Fransız solunda Gazze çatlağı: Komünistlerden, Melenchon'a alternatif koalisyon çağrısı

Boyun Eğmeyen Fransa'nın lideri Melenchon, Hamas'ı kınamaktan imtina etmişti

Fransa'da Filistin yanlısı protestolara getirilen yasağa rağmen geçen hafta eylemler düzenlenmişti (Reuters)

Fransız Komünist Partisi (PCF), Boyun Eğmeyen Fransa'nın (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon'un yerine geçecek başka bir siyasi birlik oluşturma çağrısı yaptı. 

PCF'in Ulusal Konseyi'nden pazar günü yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Uluslararası durumun ciddiyeti, Fransa'da da solun sorumluluklarını yerine getirmesini gerektirmektedir. Ne yazık ki sol bunu yapmadı.

Açıklamada, Fransa'da geçen yıl düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde LFI liderliğinde kurulan Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği'nin (NUPES) dağıtılması gerektiği belirtildi. 

NUPES'te PCF ve LFI'nın yanı sıra Yeşiller Partisi (EEVL) ve Sosyalist Parti (PS) yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

PCF'in açıklamasında sol ittifak için " LFI'nın hegemonik iradesi altında kurulan NUPES artık bir çıkmaza girdi" ifadeleri kullanıldı. 

İttifakın dağıtılması için sunulan gerekçeler arasında, LFI lideri Melenchon'un Gazze'deki savaşla ilgili açıklamaları da yer aldı.

Fransız solunun önde gelen isimlerinden Melenchon'un, geçen hafta savaşla ilgili yaptığı açıklamada Hamas'ı terör örgütü olarak kabul edip kınamaması tepki toplamıştı.

PCF'in açıklamasında, Melenchon liderliği yerine solun başka bir platformda yeniden bir araya gelmesi gerektiği savunularak, "Yeni bir birlikle sol için yeni bir sayfa açılmasının vakti geldi" dendi. 

PS de geçen haftaki açıklamasında NUPES'le işbirliğine "ara vermek istediklerini" söylemişti. 

Yeşiller lideri Marine Tondelier ise Melenchon'un savaşla ilgili sözlerine tepki göstererek, "Artık Melenchon'la ilgili ne söyleyeceğimi gerçekten bilmiyorum" demişti. Tondelier de sol ittifakın artık "çaresiz" bir durumda olduğunu savunmuştu.

Öte yandan Fransa'da Filistin'e destek açıklaması yapan solcu Yeni Anti-Kapitalist Parti (NPA) hakkında da geçen hafta "terörü övme" soruşturması başlatılmıştı.
 


Aksa Tufanı operasyonu

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'deki toplam can kaybı 2 bin 750'ye, yaralı sayısı da 9 bin 700'e yükseldi. İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda en az 1400 kişinin öldüğünü, 3 bin 436 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Euractiv, Le Monde

DAHA FAZLA HABER OKU