Elon Musk'ın Twitter'la ne yapmayı planladığını artık biliyorum

Twitter kullanıcılarına abonelik ücreti ödetmek, Musk'ın X'i "dünyanın kent meydanından" monolitik bir "her şeyin uygulamasına" dönüştürme yönündeki ana planının parçası... ama paniğe kapılmayın, bu işe yaramayacak

Elon Musk, X'i (eski adıyla Twitter) kullanmak için "küçük bir aylık ödeme" getirileceğini duyurdu (AFP)

Elon Musk, hepimizin Twitter'a ödeme yapmasını istiyor. Musk, yakın zamanda hem de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla yaptığı bir görüşmede, (gerçekte kimsenin X demediği) platformdaki botlara karşı önlem diye sunulan bir hamleyle, platformdaki tüm kullanıcıların erişim için ücret ödemesini zorunlu kılmayı düşündüğünü laf arasında söyledi.

Musk'a göre "sistemin kullanımı için küçük bir aylık ödeme" yapılması, bot hesapların çoğalmasına karşı caydırıcı unsur olacak. Tesla ve SpaceX'in patronu (ve zaman zaman dünyanın en zengin kişisi) bunun üzerine düşünülmeden yapılmış bir açıklama mı yoksa hazırlık aşamasındaki somut planların habercisi mi olduğuna henüz netlik kazandırmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk'ın bu hamlede bazı art niyetleri olabileceğini düşünmek şaşırtıcı görünse de muhtemelen amaç botlarla savaşmak değil. SpaceX'in patronu geçmişte, platformun "her şeyin uygulaması" olmasını istediğini söylemiş ve buna bir şeyler satın almak için çevrimiçi ödeme yapma özelliğinin de dahil olduğunu defalarca belirtmişti. Tıpkı Musk'ın 1990'lı yılların sonlarında kurduğu ve nihayetinde yönetim kurulu Musk'ı zorla çıkardıktan sonra PayPal olarak yeniden adlandırılan X.com'da yapmayı umduğu gibi. Platformdaki herkesin ödeme bilgileri parmaklarının ucunda olduğunda, bu çok daha uygulanabilir hale geliyor. Kurnazca.

Ödeme duvarı, yakın zamanda tartışmalı denetleme kararları ve kaotik yeniden markalaşma girdabına gömülmüş bir platformun tehlikeli zemininde bile olsa Musk'ın X için mevcut vizyonunun habercisi. Musk, kendinin bile açık söylemi ön plana çıkarması gerektiğini söylediği platformu, dünyanın diğer bölgelerinde başarıya ulaşan süper uygulama şablonlarından büyük ölçüde istifade eden "her şeyin uygulaması" hedefi yolunda bir laboratuvar olarak kullanarak kısıtlamalardan azade bir deney gerçekleştiriyor.

Bu, X'i dijital ödemeler dahil çeşitli hizmetleri yutan monolitik bir varlığa dönüştürmeye yönelik hesaplanmış bir adım. İnternette gezinme, sosyal medya ve ödeme hizmeti veren yaygın Çin uygulaması WeChat gibi. Ancak bu yol, örneğin Çin devletince desteklenmiyorsanız, aşılması zor antitröst sorunlarıyla dolu.

Musk'ın X için ana hatlarıyla belirttiği iki vizyonu, "dünyanın kent meydanı" ve "her şeyin uygulaması", birbiriyle uyumsuz. Twitter her zaman herkes için var oldu. Sıklıkla birden fazla Twitter olduğundan bahsediyoruz. "Spor Twitter'ı", "Gey Twitter'ı", "Porno Twitter'ı", "Politika Twitter'ı", "Film Twitter'ı", "Sol Twitter", "Sağ Twitter", böyle uzayıp gidiyor. Tek bir sohbetten ibaret değil, her biri kendi imlerine ve şakalarına sahip iç içe geçmiş binlerce topluluk. Küçük bir miktar için bile olsa bir ödeme duvarı bu toplulukları paramparça eder. İnsanlar sürüler halinde ayrılır.

Musk içgüdüsel biçimde "çeşitlilik" ve "temsil" gibi ifadelerden çekiniyor ancak bunlar düzgün bir şekilde demokratikleştirilmiş bir sosyal ağ için çok önemli. İnsanlara para ödetmek demokrasi ya da ifade özgürlüğü değil, ego güdümlü gıdaklamanın ve azgın kapitalizmin kombinasyonudur. Dünyanın en zengin kişilerine güvenmeyin. Onlara kesinlikle kart bilgilerinizi vermeyin.

Musk'ın değişim iştahı her zamanki gibi pervasız. İzin almadan ofis tabelalarını değiştirmek, enine boyuna düşünmeden doğrulama değişikliklerini zorlamak... bunların hepsi daha derin bir rahatsızlığa işaret ediyor: Düzenlemelere ve süreçlere yönelik endişe verici bir umursamazlık. Bu durum, dürtüsel hareket eden ve bunu yaparken de arzuladığı şeyler olan finansal ve sosyal sistemlerin dayandığı güven temelini aşındıran bir lider resmi çiziyor. Bu, en sevdiğimiz çevrimiçi takılma mekanının içini boşaltmanın ötesine geçiyor. Bu adamın Batılı WeChat'i yaratmasına izin veremeyiz. Bu konuda ona güvenemeyiz.

İyi haber şu ki asla işe yaramayacak.

Ödeme duvarı X'in bu versiyonunu da bir önceki gibi öldürecektir. Öte yandan X'in rakipleri de nihayet toparlanmaya başladı. Eski Twitter çalışanlarının kurduğu Bluesky adlı platform kısa süre önce 1 milyon kullanıcıya ulaştı. X mültecileri için bu platform, en az kaçtığımız platform kadar çılgın, bilgilendirici ve alaycı oluşuyla bir neşe kaynağı.

Musk, söylemi bir ödeme duvarının arkasına hapsetmenin hırslarına hizmet edeceğine inanıyor olabilir. Ancak gerçekte bu durum, zaten onun aptalca liderliği yüzünden sarsılan platformu daha da istikrarsızlaştırmaktan başka bir işe yaramayacak. X'in değeri, başka yerlerde ötekileştirilen seslere imkan tanıyan açık erişimde yatıyor. Musk bundan ödün vererek toplulukları parçalama ve düşüşünü hızlandırma riskini alıyor.

Bu kum havuzunda 10 yılı aşkın süredir oynayan bizlerin kalbini kırabilir fakat aynı derecede Musk'ın vizyonunu dinamitlemek anlamına da gelecekse bu muhtemelen kötü bir şey değil.

Onun "her şeyin uygulaması" vizyonunun temsil ettiği konsolide güce karşı uyanık kalmalıyız. Sosyal platformlar kontrolü merkezileştirerek değil, farklı diyalogların önünü açarak başarılı olur. Musk bunu göremezse nihayetinde Twitter'ın dönüştüğü kaotik, kusurlu, görkemli kent meydanını ortadan kaldıracaktır.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU