Avdiivka’nın düşüşünün ardından Batı'nın halen Ukrayna'ya sunabileceği bir şey var mı?

Rusya’nın Avdiivka’yı işgali Batı’nın Ukrayna’ya desteğini gündeme getirdi

Avdiivka düşmeden önce şehirdeki bir mevzide ateş etrafında oturan Ukraynalı askerler / Fotoğraf: Reuters

Rus kuvvetleri, Ukrayna'nın doğusundaki stratejik kent çevresinde Ukrayna kuvvetleriyle dört aydan fazla süren şiddetli çatışmaların ardından Avdiivka’yı işgal ederek önemli sembolik bir zafer elde etti. Böylece Rus ordusu, savaşın üçüncü yılına girmesine günler kala önemli bir mesaj verdi. Şarku’l Avsat’ın DPA'dan aktardığı habere göre bu durum, Kiev'in müttefiklerinin Ukrayna’ya yardımlarının boyutu hakkında soru işaretlerini ortaya çıkardı.

Ukrayna Avdiivka’yı kaybettiğini kabul etti. Ukraynalı üst düzey askeri liderler, güçlerini ön saflardan çekme kararının Ukraynalı askerlerin hayatlarını korumak için alındığını itiraf ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkesinin silahlı kuvvetlerini bu ‘önemli başarı ve zaferden’ dolayı tebrik etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Savunma Bakanlığı, şu anda ‘şehrin militanlardan kalıcı olarak temizlenmesi ve şehri terk ederek Avdiivka Kimya Fabrikası’na yerleşen Ukraynalı birimlerin yenilgiye uğratılması’ için gerekli önlemlerin alındığını belirtti.

Bakanlık, “Avdiivka şehrinin kurtarılmasının, cephe hattının Donetsk'ten uzaklaştırılmasını mümkün kılacağı ve böylece Avdiivka’yı Kiev rejimi tarafından başlatılan terörist saldırılardan önemli ölçüde koruyacağı” sözünü verdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifade yer aldı: Düşman tamamen yenilgiye uğratılıp şehir kontrol altına alınıncaya kadar güçlerimizin ilerleyişi hakkında bilgi yayınlanmadı.

ABD merkezli Fox News TV, “Bu gelişmeyi Putin için ‘büyük bir zafer’ olarak nitelendirdi ve Rusya'nın Donetsk'e ilerlemesinin ana kapısı olan Bahmut şehrinin geçen Mayıs ayında Rus kuvvetlerinin eline geçmesinden bu yana en büyük zafer olduğunu” belirtti.

Fox News, bu zaferin ‘kritik bir zamanda’ yaşandığını belirtiyor. Zira Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgalinin ikinci yıldönümü yaklaşırken ve Mart ayında Rusya'da yapılması planlanan başkanlık seçimleri öncesinde moral arıyor.

ABD Başkanı Joe Biden ise yaşananları ABD yasa yapıcılarının ‘eylemsizliğine’ ve ABD Kongresi’nin Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım aktaramamasına bağladı.

Biden açıklamasını, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Münih Güvenlik Konferansı'nda Kiev'e sağlanan Batı yardımı konusunun hâkim olduğu görüşmesinin ardından yaptı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson'ın “Kongre'nin eylemsizliğinin bedeli bu. Ukraynalılar cesurca savaşmaya devam ediyor ama mühimmatları azalıyor” sözlerine yer veren CNN International'a göre ABD'li yetkililer yakın zamanda Rusya'nın kazanımlarıyla ilgili endişelerini dile getirerek bunların ‘yardımlardaki yavaşlamanın bir yansıması’ olduğunu belirtti.

ABD, Ukrayna'nın en büyük destekçisi ancak ABD’li senatörler arasındaki siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle Kiev'e verilecek yaklaşık 60 milyar dolar askıya alındı.

Bu bağlamda gözlemciler, Ukrayna'ya yönelik 50 milyar euro (54 milyar dolar) tutarındaki mali yardım paketinin bu ayın başında 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi tarafından onaylanmasında çok geç kalındığına ve Kiev'in önemli bir kayıpla karşı karşıya kaldığına inanıyor.

Fox News'e göre belki de Zelenskiy'i ülkesinin Batılı müttefiklerine askeri destek sağlamaya devam etmeleri konusunda baskı yapmak amacıyla cuma günü Batı Avrupa'ya yeni bir gezi yapmaya iten şey bu olabilir.

İngiliz Financial Times gazetesi, Ukraynalı askerlerin Avdiivka Kimya Fabrikası’nın karanlık bodrumunda saklandıklarını ve Rus kuvvetleri tarafından üzerlerine atılan 500 kg'lık bombalardan dolayı buraya sığındıklarını aktardı.

Gazete, savaşın bu önemli aşamasında Ukrayna'ya yönelik ABD askeri desteğinin önemine değinerek “ABD Kongresi daha fazla yardıma izin vermediği sürece ülkenin cephanesi ve top mermileri tükenmek üzere” uyarısında bulundu.

Ukrayna, savaşın başlangıcından bu yana Washington ve Batılı müttefiklerinden on milyarlarca dolar yardım aldı. Ancak Zelenskiy daha fazlasını talep etmekten vazgeçmiyor.

Şarku’l Avsat’ın DPA’dan aktardığına göre analistler, Rus kuvvetlerinin ilerleyişi, malzeme kıtlığı, küresel mühimmat sıkıntısı ve Kiev'in müttefikleri arasında Zelenskiy’nin bitmek bilmeyen taleplerinin sahadaki durumu pek değiştirmediğine dair hisler ışığında Ukrayna'nın zor aylarla karşı karşıya kalabileceğine inanıyor. Daha önce örneğin Leopard tankları edinme konusundaki iyimserliğe ve bunların, birçok siyasi analistin oybirliğiyle kabul ettiği ‘karşı saldırı’ sırasında gidişatı değiştirmeye katkıda bulunacağı yönündeki iddiasına rağmen, istenen hedeflere ulaşılamadı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU