Haiti'de "Barbekü" ayaklanması: Çeteler yüzlerce tutukluyu serbest bıraktı

Başkentte ağır silahlı çatışmalar yaşanıyor

Başkentte yaşanan olaylarda en az 4 polis memuru hayatını kaybetti (Reuters)

Haiti'de "Barbekü" lakabıyla da bilinen suç örgütü lideri Jimmy Cherizier, cuma günü yaptığı açıklamada Başbakan Ariel Henry'i devireceklerini söyledi.

Ailelerden çocukları okula göndermemelerini isteyen Cherizier'in açıklamalarının ardından başkent Port-au-Prince'de şiddet olayları tırmanışa geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cherizier, "Savaş, ne kadar sürmesi gerekiyorsa o kadar sürecek. Ariel Henry'le savaşmayı sürdüreceğiz. İstenmeyen zararlardan kaçınmak için çocuklarınızı evde tutun" diye konuştu.

Silahlı çatışmaların yaşandığı başkentte, olaylara yakın bölgelerde yaşayan kişilerin evlerini terk ettiği ve sokakların barikatlarla kapatıldığı belirtildi.

Cuma günü geç saatlerde kentin ana limanını ele geçirmeye çalışan silahlı gruplar, cumartesi günü başkentteki Ulusal Hapishane'ye ulaşmayı başardı.

Hapishanedeki yüzlerce tutuklunun çeteler tarafından serbest bırakıldığı belirtildi.

Haiti'deki polis sendikalarından birinden yapılan açıklamada, başkentteki tüm memurların cezaevinin kontrolünü sağlamak adına polise yardım etmek için tüm arabalara ve silahlara el koyabileceği ifade edildi.

Açıklamada, cezaevinde kontrol sağlanamaması durumunda silahlı grupların ilave 3 bin kişilik bir kuvvete daha sahip olacağına dikkat çekildi.

CNN'e konuşan güvenlik kaynakları, silahlı grupların karakolları ve havalimanını da hedef aldığını, şiddet olaylarının görülmemiş boyuta ulaştığını söyledi.

Başbakan Ariel Henry'i hedef alan Cherizier, güvenlik güçlerine yönelik açıklamasında, "Haiti polisi ve ordusundan sorumluluk alıp Ariel Henry'i tutuklamasını istiyoruz. Halk bizim düşmanımız değil. Silahlı gruplar size düşman değil. Ülkenin kurtuluşu için Ariel Henry'i tutuklayın" dedi.

Eski bir polis memuru olan Cherizier, şu anda çetelerin oluşturduğu bir ittifakın liderliğini yapıyor.

Ülkedeki şiddet olaylarını azaltmayı başaramayan Henry'e yönelik kamuoyu tepkisi, başbakanın geçen ay görevi bırakmayı reddetmesinin ardından tırmanışa geçmişti.

Daha önce 7 Şubat'ta görevi bırakarak ülkeyi seçime götürme taahhütünde bulunan Henry, artan şiddet olaylarını gerekçe göstererek bu süreyi 31 Ağustos 2025'e kadar uzatmıştı.

Haiti'yi sarsan şiddet olayları, Başbakan Henry'nin çok uluslu bir askeri misyonla ilgili anlaşmayı neticelendirmek için Kenya'yı ziyaret ettiği bir dönemde geldi.

 

Independent Türkçe, Reuters, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU