CNN, İsrail'in hastane baskınındaki dehşet anlarını dünyayı duyurdu

Doktor ve hemşireler Gazze'deki Kemal Advan Hastanesi'ne düzenlenen operasyonun ayrıntılarını anlattı

Anadolu Ajansı hastane avlusundaki sivillerin, iş makineleriyle öldürüldüğü yönündeki iddialara yer verdiyse de CNN'in haberinde ezilenlerin cesetler olduğu bildirildi (AA)

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da yer alan Kemal Advan Hastanesi'ne bir haftayı aşkın süren kuşatmanın ardından 12 Aralık'ta düzenlediği baskının detayları ortaya çıkıyor. 

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, muhabirlerinin hastanedeki doktorlar, sağlık çalışanları ve bir hastayla konuştuğunu ve bu kişilerin anlattığı olaylardan bazılarının görüntülerini izlediğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ses getiren baskını dünya gündemine internet sitesinin manşetinden taşıyan CNN ölen hastaların cesetlerinin buldozerlerle çiğnendiği, İsrail ordusunun köpeğinin tekerlekli sandalyedeki bir adama saldırmasına izin verildiği ve birden fazla doktorun vurulduğu iddialarına yer verdi. 

Görgü tanıkları, doktorların Hamas'la ilişkili olma ihtimallerine dair sorguya alındığını ve personelin hastalarla ilgilenemediğini vurguladı. Su, yiyecek, elektrik, süt ve ilaç kıtlığı yaşanan hastanedeki operasyon sırasında çocukların öldüğünü bildirdiler. 
 

reuters
Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle geçen hafta "Vatandaşlardan ve sağlık çalışanlarından gelen bilgiler ve tanıklıklar, İsrail güçlerinin Filistinlileri diri diri hastane avlusuna gömdüğünü gösteriyor" ifadesini kullanmişti  (Reuters)


En ciddi iddialardan biri, İsrail ordusunun hastaneyi terk ederken buranın avlusunda yer alan mezarlardaki cesetleri parçalaması oldu. Hastanenin pediatri bölümü başkanı Dr. Hüsam Ebu Safiye, 16 Aralık'ta telefon aracılığıyla CNN'e şöyle konuştu: 

Askerler bu sabah mezarları kazdı ve cesetleri buldozerlerle sürükleyip ezdiler. Daha önce böyle bir şey görmemiştim.

Ebu Safiye, iddiasını hastane bahçesindeki ceset parçalarının videosuyla destekledi. Hastanenin hemşireleri de benzer şekilde konuştu. Aralarından Asma Tantiş şu ifadeleri kullandı:

Onlar gözlerimizin önünde avludaki cesetleri ezerken biz de onlara bağırıyorduk ama onların kulakları sağır.


İsrail ordusu, teslim olup ellerinde silahla hastaneden çıkan genç erkeklerin fotoğraf ve videolarını yayımlamıştı. Ebu Safiye, bu silahların hastanenin güvenlik görevlilerine ait olduğunu ve askerler tarafından evlerinden ayrılmak zorunda kalıp hastaneye sığınan kişilerin eline verildiğini savundu:

Ordunun güvenlik görevlilerinin bıraktığı silahları evini terk etmeye zorlanmış genç sivillere ve sağlık personeline verip fotoğraf çektiğini kendi gözlerimle gördüm.

Ebu Safiye, hastanedeki doktorlardan Ayman Receb'in sorgudan sonra askerler tarafından göğsünden vurulsa da hayatta kalmayı başardığını anlattı. Bir başka doktorun bacağından, kendi oğlununsa karnından vurulduğunu söyledi. Kendisi hastanenin içindeyken yaralanan iş arkadaşları ve oğlunun ambulansla alınarak başka bir hastaneye götürüldüğünü gördüğünü ifade etti.

Gazze Sağlık Bakanlığı da İsrail ordusunun sorguladığı 5 kişiyi hastaneye dönmeleri komutunu verdikten sonra vurduğunu bildiriyor. 

Pediatri bölümü başkanı, hastanenin önündeki yaşlı bir adamı içeri almaya çalışırken askerlerin ateş açtığını ve kendisine güldüğünü söyledi. Başta kaçmak zorunda kaldığını, sonrasında adamı içeri alabildiğindeyse tedavi için çok geç olduğunu belirtti. 

Ebu Safiye, asker köpeğinin tekerlekli sandalyedeki yaşlı adama saldırmasını şu ifadelerle anlattı: 

Adam acı içinde bağırıyordu. Kadınlar ve çocuklar gördüklerinin dehşeti karşısında ağlıyordu. Kimseye yardım edemiyordum. Bu manzara kabusun da ötesindeydi. Askerlerden biri köpeği almaya geldi. Yaşlı adama ve köpeğin adama neler yaptığına gülüyorlardı.
 

maxar

İsrail ordusu bölgeden ayrılmadan önce çekilen uydu görüntüleri hastane avlusunun yerle bir edildiğini ortaya koyuyor (Maxar)​​​​​​​


CNN'in konuyla ilgili görüş aldığı İsrail ordusu, bu iddiaları doğrudan yanıtlamaktan kaçınarak hastanede operasyon düzenlediğini doğruladı ve "Birliklerimiz, bazıları menfur 7 Ekim katliamında yer almış 80 teröristi yakaladı" diye bir yazılı açıklama yolladı. Öncesinde de hastanede silah ve gizli belge yakaladıklarını öne sürmüşlerdi.

Ebu Safiye ve baş hemşire Eid Sabbah, İsrail'in bu açıklamasına karşı çıkarak hastanede yalnızca sağlık hizmeti verildiğini ve esir alınanların sivillerle sağlık çalışanları olduğunu söyledi. 

"Hastane müdürü işkenceyle zorlandı"

Önceki günlerde İsrail ordusu, Kemal Advan Hastanesi Müdürü Ahmed el-Kahlut'un sorgu görüntülerini yayımlamıştı. İsrail ordusunun sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, Kahlut'un "Hamas'ın hastaneyi kontrolü altındaki askeri tesise çevirdiğini, 2010'da yarbay rütbesiyle Hamas'a katıldığını ve hastanede Kassam Tugayları'na bağlı askeri personelin görev yaptığını" söylediği dikkati çekiyordu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ysa konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı:

İsrail güçleri, sağlık sektörünü hedef alan yeni suçlarına ek olarak, hastane müdürünü alıkoydu, tedhiş etti, darp ve işkence altında işgalin anlatısını söylemeye zorladı.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da geçen hafta şu ifadeleri kullanmıştı:

Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'nin son birkaç gün içinde etkileyici bir şekilde tahrip edilmesi, hastanenin işlevsiz hale getirilmesi ve en az 8 hastanın ölümüyle sonuçlanması karşısında dehşete kapıldık.

İsrail ordusu, Hamas'ın sivillerin arkasına gizlendiğini öne sürerek bu operasyonları düzenliyor. İnsan hakları örgütleriyse hastalar da dahil olmak üzere sivillerin hedef alınmasının meşru olmadığını belirterek itiraz ediyor. 

 

Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU