Macron bağımsızlık hareketini kontrol altına almak için Yeni Kaledonya'ya gitti

Paris'teki siyasi kaynaklar, Macron'un yeni bir diyalog kapısı açmaya çalıştığını aktardı

Kaledonya'nın başkenti Nouméa'nın bir banliyösünün girişinde yanmış arabalar ve barikatlar / Fotoğraf: AFP

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'in önceki pazartesi gününden beri başvurduğu "demir yumruk" politikasının ardından, durumu sakinleştirme ve eski Fransız kolonisindeki bağımsızlık dalgasını kontrol altına alma çabaları kapsamında dün Yeni Kaledonya'ya doğru gitti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçimlere katılmasına izin verilen kişi sayısının, takımadalarda doğan ve en az on yıldır orada ikamet eden herkesi kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören anayasa reformunun kabul edilmesinin ardından 270.000 nüfuslu Yeni Kaledonya'da protestolar patlak verdi.

Yerli halk Kanaklar, böyle bir düzenin bağımsızlık hayalini öldüreceğine ve 2018'den bu yana yapılan üç referandumda olduğu gibi kendilerini her referandumu kaybedecek bir azınlığa dönüştüreceğine inanıyor.

Şarku’l Avsat’ın ulaştığı Paris'teki siyasi kaynaklar, Macron'un yeni bir diyalog kapısı açmaya çalıştığını ve bunu da takımadalarda güvenliğin ve sükunetin yeniden tesis edilmesine bağladığını, bu görevin de havaalanını, limanları ve hassas merkezleri koruyan ordu birlikleri tarafından desteklenen güvenlik güçlerine verildiğini düşünüyor. Fransız hükümet sözcüsü, Macron'un ziyaretini sadece "sorumluluk ruhuyla" ve ayrıntılarını açıklamadığı belirli bir "görev" için gerçekleştirdiğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU