Fotoğraflanan ilk kara deliğin enerji kaybettiği ortaya çıktı

Son gözlemler, Einstein'ı haklı çıkarıyor

Tarihe geçen kara delik fotoğrafı Olay Ufku Teleskop Dizisi'yle çekilmişti. Bu cihaz, dünyanın değişik noktalarındaki 8 ayrı radyo teleskobunun birleşiminden oluşuyor (Olay Ufku Teleskop Dizisi)

Bilim insanları, 2019'da fotoğrafı çekilen ilk kara delik unvanını kazanan M87*'yi ayrıntılı inceledi ve kozmik cismin giderek enerji kaybettiği sonucuna vardı.

Dünya'dan yaklaşık 55 milyon ışık yılı uzaklıktaki bu süper kütleli kara deliğin döndüğü, manyetik alanını ve yakınındaki uzay ve zaman dokusunu da beraberinde sürüklediği kısa süre önce ortaya çıkmıştı.

2021'de elde edilen veriler, kara deliğin manyetik alanının bazen yakındaki maddeleri yutmasını önleyecek kadar güçlü olduğunu göstermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli bilimsel dergi The Astrophysical Journal'da yayımlanan yeni araştırmaya göre de bu manyetik alan, kara deliğin yavaşlamasına neden oluyor.

Araştırma ekibi, M87*'yi dönüşünün sonuna yaklaşırken sendeleyen bir topaca benzetti.

Kara deliklerin enerji kaybedebileceği hipotezi, ünlü fizikçi Albert Einstein'ın Görelilik Teorisi'nin de öngörülerinden biriydi.

Bilim insanları enerji kaybının bir kısmının manyetik alanlardan kaynaklanabileceğini tahmin ediyordu. Ancak kara deliklerde bu sürecin tam olarak nasıl işlediği muammaydı.

Yeni çalışmadan elde edilen bulgular, kara delikten çıkan enerjinin, manyetik alanın yönü boyunca dağıldığını gösterdi.

Ekip ayrıca, M87*'den yayılan enerjinin farklı bir kara deliğe akabileceği yönündeki tamamen teorik ama yine de heyecan verici bir olasılığı da değerlendiriyor.

ABD'nin New Jersey eyaletindeki Princeton Üniversitesi'nden astrofizikçi ve yeni çalışmanın başyazarı Andrew Chael, "Enerjinin kara deliğin yakınından dışarı aktığını kesin olarak tespit edebildik. 2021'de yapılan gözlemler de buna işaret ediyordu" dedi.

Uzay haberleri sitesi Space'e konuşan bilim insanı, gelecekteki gözlemlerin bu muammayı kesin olarak çözmede büyük rol oynayacağını da vurguladı:

Enerjinin kara deliğin yüzeyinden dışarı akıp akmadığını yüzde 100 belirlemek için gelecekte daha yüksek hassasiyete sahip görüntülere ihtiyacımız var.

 

Independent Türkçe, Space, New Scientist

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU