Ukrayna Rusya'nın çeşitli bölgelerini İHA ve füzelerle vurdu, ana petrol rafinerisine ciddi hasar verdi

Sözkonusu saldırıda Rusya'nın Moskova, Leningrad, Belgorod, Kursk, Bryansk, Tula ve Oryol kentleri vuruldu

Fotoğraf: AA

Ukrayna, Rusya'nın çeşitli bölgelerine onlarca insansız hava aracı (İHA) ve füzelerle saldırarak Rusya'nın ana petrol rafinerisine ciddi hasar verdi.

Rusya, ayrıca Ukrayna'ya bağlı bazı grupların en az yedi saldırı düzenleyerek Rusya'nın sınırına sızma teşebbüsünde bulunduklarını fakat Rus kuvvetlerinin bu saldırıları püskürttüğünü açıkladı. Rusça konuşan Ukraynalı gruplar sınırın ötesine geçtiklerini söylerken, Rusya ise bu iddiayı reddetti.

Ukrayna'nın bugüne kadar Rusya'ya düzenlediği en büyük İHA saldırılarından biri olan bu saldırıda Rusya'nın Moskova, Leningrad, Belgorod, Kursk, Bryansk, Tula ve Oryol kentleri vuruldu. Rusya, Ukrayna'ya ait 25 İHA'yı düşürdüğünü açıkladı.

Rus yetkililer birkaç enerji tesisine yönelik saldırı düzenlendiğini ve bu saldırılarda Lukoil'e ait NORSİ rafinerisinde yangın çıktığını ve Rusya'nın en büyük ikinci petrol rafinerisinin bulunduğu Kirishi kasabasının dış kısımları üzerinde de bir İHA'nın düşürüldüğünü belirttiler.

Reuters'a konuşan ve adlarının açıklanmasını istemeyen sektör kaynakları, saldırıda NORSİ'deki ana ham damıtma ünitesinin (AVT-6) hasar gördüğünü, bunun da rafinerideki üretimin en az yarısının durduğu anlamına geldiğini belirttiler. Lukoil konuya dair soruları yanıtsız bıraktı.

Sektör kaynaklarına göre, NORSİ yılda yaklaşık 15,8 milyon ton Rus ham petrolü ya da toplam rafine ham petrolün yüzde 5,8'ini damıtıyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU