Batman'in tartışmalı kostüm değişikliği: Michael Keaton 30 yıl önce savunmuştu

Keaton'ın açıklaması büyük önem taşırken tartışmalı değişiklik bir akım başlatmıştı

Oscar ödüllü filmde başroldeki Michael Keaton'a Jack Nicholson, Kim Basinger ve Alfred rolündeki Michael Gough eşlik etmişti (Warner Bros)

Michael Keaton'ın Batman kostümü, çizgi romanlardakinden tartışmalı bir şekilde farklıydı. Ancak Keaton, 30 yıl önce bunu mükemmel bir şekilde haklı çıkarmayı bilmişti.

Batman ilk kez 1940'larda iki filmle sinemaya adım atmış olsa da Pelerinli Süvari, 1989 yapımı Batman'e kadar beyazperdede büyük bir başarı yakalayamamıştı.

Kara Şövalye'nin tarihinde büyük önem taşıyor

Yönetmen koltuğunda Tim Burton'ın oturduğu Batman, Michael Keaton'ı izleyiciye Bruce Wayne olarak sunmuş ve onu Jack Nicholson'ın canlandırıdığı baş düşmanı Joker'le karşı karşıya getirmişti.

Batman, Kara Şövalye'nin Gotham City'de suçla savaşının ilk yıllarında geçiyordu. Film, Batman'in kökenlerini geri dönüşler ve Joker'i içeren bir olay örgüsüyle araştırıyordu.

Batman, karakterin kostümünün tasarımı da dahil olmak üzere farklı nedenlerle film tarihinde kilit öneme sahipti. 

Filmdeki en önemli değişiklik

Keaton'ın Batman kostümü çizgi roman gibi görünmeden çizgi roman havasını korumayı başarmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filmdeki en önemli değişiklik, Batman'in çizgi romanlardaki gibi beyaz gözlere sahip olmamasıydı, ki Keaton bu tercihini Batman Dönüyor'un (Batman Returns) gösterime girmesinden birkaç yıl sonra yaptığı açıklamayla haklı çıkarmıştı.

Çizgi romanlarda, pelerin Batman'e beyaz gözler veriyor ve onu neredeyse ifadesiz bırakıyordu. 

Keaton'ın Batman'i Pelerinli Süvari'nin klasik çizgi roman kıyafetlerinden pek çok ayrıntıyı korumuş ama beyaz gözleri geride bırakmıştı. 

"Kendinizi gözlerinizle ifade edersiniz"

Ağustos 1995'te Film Review dergisine verdiği röportajda Keaton, Batman'in neden çizgi romandaki beyaz gözlere sahip olmadığını açıklamıştı. Keaton, "Kendinizi gözlerinizle ifade edersiniz" diyerek karakterin bu şansa sahip olmasının önemli olduğunu söylemişti.

Keaton'ın karakterinin beyaz gözlere sahip olmaması ondan sonra gelen Batman oyuncuları ve kostümleri için bir akım haline geldi.

Tüm Yarasa Adamlar, beyaz gözler yerine pelerinle uyum sağlamak için gözlerini siyaha boyadı. Acak gözlerinin açık olmasına izin vermek performanslarda kilit rol oynadı.

Öte yandan beyaz gözleri olan tek Batman, Batman v Superman: Adaletin Şafağı'ndaki (Batman v Superman: Dawn of Justice) Ben Affleck'ti. Zırhlı Yarasa kostümü ona beyaz gözler veren ve gece görüş lensleri olan titanyum bir kaska sahipti.


Independent Türkçe, Film Review, ScreenRant 

DAHA FAZLA HABER OKU