Yeni nesil Güneş panelleri çığır açıyor: "Dizel askeri jeneratörden bile iyi"

Karbon bazlı batarya, elektrik kesintileri sırasında daha ucuz ve daha güvenilirdi

(Reuters)

Yeni analize göre, yeni nesil bataryalı güneş panelleri artık askeri sınıf dizel jeneratörlerden daha iyi performans gösteriyor.

ABD Enerji Bakanlığı'nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı'ndaki (NREL) araştırmacılar, yeni geliştirilen temiz enerji çözümünün fosil yakıtla çalışan muadilinden hem daha ucuz hem de daha güvenilir olduğunu tespit etti.

İki sistemin testleri, ABD Savunma Bakanlığı'nın 14 günlük bir süre boyunca elektrik kesintisi sırasında kritik elektrik yüklenmelerini sürdürme koşullarına uygun olarak gerçekleştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güneş enerjisi sistemlerinin, halihazırda kullanılan dizel tabanlı sistemlere kıyasla daha yüksek dayanıklılığa ve daha düşük maliyete sahip olduğu ve aynı zamanda dizel tedarikindeki kesintilere karşı hassasiyetinin daha az olduğunu kanıtlandı.

Bilim insanları ayrıca güneş enerjisi depolama sisteminin günümüzdeki net değerinin (NPV) altını çizdi bu da uzun vadede sistemin kendini amorti etmesi anlamına geliyor.

Araştırmacılar, "Dizel yakıtsız LDES sistemi, geleneksel dizel tabanlı sistemden daha iyi performans gösteriyor ve üçüncü parti finansmanını sürdürmek için kullanılabilecek büyük bir net tasarruf sağlıyor" dedi.

Fotovoltaik (PV) maliyetlerinde devam eden hızlı düşüş, şebeke ölçeğinde PV'nin birçok yerde ekonomik olarak cazip olmasını sağlıyor. Bu düşüşlerin devam etmesi bekleniyor, bu da gelecekte pozitif NPV'yi daha da artıracak.

Testler üç ayrı askeri üste, bu tür yenilenebilir enerji depolama sistemlerinde sıklıkla bulunan daha pahalı lityum-iyon bataryalar yerine yenilikçi karbon bazlı bir batarya kullanılarak gerçekleştirildi.

Deneylerde test edilen bataryalar, Antora Energy'e ait ve araştırmacıların henüz tam ölçekli dağıtım için hazır olmadığı konusunda uyardığı batarya enerji depolama sistemiydi (BESS). Yinde de çalışmanın sonuçları, karar alıcıların şimdiden bu sistemlerin kullanıma sunulmasını bekledikleri anlamına geliyor. 

Savunma Bakan Yardımcısı Vekili Michael McGhee, yeni sistemi "üs dışı tedarik zincirlerine ihtiyaç duymadan kolay ve basit bir şekilde enerji üretmenin en makul yolu" olarak tanımladı.

Araştırmanın sonuçları "Uzun vadeli enerji depolama: askeri tesisler için dayanıklılık" (Long-duration energy storage: resiliency for military installations) başlıklı bir çalışmada yayımlandı.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU