COP28'in yaklaşan fosil yakıt müzakerelerinin ardındaki kirli sır

Dünyanın iklim değişikliğini ele alma zamanı giderek tükenirken, petrol çıkarları yıllık zirvenin merkezine yerleşti

Dubai'den çıkan karar ne olursa olsun, eğer çıkarsa, petrol veya doğalgaz üretimini yıllarca etkilemeyecek (AP)

Dubai'deki Birleşmiş Milletler COP28 zirvesinde dünyanın iklim hedefleri üzerine küresel "durum değerlendirmesi" görüşmelerinin rekabet halindeki petrol ve bankacılık çıkarlarının sirkine dönüşmesi bir hafta sürdü. 

Birleşik Krallık Kralı III. Charles ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris gibi dünya liderleri iklime ilişkin ricalarını ve taahhütlerini dile getirip ayrıldıklarına göre, gelecek hafta yapılacak müzakereler fosil yakıt salımlarının azaltılmasında bir tür anlaşmaya varılmasına odaklanacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tartışma konuları fiyaskodan ibaret bir açık büfe. Petrolden "aşamalı olarak çıkış" mı? Petrolün "aşamalı olarak azaltılması" mı? "Hız kesmeyen kömür" üretiminin "hızlı bir şekilde durdurulması" mı? Ya da açıkçası, hiç anlaşma olmaması. Baskı çok büyük ve manşetler gergin olacak. Bu müzakerelerin geçmişi göz önüne alındığında, delegeler muhtemelen gelecek cuma sıradan bir uzlaşmaya varana kadar görüşmeler son gün olan 12 Aralık'tan sonra da sürecek. 

Ancak bu görüşmelerin kirli sırrı, BAE'nin en büyük petrol şirketinin başkanı olan COP28 Başkanı Sultan el-Cabir liderliğindeki petrol çıkarlarının, kararlaştırılan her ne olursa olsun petrol veya gaz üretimini yıllarca etkilemeyecek noktaya kadar müzakereleri manipüle etmiş olması. 

ABD Başkanı Joe Biden, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla iklim değişikliğini hafifletmeye yönelik tüm çabalarına rağmen Amerikan tarihinin en büyük petrol üretim yılına başkanlık ediyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre eylülde günde 13,2 milyon varilden fazla petrol pompalandı. Devlet kurumu, bunun Kovid öncesinden bile daha fazla olduğunu söylüyor.

Wall Street'te bu yılın en büyük anlaşmalarından ikisi, Exxon'un en büyük kaya gazı üreticisi Pioneer Natural Resources'ı 60 milyar dolara satın alma teklifi de dahil petrol anlaşmalarıydı. Avustralya'da Woodside Energy ve Santos'u kapsayan olası bir üçüncü anlaşma için görüşmeler sürüyor. 

Birleşik Krallık'ta Başbakan Rishi Sunak, birkaç ay önce Britanya'nın petrol ve gaz rezervlerini "maksimuma çıkaracağını" söylediği Kuzey Denizi'nde 100 petrol ruhsatına daha izin vermeyi planlıyor. 

Dünyanın modern tarihindeki en sıcak yıl olacak 2023'te küresel petrol üretimi rekor seviyelere ulaşacakken, bürokratlar yüzyılın ortasına kadar üretimin "aşamalı olarak durdurulması" ya da "aşamalı olarak azaltılması" üzerine tartışıyor. 

Dubai'deki saçmalık geçen hafta çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın Ortadoğu'daki imajını düzeltmek için BAE'deki Abu Dabi yakınlarına uçtuğunun bildirilmesiyle neredeyse komik bir hal aldı. Ukrayna'yı istilası nedeniyle dünyanın pek çok yerinde hakkında tutuklama emri bulunan Putin, Rusya'yla iyi ilişkiler içinde olan BAE ve Suudi Arabistan'a seyahat etmekte serbest. 

Avrupa'nın son iki yılda yaşadığı ve dünya çapında petrol çıkarlarının yeniden canlanmasına yol açan enerji krizinin arkasındaki adam, 45 dakika uzaklıktaki Dubai'de düzenlenen iklim zirvesine varlığını duyuracak kadar uzun kaldı.

Önümüzde sert diplomatik tartışmalar olduğuna şüphe yok. Ortadoğu'da Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler her türlü aşamalı çıkış ya da aşamalı azaltma söylemine karşı. Diğerleriyse daha incelikli bir dil istiyor. Ancak bir anlaşma için 197 ülkenin tamamının mutabık kalması gerekiyor, dolayısıyla nihai açıklamanın uygulanamaz olmaktan öteye geçme ihtimali zayıf.

Çeyrek yüzyılı aşkın süredir devam eden müzakerelerin ardından, bu yıl muhtemelen Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı (COP) sürecinin en düşük noktasına ulaştığı, hatta belki de zamansız bir şekilde sona erdiği yıl olacak. Bir nesil politikacı petrol çıkarları tarafından alt edildi, öyle ki büyük petrol şirketleri artık müzakerelerin şartlarını dikte eder hale geldi. Dubai'de 80 bin tanık olmasaydı, bunun bir tür çöl serabı olduğunu düşünürdünüz.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU