Birleşik Krallık, Ukrayna'yla gümrüksüz ticareti 5 yıl daha uzattı

Britanya hükümetine göre uzatılan anlaşma neredeyse tüm mallar için geçerli

(Reuters)

Birleşik Krallık (BK) hükümeti, Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşı devam ederken Kiev'le gümrüksüz ticareti gelecek 5 yıl daha uzatacağını açıkladı.

Rishi Sunak hükümetinden yapılan açıklamada uzatılan ticaret anlaşmasının sadece birkaç istisna dışında neredeyse tüm mallar için 2029'a kadar geçerli olacağı belirtildi.

Açıklamada bu hamlenin "savaştan etkilenen Ukraynalı işletmelere destek olmak üzere tasarlandığı ve herhangi bir ülkenin sunduğu en cömert gümrük vergisi indirimi olduğu" ifade edildi.

Ukrayna'nın Rusya'yla savaşının iki yıl önce başlamasının ardından Britanya, Mayıs 2022'de Ukrayna'yla tüm ticaretinde gümrük vergilerini kaldırmış ve daha önce anlaşmanın Mart 2024'e kadar sürmesini kararlaştırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya İş ve Ticaret Bakanlığı'na göre gümrüksüz ticaret tüm mallarda 5 yıl uzatılırken yumurta ve kümes hayvanlarında iki yıl daha sürdürülecek. Bakanlık, Britanya merkezli şirketlerin de Ukrayna'ya ihracatta gümrük vergilerinin kaldırılmasından faydalanacağını ekledi.

Ticaret Bakanı Yardımcısı Greg Hands, "Bu anlaşma Ukrayna'ya ve toparlanması için kritik öneme sahip işletmeleriyle halkına çok ihtiyaç duyulan uzun vadeli ekonomik desteği sağlıyor" diyerek Britanya'nın desteğinin "ihtiyaç duyulduğu sürece" devam edeceğini ekledi.

Hands perşembe günü düzenlenecek sanal bir törenle, Ukrayna'nın ilk Başbakan Yardımcısı Yulia Sviridenko'yla ticaret anlaşmasının uzatılmasına ilişkin anlaşmayı resmen imzalayacak.

Britanya Ticaret Odaları Ticaret Politikası Başkanı William Bain bu hamleyi memnuniyetle karşılayarak birkaç yıldır süren savaş nedeniyle baskı altındaki Ukrayna ekonomisine destek olacak tedarik zinciri erişimini kolaylaştıracağını söyledi.

Britanya, Ukrayna'nın savaş çabalarına silah ve yardımın yanı sıra yeni dijital ticaret anlaşması gibi, ticarette elverişli koşullar sağlayarak destek oluyor.

Kasım 2022'de Ukrayna, çatışmaların ve altyapı hasarının fiziksel ticareti zorlaştırdığı mevcut çatışma ortamında bilhassa önemli olduğu düşünülen bir dijital ticaret anlaşması imzalamıştı.

Anlaşma aynı zamanda siber güvenlik ve gelişmekte olan teknolojilerle ilgili de BK ve Ukrayna arasında daha fazla işbirliğine olanak sağlıyor.

Sunak ocakta, BK'nin önceki iki yıla kıyasla 200 milyon sterlin (yaklaşık 8 milyar TL) artışla 2024'te Ukrayna'ya 2,5 milyar sterlin (yaklaşık 96 milyar TL) askeri yardım yapacağını açıklamıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU