Ukrayna istihbarat şefi, Navalni'nin ölüm sebebi hakkında açıklama yaptı

"Bu bilginin kaynağı internet değil"

Navalni'nin ölümünün ardından Rusya'da düzenlenen gösterilerde yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı (Reuters)

Ukrayna askeri istihbarat şefi Kirilo Budanov, cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif Aleksey Navalni'nin doğal yollardan öldüğünü öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazar günü gazetecilere bir açıklama yapan Budanov, "Sizi hayal kırıklığına uğratabilirim ama bildiğimiz kadarıyla Navalni kan pıhtılaşmasından dolayı öldü. Bunu az çok teyit edebildik" dedi.

Budanov, "Bu bilginin kaynağı internet değil" diye ekledi.

Budanov ayrıca Rus rejiminin kendi kendine devrileceğine insanların inanmaması gerektiğini vurgulayarak, "Bizim yardımımız olmadan, bu gerçekçi değil" ifadelerini kullandı.

Rusya'da Putin karşıtı muhalefetin yüzü konumunda olan Aleksey Navalni, 16 Şubat'ta Sibirya'da tutulduğu cezaevinde hayatını kaybetmişti.

Rus yetkililerin bir hafta boyunca cenazeyi anne Navalni'ye vermeyi reddettiği öne sürülmüş, anne Lyudmila Navalni, yetkililerin kendisine gizli bir cenaze düzenlemesi için baskı yaptığını söylemişti.

Navalni'nin ekibi de Rus yetkililerin, "ceset üzerindeki izlerini silmek için" cenazeyi beklettiklerini iddia etmişti.

budanov
38 yaşındaki Budanov, 2020'den bu yana Ukrayna askeri istihbaratının başında (AFP)


Navalni'nin cenazesi birkaç gün önce annesine teslim edilmişti.

Rus muhalifin sözcüsü Kira Yarmiş, "Aleksey'in naaşı annesine teslim edildi. Bizimle birlikte bunu talep edenlere çok teşekkürler" ifadelerini kullandı.2021'den bu yana cezaevinde tutulan Navalni, Ağustos 2023'te "aşırıcılık" suçlamasıyla 19 yıl hapse çarptırılmıştı.

Navalni cezaevine konmadan önce 2020'de Sibirya'da zehirlenmiş, buradan Almanya'ya sevkedilerek aylar süren bir tedavi görmüştü. Rus muhalif, tedavisinin ardından Rusya'ya dönerek cezaevine girmişti.

 

Independent Türkçe, Kyiv Post, Ukrayna Pravdası

DAHA FAZLA HABER OKU