Tek yumurta ikizlerinde veganlık deneyi yapıldı

Sonuçlar kalp sağlığı için önemli ipuçları sunuyor

Vegan beslenmede yalnızca hayvan eti değil, aynı zamanda süt ürünleri, yumurta veya hayvanlardan elde edilen diğer besinler de tüketilmiyor (Pixabay)

Yeni bir çalışmada tek yumurta ikizleri üzerinde vegan beslenme deneyleri yapıldı.

Sonuçlar haftalar boyunca vegan beslenen kişilerin kötü kolesterol seviyelerinin düştüğünü, kan şekeri düzeylerinin iyileştiğini ve kilo kaybettiklerini gösterdi.

Hakemli bilimsel dergi JAMA Network Open'da yayımlanan makalede detaylandırılan araştırmada 22 çift ikiz yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkizler iki gruba ayrıldı ve kardeşlerden her biri 8 hafta boyunca vegan beslenirken, diğerleri hem et hem de sebze içeren yemekler yedi.

Araştırmanın başyazarı Christopher Gardner'a göre hem sebze hem de et yiyen kişiler de epey kaliteli beslendi.

Bilim insanı, "Normal öğünlerine göre daha fazla sebze tükettiler. Tam tahıllı yiyecekler yediler. Daha az ilave şeker ve daha az rafine tahıl aldılar. Kalitesiz et de tüketmediler, hepsi kaliteliydi. Yani aslında beslenme biçimlerinde iyileştirmeler oldu" diye konuştu.

Öte yandan Gardner, "Tüm o sebzeler, meyveler ve tahıllar etten daha hacimli" diye de ekledi:

Bu da insanların daha tok hissederek daha az kalori tüketmesine olanak tanıyor.

Bulgulara göre 8 haftanın sonunda vegan beslenmiş olanların kötü kolesterolünde yüzde 10 ila 15'lik düşüş görüldü. Ayrıca insülin seviyelerinin yüzde 25, vücut ağırlıklarının da yüzde 3 azaldığı tespit edildi.

Tufts Üniversitesi Kardiyovasküler Beslenme Laboratuvarı direktörü Alice Lichtenstein, "Bu çalışmanın sonuçları, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için beslenme rehberliğinin faydalı olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Doymuş yağ yerine doymamış yağ, rafine tahıllar yerine tam tahıllı gıdalar, daha az kalori alımı, daha fazla lif ve sebze tüketimi öngören beslenme biçiminin kardiyovasküler hastalık riski daha az.

 

Independent Türkçe, CNN International, Stanford Medicine

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU