İsrail'in ‘yürüyen kâbusu’ Mervan İsa öldürüldü mü?

Reuters'a konuşan bir Hamas kaynağı “Mervan İsa düşman için yürüyen bir kâbus” diyerek onun paramiliter yeteneklerini övdü

İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılmasını sağlayan anlaşma kapsamında serbest bırakılan Filistinli mahkumların kabulü sırasında çekilen bir fotoğrafta Mervan İsa. (Arşiv - BBC)

ABD'nin İsrail tarafından öldürüldüğünü söylediği Hamas'ın ele geçirilemeyen lideri Mervan İsa, daha önceki suikast girişimlerinden kurtulmuş ve Gazze'de devam eden savaşın fitilini ateşleyen 7 Ekim saldırısı da dahil olmak üzere yıllarca İsrail'e saldırılar planlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'a konuşan bir Hamas kaynağı “Mervan İsa düşman için yürüyen bir kâbus” diyerek onun paramiliter yeteneklerini övdü.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsa'nın geçen hafta bir İsrail operasyonunda öldürüldüğünü söyledi. Ne İsrail ne de Hamas bunu doğruladı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, düşmandan saklanabilme yeteneği nedeniyle Filistinliler tarafından ‘gölge adam’ olarak adlandırılan İsa, hareket içinde üçüncü sıraya kadar yükseldi. O ve diğer iki Hamas lideri, hareketin başında üç üyeden oluşan gizli bir askeri konsey kurdu. Bu konsey 7 Ekim saldırısını planladı ve o zamandan beri Gazze'deki tünellerden ve arka sokaklardan askeri operasyonları yönettiklerine inanılıyor.

İsrail raporlarına göre 7 Ekim’de gerçekleştirilen saldırıda yaklaşık bin 200 kişi öldü ve 253 kişi esir alındı. Bu, İsrail'in 75 yıl önceki kuruluşundan bu yana tarihindeki en kanlı saldırı oldu.

Bunun üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümeti, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya es-Sinvar, askeri kanadının başı Muhammed ed-Dayf ve yardımcısı İsa'yı öldürme sözü verdi.

İsa'nın öldürülmesi, İsrail'in kendisini ortadan kaldırmak ve Gazze Şeridi'ndeki kalesini yıkmak için yürüttüğü amansız hava ve kara harekâtıyla karşı karşıya olan Hamas için büyük bir darbe olacak.

Sağlık yetkilileri İsrail’in şu ana kadar yaklaşık 32 bin kişiyi öldürdüğünü bildirdi.

İsa’nın ölümü ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması çabalarını da zora sokabilir. Ancak İsrail, görüşmelerin Mısırlı ve Katarlı arabulucular aracılığıyla devam ettiğini söylüyor.

Ölümüyle ilgili haberler sorulduğunda bir kaynak, haberlerin İsrail'in psikolojik savaşı olabileceğini söyledi. Kaynak, İsa'nın ‘roketler de dahil olmak üzere Hamas'ın askeri yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olduğunu’ da sözlerine ekledi.

Hamas kaynaklarına göre İsa hayatta kalma becerilerini, İsrail tarafından düzenlenen ve kendisini sakat bırakarak tekerlekli sandalye kullanmak zorunda bırakan yedi suikast girişiminden kurtulan Muhammed ed-Dayf'tan öğrendi.

Evi yıkıldı ve oğlu öldürüldü

İsrail'in en çok arananlar listesinde yer alan 1965 doğumlu İsa, 2006 yılında ed-Dayf ile yaptığı görüşme sırasında suikast girişimine uğradı ve yaralandı.

İsrail savaş uçakları 2014 ve 2021 Gazze işgalleri sırasında iki kez evini yerle bir etti ve kardeşini öldürdü.

İsa'nın tanınmış bir Hamas destekçisi olan oğlu da Aralık ayında Gazze'nin merkezinde düzenlenen bir İsrail hava saldırısında öldürüldü.

ABD, İsa'yı Eylül 2019'da ‘Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist’ olarak tanımladı.

Muhammed ed-Dayf gibi onun yüz hatları da 2011 yılında İsrail'le yapılan esir takası sırasında çekilen bir fotoğrafta görülene kadar bilinmiyordu.

Filistinli kaynaklar üç üst düzey Hamas liderinin Gazze Şeridi'nin altındaki uzun ve karışık tünellerde saklandığını, ancak dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze'nin herhangi bir yerinde olabileceklerini belirtiyor.

Üçü arasında belki de en az tanınanı olan İsa, Hamas'ın son birkaç yılda aldığı önemli kararların çoğunda yer aldı. Üç isim de 1948'de daha sonra İsrail'in bir parçası olan bölgelerden kaçan ya da sürülen mülteci ailelerin çocukları olarak dünyaya geldi.

İsa'nın 1987'den başlayarak beş yıl geçirdiği gibi, hepsi de yıllarını İsrail işgal hapishanelerinde geçirdi.

Sinvar, iki İsrail askerini kaçırıp öldürmek ve İsrail'le iş birliği yapan dört Filistinliyi öldürmek suçlarından 1988'den başlayarak 22 yıl hapis yattı.

Sinvar, İsrail'in beş yıl önce sınır ötesi bir baskınla Hamas tarafından esir alınan askerlerinden Gilad Şalit'in serbest bırakılması karşılığında 2011 yılında serbest bıraktığı bin 27 Filistinli arasında en önde gelen isimdi.

İsa bu anlaşmayı müzakere eden Hamas liderlerinden biriydi.

Hamas'ın içerideki rakibi olan Filistin Yönetimi, 1997'de grubun İsrail içinde düzenlediği intihar saldırılarıyla bağlantılı olarak İsa ve diğer bazı isimleri tutukladı.

İsrail geçmişte birden fazla Hamas liderini öldürdü. Bunlar arasında hareketin kurucusu Şeyh Ahmed Yasin ve 2004 yılında bir hava saldırısında suikasta uğrayan eski lideri Abdulaziz Rantisi de vardı. Onların yerlerini doldurmak için yeni isimler terfi ettirildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU