İtalyan istihbaratı "yeraltı camilerini" yakın takibe aldı

"Roma her geçen gün İslam'ın başkentine dönüşüyor"

Müslümanlar, yasadışı olarak görülen bazı ibadethanelerin kapatılmasının ardından 2016'da tarihi Kolezyum önünde namaz kılmıştı (Reuters)

İtalya'nın muhafazakar gazetelerinden Il Tempo, başkent Roma'daki "yasadışı" camilerin incelemeye alındığını yazdı. 

Dün yayımlanan haberde, İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi'nin talimatıyla yapılan incelemelerde, Roma'da Müslümanların kullandığı 53 "yasadışı" ibadethane tespit edildiği belirtildi. Bu sayının 10 yıl önce 30 olduğu aktarıldı. 

İncelemelerin sürdüğü ve söz konusu ibadethanelerin sayısının 100'ü bulabileceği yazıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Roma her geçen gün İslam'ın başkentine dönüşüyor" ifadelerinin kullanıldığı haberde, şehirde belediyenin izniyle yapılan tek bir cami olduğu ifade edildi. Şehrin Parioli bölgesinde yer alan Roma Camii, hem İtalya'nın hem de Avrupa'nın en büyük camisi.

Gazete, polis ve istihbaratın ortak çalışmasıyla "yeraltı camilerinin sıkı gözetim altına alındığını" bildirdi. 

Haberde, Müslümanların toplandığı bu yerlerle ilgili "radikalleşmenin kök saldığı ve kutsal savaşta sık sık şehit olan yalnız kurtların inananlar arasında kamufle şekilde saklandığı, bodrum katlarında ve garajlarda gizlenen ibadet yerleri" iddiaları paylaşıldı. 

Yaklaşık 59 milyon nüfusa sahip İtalya'da 2,7 milyona yakın Müslüman yaşıyor. Fransa'nın kamu yayıncısı France 24, geçen ayki haberinde radikal sağcı İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin liderliğindeki iktidar koalisyonunun, ülkedeki Müslümanları marjinalleştirdiğine dikkat çekmişti.

Diğer yandan İtalya'nın kuzeydoğusundaki Gorizia kentine bağlı Monfalcone ilçesinde Müslümanların namaz kıldığı iki kültür merkezinin kasımda kapatılması tepki toplamıştı.

Bunun ardından aralıkta yaklaşık 8 bin kişi, iktidar ortağı radikal sağcı Lig Partisi'nden Anna Maria Cisint'in belediye başkanlığını yaptığı Monfalcone'de protesto yürüyüşü düzenlemişti.


Independent Türkçe, Il Tempo, RT, France 24

DAHA FAZLA HABER OKU