Köle ticaretinin zengin ettiği aileden 1 milyon dolarlık garantili gelir projesi

Program katılımcılarının hepsi sistematik ırkçılıktan etkilenmiş

(Pexels)

Polis istismarı ya da ayrımcılığına uğramış 12 kişilik bir grup, bu hafta kolluk kuvvetleri ırkçılığı mağdurlarına garantili gelir sağlayan ve ülkede bir ilk olan program kapsamında bin dolar ödeme almaya başladı.

Gruba bir yıl boyunca ayda bin dolar ödeme yapılmasını sağlayan program, köle ticaretinin önemli bir üyesinin soyundan gelen ve daha sonra ailesi tekstil sektöründen büyük bir servet kazanan Güney Carolinalı Leroy ve Gracie Close'un 1 milyon dolarlık bağışıyla kuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Closelar proje hakkında Newsweek'te yazdıkları son kişisel makalede, "Büyük, büyük, büyük dedemiz III. John Springs, 30 yıl boyunca her yıl Maryland ya da Virginia'ya giderek tek seferde 40 insan satın alır, onları ailelerinden ayırır ve zincir ve iplerle güneye götürürdü" diye yazdı.

İkili, "Bizim için köleliğin faydaları sona ermedi. Bunlar günlük yaşantımızın çok gerçek bir parçası. Kölelik kurumu, çalışmak zorunda kalmadan yüksek gelire sahip olmamızı sağlıyor. Hayatlarımızda kendimizi güvende hissetme lüksünü mümkün kılıyor" diye ekledi.

Buna karşılık, atalarımızın mülkiyetinde olan insanların torunları tam tersi bir deneyim yaşadı. Birçoğu yoksulluk çekiyor ve hepsi de yapısal ırkçılıkla karşı karşıya, özellikle de güneydekiler.

Projenin ortaklarından Louisiana Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'ne (ACLU) göre girişim, Amerika'daki kölelik tarihinin derinliklerinden gelen ırkçı polis uygulamalarını bizzat yaşamış kişileri hedefliyor.

Bağış yapılan kişiler arasında polisten ölçüsüz muamele gören çok sayıda Louisianalı kadın bulunuyor.

Bunlardan biri de 2020'de Lousiana'daki Gretna şehrinde bulunan bir adliyede, katılımcıların Kovid kurallarına uymamalarından şikayet ettikten sonra uygunsuz bir şekilde tutuklanmıştı.

Aynı yıl Jefferson Parish'teki bir başka kadın da arama izni olmayan polis memurları tarafından üstü aranmış ve korkutulmuştu.

İsteğe bağlı danışmanlık, kariyer desteği ve finansal okuryazarlık kursları da sağlayan garantili gelir projesi, köle sahiplerinin torunlarından köleliğin kalıntıları altında ezilenlere servet aktarmanın yollarını araştıran Louisiana ACLU'nun Hakikat ve Uzlaşma Projesi'nin parçası.

Hakikat ve Uzlaşma Projesi Yöneticisi Melody Parker yaptığı açıklamada, "Programın başlatılmasıyla ilgili heyecan gerçekten bulaşıcı" dedi.

Programın sahip olduğu dönüştürücü güce ve katılımcılarda hayal kurmaya devam etmek için alevlendirdiği kararlılığa tanık olmak sadece ilham verici değil, aynı zamanda kaynakların radikal bir şekilde yeniden dağıtılmasıyla tarihsel zararı ele alan bunun gibi girişimlerin öneminin bir kanıtı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU