Rus basınında Gazze savaşı: "Toplumda Netanyahu'nun yönetme yeteneğine olan güvensizlik, savaş öncesine göre daha da derinleşti"

Gazze savaşının 159. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Детали (Detaylar)

Independent Türkçe için 12 Mart Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 159. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
 

Kommersant:

Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

"Dağ Ramazan'a taraf gitmiyorsa"

Kutsal ayın gelişi Ortadoğu'da kan dökülmesini durdurmadı

Bu yıl 11 Mart gecesi başlayan ramazan, Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde çatışmalarla başladı. Arap basınında çıkan haberlere göre İsrail polisi, sabah namazı için gelen yüzlerce Filistinlinin Mescid-i Aksa'ya girmesine izin vermedi.

Mescid-i Aksa'nın İslam dünyası için önemi göz önüne alındığında, kolluk kuvvetlerinin eylemleri Batı Şeria'da ve potansiyel olarak bölge genelinde gerilimi daha da artırıyor.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye daha önce Filistinlilere Ramazan'ın ilk günü Mescid-i Aksa'ya "yürüyüş" çağrısında bulunsa da herhangi bir yürüyüşten söz edilmedi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, toplanan ibadetçiler cami kompleksine geçmek için Eski Kent'in kapılarında huzur içinde sıraya girdi.

Ancak İsrail güvenlik güçleri sadece 40 yaşın üstündeki kadın ve erkeklere izin vererek camiye girişi sınırladı. Video kayıtları, camiye gelenleri dağıtmak için polisin güç kullandığını gösteriyor. Yaralılar var.

İsrail'in Haaretz gazetesi muhabiri Nir Hasson, Sina Dağı'ndaki durumu izleyerek polisin davranışlarını 'kaotik' olarak nitelendirdi. 

Gazeteci, sosyal ağ X'te şunları yazdı:

"Eski Şehir'in girişindeki her memur, bir kişinin camiye girmesine izin verilip verilmeyeceğine kendisi karar verdi." 

İsrail'in Moskova Büyükelçisi Simona Galperin, Kommersant'a yağtığı açıklamada "İnanç özgürlüğünün İsrail demokrasisinin temel ilkelerinden biri olmasından dolayı hükümet (Gazze'deki askeri hareketlerin sürmesine ve Hamas'ın 7 Ekim'de yaptığı vahşiliğe rağmen) ramazan ayı boyunca Müslümanların Sina Dağı'na gitmesini sınırlama niyetinde değildir" dedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman as-Safadi Filistinli Müslümanları Al-Aksa'ya sokmayan İsrail polisinin hareketlerinin tüm bölgede "patlamaya hazır bir durum" oluşturduğunu ifade etti.

Mısır ve Katar'ın arabuluculuk faaliyetleri bölge ülkelerinin tüm güçlerini kullanarak gerilimin çapının büyümesini engellemeye çalıştıklarını gösteriyor. Bu iki ülkenin yanı sıra, ABD de İsrail ile Hamas arasında esas arabulucu rolünü oynuyor.

İsmail Heniyye, ramazan ayının başlamasından bir gün önce televizyonda yaptığı konuşmada, "Biz Gazze Şeridi'nde savaşı bitirmeyecek bir anlaşma istemiyoruz" dedi.

Binyamin Netanyahu ise, 11 Mart'ta Fox'a verdiği röportajda, İsrail'in Gazze'de İsrail ordusu tarafından işgal edilmeyen son şehir olan Refah'ı ele geçirme operasyonunu tamamlayana kadar durmayacağının sözünü bir kez daha verdi. 

Ancak ateşkes için hala bir miktar umut var. Kaynaklara dayandıran haberinde AFP, çatışmaların ramazan ayının ilk yarısında sona erdirilmesine yönelik bir anlaşmaya varmak için "önümüzdeki on gün içinde diplomatik eyleme geçileceğini" söyledi.
 

Детали (Detaylar-İsrail):
 

 

ABD ve Birleşik Krallık'ın Yemen'deki Husilere yönelik saldırısında 11 kişi öldü

Yemen'in uluslararası alanda tanınan hükümetinin bir sözcüsü Reuters'e verdiği demeçte, ABD ve İngiltere'nin Yemen'in batısındaki liman şehirleri ve küçük kasabalara düzenlediği hava saldırılarında en az 11 kişinin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını söyledi.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) pazartesi günü altı saldırı düzenlediğini söyledi. Bunun sonucunda Husilerin kontrolündeki bölgelerde insansız bir denizaltı ve 18 gemisavar füzenin imha edildiği iddia ediliyor.

Saldırılar, Husilerin kasım ayında ticari gemilere yönelik saldırı kampanyası başlatmasından bu yana ilk sivil kayıpları ve nakliye kayıplarının bildirilmesinden birkaç gün sonra gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta, Barbados bandıralı, Yunanistan tarafından işletilen True Confidence gemisinin 3 mürettebatı Husi saldırısında öldürülmüştü.
 

 

IDF: Bu sabah Lübnan'dan İsrail'e 100'den fazla roket atıldı

12 Mart Salı sabahı İsrail Savuma Ordusu (IDF) basın servisi, Lübnan'dan gelen Şii militanlar tarafından İsrail topraklarına yüzden fazla roket atıldığını bildirdi. İki güçlü salvo ateşlediler. Yukarı Celile'nin yerleşim bölgeleri ve Golan Tepeleri'nin kuzey kısmı ateş altındaydı.

Herhangi bir can kaybı veya hasar bildirilmedi.

Daha önce, sabah saat dokuzda militanlar İsrail'in kuzeyine ikinci bir bombardıman başlattı. Roketlerin tamamı açık alanda patladığından Ana Cephe Komutanlığı'nın top mermisi uyarı uygulaması çalışmadı.

Bundan önce sabah saat yedi civarında Yukarı Celile'ye büyük bir bombardıman yapıldı.
 

 

ABD istihbaratı: Netanyahu'nun başbakan olarak hayatta kalması risk altında

ABD Kongresi'ne sunulan ABD istihbarat raporunda, Binyamin Netanyahu'nun başbakan olarak hayatta kalmasının ve koalisyonunun istikrarının Gazze Şeridi'ndeki savaş nedeniyle risk altında olduğu belirtiliyor.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü tarafından yayımlanan raporda, "Netanyahu'nun yönetme yeteneğine olan güvensizlik halk arasında savaş öncesine göre daha da derinleşti ve genişledi; onun istifasını ve yeni seçimleri talep eden büyük gösteriler bekliyoruz. Muhtemel bir senaryo farklı, daha ılımlı bir hükümettir" ifadelerine yer veriliyor.

Raporda, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki insani durum nedeniyle artan uluslararası baskıyla karşı karşıya kalmasının beklendiği belirtiliyor.

Ayrıca İsrail ve İran'ın ülkeler arasında topyekûn bir çatışmanın önüne geçmeye çalıştığı kaydedildi. 

"İran liderliğinin 7 Ekim saldırısının planlanmasında yer almadığını ve saldırı hakkında önceden bilgisinin bulunmadığını değerlendiriyoruz" denilen raporda, ayrıca şu ifadelere yer verildi: 

"İsrail, uzun yıllar boyunca Hamas'ın silahlı direnişiyle karşı karşıya kalacak ve IDF, örgütün İsrail askerlerine zarar vermek için kullanacağı Hamas tünellerini etkisiz hale getirmeye çalışmaya devam edecek."
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU