Arjantin'de halk takas sistemiyle ayakta kalmaya çalışıyor

Eski kıyafetler temel gıda maddeleriyle takas ediliyor

Arjantin'de giyilmeyen kıyafetleri istemek için kapı kapı dolaşmak giderek yaygınlaşıyor (AFP)

Yüksek enflasyonla boğuşan Arjantin'de halk gıda malzemesine erişebilmek için takas sistemine geçti.

AFP haber ajansı, başkent Buenos Aires'in yoksul mahallelerinden Villa Fiorito'da eski kıyafetlerin satışa çıkarıldığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde eski kıyafetlerin makarna, şeker, bisküvi, pirinç ve yumurta gibi temel gıda maddeleriyle takas edildiği belirtildi.

İki çocuk annesi 25 yaşındaki Luz Lopez, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Gıda çok pahalı. Bazen sokakta yürürken bulduğum şeyleri yıkayıp, takas etmek için buraya getiriyorum" ifadelerini kullandı.

Yakınlardaki bir üst geçidin altında yaşamak zorunda kaldığını söyleyen 28 yaşındaki Maria Fernanda Diaz ise, "Siyasetçiler buraya gelip nasıl yaşadığımızı görsün" ifadeleriyle duruma tepki gösterdi.

Elindeki eşyaları satmaya çalışan 35 yaşındaki iki çocuk annesi Emilce Elisabeth Bravo, "Her gün fiyatlar değişiyor. Bebek bezleri çok pahalı. Daha önce bir paketi 2 bin 600 pesoydu (213 lira), bugün 4 bin 500 peso (370 lira)" ifadelerini kullandı.

Facebook'taki sayısız takas sayfasından birinin yöneticisi olan Bravo, "Takas fikrini ve bu işbirliğini korumak istiyoruz. Arjantin ekonomisinin en kötü zamanlarında takas bize çok yardımcı oldu" diye konuştu.


Arjantin'de binlerce kişinin Facebook üzerinden yaptığı takas pazarlıklarında, defter karşılığında kurabiye veya çay fincanı karşılığında yumurta alışverişi yapmak olağan görülüyor. İnternet üzerinden yapılan pazarlık sonuçlandıktan sonra taraflar küçük bir mahallede veya bir köşe başında buluşarak alışverişi gerçekleştiriyor. 

Asgari ücretin 420 dolar (12 bin lira) seviyelerinde olduğu ülkede, yüzde 143'e ulaşan yıllık enflasyon nedeniyle nüfusun yüzde 40'ı yoksulluk sınırının altındaki gelirlerle yaşıyor.

Arjantin merkezli araştırma enstitüsü Conicet'ten sosyolog Mariana Luzzi, "Arjantin'de yoksulluk gerçekten çok çarpıcı boyutta. Bu durumu dayanılır kılan şeylerden biri de bu destek grupları" dedi.

Takas sisteminin 1990'larda yaygınlaştığını belirten Luzz, 2001'deki ekonomik krizle birlikte halkın geniş kesimlerinin takastan faydalanmaya başladığını, 2023 kriziyle birlikte de takasın tekrar günlük hayatın bir parçası haline geldiğini söyledi.


Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU