Zelenski, halkı uyardı: "Rusya kışa hazırlanıyor"

Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın son haftalarda Ukrayna altyapısını şimdiden 60 kez vurduğunu söylüyor

(AFP)

Volodimir Zelenski, Ukraynalıları uyararak ülkenin altyapısına yönelik Rus saldırılarının artmasına hazırlıklı olmalarını söyledi.

Savaş dönemine liderlik eden Ukrayna Devlet Başkanı ülkesinin, Vladimir Putin'in birliklerinin geçen yıl gerçekleştirdiğine benzer saldırılara maruz kalabileceğini belirtti.

Rus istilasınının başlamasından yaklaşık 10 ay sonra, elektrik santrallerine ve enerji şebekesine bağlı diğer tesislere bir dizi saldırı düzenlenmesiyle birbirinden çok uzak bölgelerde kesintiler yaşanmıştı.

Pazar gecesi yaptığı konuşmada Ukrayna Devlet Başkanı "Kasımın neredeyse yarısına geldik ve düşmanın, altyapımıza yönelik drone ya da füze saldırılarının sayısını artırma ihtimaline hazırlıklı olmalıyız. Rusya kışa hazırlanıyor" dedi.

Ukrayna'da ise tüm dikkatimiz savunmaya, teröristlere müdahaleye, halkımızın bu kışı daha kolay atlatmasını sağlamak ve birliklerimizin becerilerini artırmak için Ukrayna'nın yapabileceği ne varsa ona odaklanmalıyız.

Rus güçlerinin yaklaşık 7 haftanın ardından Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ilk kez füze saldırısı düzenlemesinden kısa süre sonra bu uyarı yapıldı.

Şiddetli patlamaların duyulduğunu söyleyen Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, ilk bilgilere göre hava savunma sistemlerinin füzeleri engelleyebildiğini sözlerine ekledi. Ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

Geçen yıl kışın yapılan taarruzda Rus saldırıları, milyonlarca kişiyi sıfırın altındaki sıcaklıklarda susuz ve elektriksiz bırakmıştı. Ukraynalı yetkililer Moskova'nın, son haftalarda Ukrayna altyapısını şimdiden 60 kez vurduğunu ifade ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Ukrayna Enerji Bakanı German Galuşenko cumartesi günü, Ukrayna'nın kışı atlatmasını sağlayacak yeterli enerji kaynağına sahip olacağını söyledi.

Bakan, "Asıl mesele, gelecekteki saldırıların tedariki ne kadar etkileyeceği" dedi.

Zelenski, Rusya'nın ekim ortasından beri süren ilerleme girişimlerinin baskısı altında Avdiyivka'yı savunan birliklerin "kahramanca" çabalarını da övdü. Çatışmalar kok kömürü fabrikası merkezinin büyük bölümünü hayalet kasabaya dönüştürdü.

Askeri bir sözcü Avdiyivka'ya yönelik saldırılar önceki gün yavaşlasa da gelecek günlerde yoğunlaşmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Güney kuvvetler grubunun sözcüsü Oleksandr Shtupun ulusal televizyona yaptığı açıklamada "Düşman önceki gün önemli kayıplar verdi ve yeniden toparlanmak zorunda" dedi. Shtupun, piyade saldırılarının sayısının önceki günlerde görülen seviyelerin yarısına düştüğünü ifade etti.

Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı General Oleksandr Sırski de Moskova güçlerinin "Bahmut hattında daha aktif hale gelerek kaybedilen mevzileri geri almaya çalıştığını" söylüyor.

Rusya'nın pazar günkü çatışmalarla ilgili açıklamasında, Rus güçlerinin Bahmut yakınlarında 5 Ukrayna saldırısını püskürttüğü belirtiliyordu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU