ABD'de kanserle ilişkilendirilen saç ürünlerinin yasaklanması gündemde

FDA yetkilileri gelecek bahar kadar yakın bir tarihte bu ürünleri yasaklayabilir

(Unsplash)

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) önemli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen saç düzleştirici ürünleri yakında yasaklayabilir.

Kurum tarafından sunulan bir kurala göre bu ürünler formaldehit veya formaldehit salan kimyasallar içeriyor ve solunum sorunları gibi "kısa vadeli" ve bazı kanserler gibi "uzun vadeli" olumsuz sağlık etkileriyle bağlantılı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmalar, bazen saç yumuşatıcı veya düzleştirme ürünleri denen bu ürünleri yumurtalık, meme ve rahim kanseri gibi hormona duyarlı kanserlerle ilişkilendirdi.

2022'de Journal of the National Cancer Institute'te yayımlanan bir rapor, tehlikeli kimyasallar içeren saç ürünleri kullanan kişilere rahim kanseri teşhisi konma olasılığının daha yüksek olduğunu ve bu riskin kullanım sıklığıyla arttığını ortaya koydu.

M.D. Anderson Kanser Merkezi'ne göre, "saç düzleştirici veya yumuşatıcı kimyasalları düzenli" kullanan kadınlar arasında meme kanseri riski yüzde 31 arttı.

Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'ne (ASCO) göre, (yılda en az 4 kez olarak tanımlanan sıklıkta) kimyasal saç düzleştirici kullananların yumurtalık kanseri geliştirme olasılığı benzerlerine göre iki kat daha fazla.

Söz konusu ürünler özellikle beyaz olmayan kadınlar için zararlı olabilir. Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu'nun bildirisine göre, siyah kadınlara pazarlanan saç ürünlerinin yaklaşık yarısı tehlikeli kimyasallar içerirken, bu oran beyaz kadınlara pazarlananlarda sadece yüzde 7.

Beyaz kadınların sadece yüzde 5'ine kıyasla siyah kadınların yüzde 88'inin kimyasal düzleştirici kullandığını belirten araştırmaya değinen ASCO'ya göre, siyahların saç yumuşatıcı kullanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu da belirtmek gerek.

Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü çevre ve kanser epidemiyolojisi grubunun lideri, halk sağlığı alanında yüksek lisans sahibi Dr. Alexandra White, ASCO'dan yaptığı açıklamada, "Bu ürünleri en sık siyah kadınlar kullandığından, bu bulgular onlarla daha bağlantılı ve etkili" dedi.

The New York Times'a göre FDA'nın önerdiği yasak için hedeflenen tarih gelecek yıl nisan.

CNN'e konuşan bir sözcü, kuralın yayımlanması halinde FDA'nın halkın kural hakkında yorum yapmasına izin vereceğini; bunun ardından kurumun "daha fazla eyleme gerek olup olmadığını" belirleyeceğini söyledi.

Halka tanınan yorum süresi, kurumun yayımlanan kuralın değiştirilmesi veya kesinleşmesi gerekip gerekmediğine karar vermesine yardımcı olabilir.

ASCO'ya göre, FDA, ABD'de satılan ürünleri düzenler ama güvenlik açısından test etmez. ASCO'ya göre, kanser gibi sağlık sorunlarıyla bağlantılı ürünleri kullanmaya ilişkin endişeleriniz varsa (özellikle aile öyküsü veya diğer faktörler nedeniyle belirli kanserler için yüksek risk altındaysanız) belirli saç ürünlerinin sağlığınızı nasıl etkileyebileceği hakkında sağlık uzmanınızla konuşmalısınız.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU