Davalık olan filme Cannes'daki galasının ardından övgü yağmuru

"Şefkatli duygularla dolu acımasız bir analiz"

The Apprentice, festival kapsamında gerçekleşen galasında 8 dakika boyunca ayakta alkışlandı (Scythia Films)

Cannes Film Festivali'ndeki dünya prömiyerinin ardından Donald Trump draması The Apprentice için ilk eleştiriler geldi.

Kutsal Örümcek'le (Holy Spider) ödülleri toplayan Ali Abbasi'nin yönettiği ve senaryosunu Gabriel Sherman'ın yazdığı film, Trump'ın 1980'lerin Amerika'sında yükselişini ve sağcı avukat Roy Cohn'un ona akıl hocalığı yapmasını anlatıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ı 41 yaşındaki Sebastian Stan canlandırırken, Roy Cohn'u da Succession'ın ödüllü yıldızı Jeremy Strong oynuyor.

Filmde Ivana Trump'ı Borat 2'nin yıldızı Maria Bakalova canlandırırken, eski başkanın babası Fred Trump Sr. rolünde de Martin Donavan yer alıyor.

Henüz ABD'de gösterime girmek için bir dağıtımcı bulamayan filme yapılan yorumlar çoğunlukla olumlu. The Apprentice, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 80 puana sahip.

"Kötücül ittifak"

Trump'ın kampanya ekibi filmi dava etmekle tehdit etse de Abbasi, filmi eski başkana izletmeyi ve onunla drama hakkında konuşmayı teklif etti. İran asıllı Danimarkalı yönetmen, "Bunun onun hoşlanmayacağı bir film olduğunu sanmıyorum" dedi.

Abbasi, "Herkes onun pek çok kişiye dava açtığından bahsediyor" diye ekledi: 

Ama başarı oranından hiç bahsetmiyorlar, anlıyor musunuz?

Hollywood Reporter'ın baş film eleştirmeni David Rooney, filmle ilgili şöyle yazdı: 

Abassi'nin filminin en çok ortaya koyduğu şey, bugün artık çağdaş gerçekliğimizin kaçınılmaz bir parçası olan toksikliğin, yarım yüzyıl önce iki adam arasındaki kötücül ittifak tarafından ne ölçüde şekillendirildiğidir.

Guardian'dan Peter Bradshaw, Trump'ın "70'lerdeki toprak ağalığı, emlak ve magazin şöhretiyle ilgili ilk maceralarının televizyon filmi tarzındaki bu incelikli ve ironik anlatımından en ufak bir endişe duymayacağını" yazdı.

"Acımasız bir analiz"

Bradshaw, Abbasi'nin eski başkana yaklaşımının "Trump'ın diğer hicivlerinden kopyalanmış ve siyasi geleceğine dair kehanet niteliğinde yankılar taşıyan bir karikatür" hissi verdiğini ekledi.

Sunday Times'dan Kevin Maher dramaya daha olumlu yaklaşarak "İhtiyacınız olduğunu hiç bilmediğiniz Donald Trump filmi: Şefkatli duygularla dolu acımasız bir analiz" diye yazdı.

Stan'in Trump rolündeki performansını alkışlayan Maher, aktörün incelikli oyunculuğunu ve rolünü karikatürleştirmemesini övdü.

Irish Times'dan Tara Brady de Stan'in "Trump'ın tavırlarını parodiye kaçmadan yansıttığını" vurguladı. Ancak filmin Abbasi'nin önceki işlerinin "ciddiyetinden ya da etkisinden yoksun" olduğunu öne sürdü.


Independent Türkçe, Hollywood Reporter, Sunday Times, Guardian, Irish Times

DAHA FAZLA HABER OKU