Yeni bilimkurgu, dünyanın dört bir yanında gişeleri kasıp kavuruyor

2023'ün hit filmlerini ilk haftasında geride bıraktı

Geliş (Arrival) ve Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı (Blade Runner 2049) gibi filmlere imza atan Denis Villeneuve'ün yönettiği Dune 2, 1 Mart Cuma günü vizyona girdi (Warner Bros)

Çöl Gezegeni Bölüm İki (Dune: Part Two) gösterime girdiği hafta sonunda dünyanın dört bir yanında gişeyi kasıp kavurdu.

Yönetmen Denis Villeneuve'ün merakla beklenen devam filmi, ABD dışında gösterime girdiği ülkelerden 97 milyon dolar elde ederek küresel hasılatını 178,5 milyon dolara çıkardı. 

Yılın en iyi açılışı

Kanadalı yönetmenin bilimkurgu türündeki devam filmi, dünya çapındaki bu gelirlerle yılın en büyük açılışına imza atmayı başardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başrollerini 28 yaşındaki Timothée Chalamet ve Zendaya'nın paylaştığı film, ABD ve Kanada'da büyük ilgi gördü. Ancak epik bilimkurgu, istediği ticari başarıyı yakalayabilmek için dünyanın her yerinden izleyiciye ihtiyaç duyuyor. 

Çünkü Warner Bros. ve Legendary Entertainment, yapım için 190 milyon dolar ve filmi tanıtmak için yaklaşık 100 milyon dolar daha harcadı. Bu yüksek maliyetler, filmin kâra geçmesi için çok daha fazla izleyiciye ulaşması gerektiği anlamına geliyor.

İkinci film başarılı açılışıyla gişede şimdiden iyi bir konuma gelmiş görünüyor. Filmin ortalama biletten daha pahalı olan Imax ve diğer premium formatlarda popüler hale gelmesi de buna yardım ediyor.

"Uzun vadede büyük başarı"

Dune'un yapımcısı Mary Parent, "Kültüre gerçekten nüfuz etti" diyerek ekledi: 

Tüm işaretler uzun vadede büyük başarı yakalayacağına işaret ediyor.

Filmin dağıtımını üstlenen Warner Bros Pictures yetkilisi Jeff Goldstein ise "Bu tam da gişenin ihtiyacı olan şeydi ve hiçbirimizin tahmin edemeyeceği kadar yüksekti" dedi:

Bu, özellikle de çetin ceviz bir bilimkurgu filmi olduğu düşünüldüğünde çok doğru. Ve dünya çapında 178,5 milyon dolar hasılat elde ettik ki bu oldukça iyi bir rakam.

Film şimdiden meşhur korku serisinin son halkası Çığlık 6 (Scream 6) ve Martin Scorsese imzalı Oscar adayı Dolunay Katilleri (Killers of the Flower Moon) de dahil olmak üzere 2023'ün gişe canavarlarının bazılarını geride bırakmayı başardı.

850 milyon doları aşabillir

Eleştirmenlere göre devam filmi aynı şekilde izlenmeye devam ederse, 850 milyon dolarlık hasılata hatta daha fazlasına ulaşabilir. 

2021 yapımı ilk Dune, sinemalarda ve HBO Max'te aynı anda gösterime girdiği için Kuzey Amerika gişesinde aradığını bulmamış ancak küresel çapta büyük bir başarı elde ederek 402 milyon dolar kazanmıştı.

Filmin yüksek profilli oyuncu kadrosunda seriye yeni katılan Austin Butler, Florence Pugh ve Christopher Walken'ın yanı sıra Rebecca Ferguson, Anya Taylor-Joy, Javier Bardem, Josh Brolin, Stellan Skarsgard, Dave Bautista ve Charlotte Rampling de yer alıyor.

Frank Herbert'in devasa kitabının ikinci yarısına dayanan hikaye, güçlü kraliyet ailesine ihanet ettikten sonra çölde güvenlik arayan Paul Atreides'in efsanevi macerasını sürdürüyor.


Independent Türkçe, CNN, Variety, Hollywood Reporter, ScreenRant

DAHA FAZLA HABER OKU