Z kuşağının bildirim kaygısından kaçınmak için etkili silahı: "Rahatsız Etme" modu

Bazı Z kuşağı bireylerin telefon görüşmesi yapma kaygısı yaşadığı bildiriliyor

(Pexels)

Z kuşağı üyeleri, telefonlarını sürekli "Rahatsız Etme" modunda tutmalarının nedenini itiraf etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çoğu cep telefonunda bulunan "Rahatsız Etme" özelliği, dikkatini işten, ders çalışmaktan ya da kişiyi iyi bir gece uykusundan alıkoyabilecek bildirimleri engellemek isteyenler tarafından kullanılıyor. Ancak internette bazı kişiler bu özelliği kaygılarını azaltmak için kullandıklarını itiraf etti.

Eskiden Twitter diye bilinen X'te Max Burns adlı kullanıcı, "Bugün bazı Z kuşağı gençlerinin cep telefonlarını 7/24 'Rahatsız Etme' modunda tuttuklarını, böylece aramalara cevap verme kaygısıyla asla yüzleşmek zorunda kalmadıklarını öğrendim" yazarak çevrimiçi bir tartışma başlattı. Buzzfeed'e göre Burns bu yazıyı "Rahatsız Etme" özelliğini Z kuşağından iki iş arkadaşıyla tartıştıktan sonra yazmış. İş arkadaşları, istenmeyen ve beklenmedik aramaların yarattığı endişeden kaçınmak için bu özelliği kullanmayı tercih ettiklerini söylemiş.

Kullanıcılar, gönderinin yorum bölümünden bu özelliği kullanma nedenlerinden bahsederek açıkça görüşlerini belirtti. 

Burns'ün tweetiyle özdeşleşen pek çok Z kuşağı üyesi olmasına rağmen bunun Z kuşağına özgü bir alışkanlık olmadığını söyleyenler de oldu.

Bir kullanıcı, "Bunun Z kuşağına özgü bir şey olduğunu sanmıyorum, bence bu 7/24 internete bağlı olmanın yarattığı genel bir kaygı" diye yazdı. Bir başka Y kuşağı da şöyle ekledi:

Hayati tehlike olmadıkça birini cep telefonundan aramak saygısızlıktır. O anda benim dikkatimi çekmeye hakkın olduğunu sana düşündüren nedir?

X kuşağından biri "Telefonum her zaman beyaz listeli bir 'Rahatsız Etme' modunda" diye cevap verdi.

Bu saçmalıklarla uğraşacak vaktim yok. Sizinle konuşmak istiyorsam beyaz listedesiniz. Aksi takdirde mesaj atın ya da sesli mesaj bırakın. Sözleşme dışında bana e-posta da göndermeyin.

Bir başka X kuşağı üyesi de "Bunu yapıyorum çünkü 40 yaşındayım ve rahatsız edilmek istemiyorum" diye ekledi.

Bazı kişiler telefonlarını genel kaygıdan ziyade spam aramalardan kaçınmak için "Rahatsız Etme" moduna aldıklarını yazdı. Bir kişi "Aramaların yüzde 99'u dolandırıcı, sigorta dolandırıcılığı ve siyasi spam" diye açıkladı.

Yüzde 1'i de annemden geliyor.

Bir başkası da "Bu kesinlikle kaygı mı yoksa genel telefon sistemi hizmetinin spam gönderenler tarafından tamamen ele geçirildiği ve neredeyse işe yaramaz hale geldiği gerçeği mi?" yorumunu yaptı.

Z kuşağı arasındaki telefon görüşmesi kaygısı asılsız bir teori değil. 2023'te yapılan bir araştırma, katılımcıların yüzde 90'ının telefonda biriyle konuşmaktan endişe duyduğunu göstermişti. Araştırmacılar bu kaygı ve kaçınmanın sebebini genç neslin, geçmişteki sabit telefonlar yerine cep telefonları ve akıllı telefonlarla büyümesine bağlıyor. Çok fazla telefon görüşmesi yapmak zorunda kalmadan büyüdükleri için telefon görüşmesi adabından yoksunlar ve aramaları yanıtlarken kendilerini rahat hissetmiyorlar.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU