Bitkisel beslenme ve Kovid-19 ilişkisi araştırıldı

Araştırmacılar bitki bazlı beslenmenin bağışıklık sistemine etkisini vurguladı

Dünyada yaklaşık 80 milyon kişinin vegan beslendiği tahmin ediliyor (Reuters)

Yeni Kovid-19 vakaları tüm dünyada görülmeye devam ederken, bilim insanları da hangi faktörlerin daha fazla risk oluşturduğunu araştırmayı sürdürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilya'daki Sao Paolo Üniversitesi'nde 702 yetişkinin katılımıyla yapılan son araştırma, vegan ve vejetaryen beslenenlerin koronavirüse yakalanma olasılığının yüzde 39 daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, çalışma kapsamında yapılan veri analizinin doğrudan neden-sonuç ilişkisi kurmak için yeterli olmadığını ancak et ve hayvan ürünleri tüketmekten kaçınmanın Kovid-19'a karşı koruma sağlayabileceğini söyledi.

Konuyla ilgili yayımlanan bilimsel dergi BMJ Nutrition Prevention & Health'deki makalede şu ifadeler kullanıldı:

Çalışmamız, bitki bazlı diyetler yapan ve vejetaryen beslenen kişilerin Kovid-19'a daha az yakalandıklarını ortaya koyuyor. Bu durum fiziksel hareketlilik, vücut kitle indeksi ve daha önce var olan diğer koşullar hesaba katılsa bile böyle.

Araştırmaya katılan 702 kişinin 278'inin bitki bazlı beslendiği ve düzenli olarak sebze, bakliyat ve kuruyemiş tükettiği belirtildi.

Diğer 424 kişiyse daha çok et ürünleri tükettiğini söyledi.

Et yiyen grubun yüzde 52'si daha önce koronavirüse yakalandığını belirtirken, diğer grupta bu oran yüzde 40 olarak ölçüldü.

Araştırma ekibi, bitki bazlı beslenmenin kalp sağlığı ve tansiyon gibi faktörleri olumlu etkilediğini hatırlatarak, bu durumun bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon riskini azaltıyor olabileceğine dikkat çekti.


Independent Türkçe, Science Alert, Nursing Times

DAHA FAZLA HABER OKU