Ukrayna'nın jet ski droneları, Rus savaş gemisini nasıl batırdı?

"Operasyonu kuyumcu titizliğinde planladık"

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, Ukrayna'nın geçen hafta jet ski drone'larıyla Rus gemisini batırdığı saldırıyı yazdı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü'nden (GUR) 1 Şubat'ta yapılan açıklamada, Rusya'nın Karadeniz Filosuna ait "İvanovets" adlı küçük füze gemisinin batırıldığı bildirilmişti. 

Açıklamada, Kırım'daki 60 ila 70 milyon dolar değerindeki savaş gemisine çok sayıda drone'la sofistike bir saldırı gerçekleştirildiği ifade edilmişti. 

Saldırıyı düzenleyen drone pilotları arasında yer alan ve kimliğinin paylaşılmasını istemeyen Ukraynalı bir asker, operasyonda "MAGURA" modeli 10 drone'un yer aldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

GUR bünyesindeki "Grup 13" adlı özel harekat ekibinde görev yapan pilot, drone'ların jet skilerle kullanıldığını ve yaklaşık 800 kilometre menzile sahip olduğunu belirtti. 

Pilot, yüksek manevra kabiliyetine sahip bu drone'lardan 6 tanesinin gemiyi vurarak batırdığını söyledi. 

GUR'nin 1 Şubat'ta yayımladığı videoda, jet skilerle giden drone'ların Rus gemisini vurduğu anların görüntüleri yer alıyordu. 

Videoda, yaklaşık 225 kilo patlayıcı taşıyan drone'lardan en az ikisinin doğrudan gemiye isabet ettiği de dikkat çekiyor.

Öte yandan CNN, görüntülerin ve paylaşılan bilgilerin bağımsız olarak henüz doğrulanamadığını aktardı. 
 


Pilot, jet ski drone'ları kullanmanın ustalık istediğine dikkat çekerek, "Drone'u biraz fazla hareket ettirirseniz kontrolden çıkar, çok dikkatli olmalısınız. Bu, bir kuyumcunun yaptığı işe benziyor" dedi.

Yaklaşık 6 metrelik drone'ların jet skiler aracılığıyla çok daha etkili hale geldiğini söyleyen asker, şunları söyledi: 

Özellikle açık denizde görülmeleri epey zor. Drone'ların büyüklüğü deniz dalgalı olduğu için kontrolü zorlaştırıyor fakat düşmanın bizi vurmasını da güçleştiriyor.

Haberde, drone'ların Elon Musk'ın Starlink uyduları üzerinden kontrol edildiği ve patlayıcı taşıma kapasitesinin 300 kilograma kadar çıkarılabildiği bilgileri de paylaşıldı.


Independent Türkçe, CNN, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU