Zelenski, Ukrayna Başkomutanı'yla iş ilişkisi olduğunu söylese de anlaşmazlık iddiaları sürüyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı'na Ukraynalı üst düzey generalle arasında herhangi bir anlaşmazlık olup olmadığı ve generali görevden alma planının bulunup bulunmadığı soruldu

(AFP)

Volodimir Zelenski, Ukrayna Başkomutanı'yla anlaşmazlık yaşadığı haberlerini reddederek Valeri Zalujni'yle "iş ilişkisi" olduğunu söyledi.

Zelenski, Kiev'de düzenlediği ve kalabalıktan gelen soruları da cevapladığı yıl sonu basın toplantısında, "Zalujni'yle bir iş ilişkim var. Başkomutan ve [Ukrayna Silahlı Kuvvetleri] Genelkurmay Başkanı'yla birlikte savaş alanındaki sonuçlardan sorumlu olmalı. Bu konuda pek çok soru var" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Cumhurbaşkanı'na üst düzey Ukraynalı generalle arasında herhangi bir anlaşmazlık olup olmadığı ve savaş devam ederken onu görevden almayı planlayıp planlamadığı soruldu.

Zelenski daha fazla ayrıntı vermeksizin saldırının "karmaşık bir mesele" olduğunu söyledi. Ukrayna'nın askeri liderliğinin kolektif katkısına atıfta bulunarak "Her gün her pozisyonda somut adımlara ve sonuçlara ihtiyacımız var" dedi.

"Savaş alanında çok somut şeyler bekliyorum, onların kararlarını bekliyorum. Strateji açık; ayrıntıları görmek istiyorum. Bunun adil olduğunu düşünüyorum" diyerek savaş stratejilerinden sorumlu Ukraynalı generallerle olan ilişkisinin ana hatlarını detaylandırdı.

Rusya'nın istilası 23. ayına girerken Ukrayna'nın askeri ve siyasi tepkilerine öncülük eden bu iki ismin strateji ve fikirler üzerine anlaşmazlığa düştüğü bildiriliyor. Resmi ilişkilerindeki en büyük çatlak geçen ay Zalujni'nin bağımsız bir konuşmasında savaşın pat durumuna geldiğini ve bunun ancak "büyük bir teknolojik sıçrama"yla aşılabileceğini söylemesinin ardından yaşandı. Başkomutan, Ukrayna'nın gidişatı değiştirme şansının "neredeyse sıfır" olduğunu söylemişti.

Zelenski çok geçmeden "pat durumu" haberlerini kesin bir dille reddetmiş ve en üst düzey komutanının savaş alanındaki durumla ilgili açıklamalarına karşı çıkarak savaş zamanında ordunun siyasete müdahalesini açıkça kınamıştı.

"Artık zaman geçti ve insanlar yorgun ama bu bir pat durumu değil" diyen Zelenski, Rusya'nın gökyüzünü kontrol ettiğini ancak Kiev'in "ordusunu önemsediğini" sözlerine ekledi. Zelenski herhangi bir siyasi ayrışmaya karşı uyarıda bulundu ve ulusal birlik çağrısı yaptı.

Ukraynalı lider ayrıca ordunun 450 bin ila 500 bin kişilik ek bir seferberlik talebinde bulunduğunu ancak nihai kararın henüz verilmediğini de sözlerine ekledi.

Zelenski'nin basın toplantısı, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in sözümona Ruslardan gelen soruları yanıtladığı maraton niteliğindeki kurgulanmış basın toplantısından 5 gün sonra gerçekleşti.

Putin'in Moskova'daki konuşması, Rusya Devlet Başkanı'nın yaklaşık iki yıl önce savaşı başlatmasından bu yana yoğun şekilde kurgulanan ilk basın toplantısı oldu.

Savaşı izleyen ABD merkezli bir düşünce kuruluşuna göre Zelenski'yle komuta kademesi arasındaki anlaşmazlık söylentileri Rus kaynaklar tarafından ülkede karışıklık yaratmak için yayılıyor.

Düşünce kuruluşu son değerlendirmesinde, "Rus kaynakları, Ukrayna liderliğini itibarsızlaştırmak, yurtiçinde Ukrayna yurttaşlarıyla hükümet arasında güvensizlik yaratmak ve Batı'nın Ukrayna'ya desteğini zayıflatmak amacıyla Ukrayna'nın iç siyasi-askeri gerilimine ilişkin haberleri giderek daha fazla öne çıkarıyor" diye yazdı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU