, bugüne kadar yapılmış en büyük ve en güçlü roket Starship'in eninde sonunda insanları Ay'a ve ötesine taşıyacağını umuyor.

Ancak şimdilik uzay aracının güvenli bir şekilde fırlatılması, yörüngeye girmesi ve Dünya'ya geri dönmesi gerekiyor. Uzay aracının önceki üç testi büyük bir başarısızlıkla sonuçlanmış ancak her seferinde başarmaya biraz daha yaklaşmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elon Musk, bu planın son aşamasına odaklanılacağını söyledi. Musk, "Öncelikli hedef, Dünya'ya yeniden giriş sırasında oluşan ısının maksimum seviyesine dayanmak" dedi.

Kendi sosyal medya platformunda yaptığı bir paylaşımda, bu fırlatma testinin yaklaşık iki hafta içinde gerçekleşeceğini söyledi ancak zamanlamayla ilgili daha fazla spesifik ayrıntı vermedi. Bu güncelleme, SpaceX'in Teksas'taki fırlatma sahasında uzay aracının geri sayım prosedürü denemesinin başarıyla sonuçlanmasından kısa bir süre sonra geldi.

Bu denemede roket 121 metre yüksekliğine ulaştırıldı ve ardından geri sayım prosedürü ve kontrollerini tamamladı. Görev kontrolörleri motorların gerçekten ateşlenmesinden hemen önce fırlatmayı durdurdu.

Bu, uzay aracının kalkışa hazır olduğundan emin olmak için yapılan son aşamalardan birine işaret ediyor. Ancak SpaceX'in martta gerçekleştirilen bir önceki fırlatma testini halihazırda inceleyen Federal Havacılık İdaresi'nden (FAA) de düzenleyici onay alması gerekiyor.

Bir saatten biraz az süren önceki testte Starship başarıyla yörüngeye fırlatılmış, Super Heavy güçlendiricisinden ayrılmış ve ardından uzayda dolaşmıştı. Ancak Dünya'ya dönmeye çalışırken deniz seviyesinden 462 metre yükseklikte parçalanmıştı. 

Bu patlamanın kesin nedeni hâlâ bilinmiyor. Ayrıca bu, FAA'nın denetlediği incelemenin bir parçası olarak SpaceX tarafından değerlendirilen testin ayrıntılarından biri.

SpaceX, testleri hızlandırmak amacıyla Starship'in bir dizi farklı versiyonu üzerinde çalışıyor. Bu da, uzay aracının insan taşıyabilecek güvenli bir versiyonuna daha hızlı ulaşmalarını sağlayabilir.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU