ABD Hava Kuvvetleri'ndeki kanser vakalarında "sonsuz kimyasal" izi

İtfaiye görevinde istihdam edilen askeri personelde özellikle yüksek seviyelerde sonsuz kimyasallar tespit edildi

(Reuters)

Bilim insanları ABD Hava Kuvvetleri askerlerinin kanında bulunan toksik "sonsuz kimyasallarla" testis kanseri arasında ilk kez doğrudan bağlantı tespit etti. Bu gelişme ordunun kullandığı malzemelerin yeniden ele alınmasına yol açtı.

ABD'deki Ulusal Kanser Enstitüsü'nden araştırmacıların da yer aldığı ekip, Hava Kuvvetleri askerlerinden alınıp depolanan kan örneklerini inceleyerek, yaygın olarak "sonsuz kimyasallar" diye bilinen perfloroalkiller ve polifloroalkiller maddelerin (PFAS) serum konsantrasyonlarıyla testis germ hücre tümörleri (TGCT) arasındaki bağlantıyı değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce yapılan araştırmalarda itfaiyecilere diğer çoğu meslektekilerden daha yüksek oranlarda testis kanseri teşhisi konduğu gözlemlenmişti. Bu durum, köpükteki PFAS varlığına işaret etmiş olsa da söz konusu kanser ve kimyasal arasındaki bağlantı şimdiye kadar kanıtlanmamıştı.

Önceki çalışmalar ayrıca yangın söndürme köpüğündeki bazı hormon bozucu kimyasalların özellikle testis kanseri oluşumunun altında yatan sebep olabileceğini göstermişti.

Yağmurluk ve yapışmaz mutfak ekipmanları gibi leke tutmayan ürünlerde ve yangın söndürme köpüğünde yaygın bulunan PFAS doğada parçalanmadığı için "sonsuz kimyasallar" diye de biliniyor.

Yakın zamanda Environmental Health Perspectives adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni çalışma, itfaiye görevinde istihdam edilen havacıların yüksek PFAS seviyelerine sahip olduğunu ortaya koydu.

Bilim insanları çalışmada "Bu, bildiğimiz kadarıyla ABD Hava Kuvvetleri askerleri arasında serum PFAS konsantrasyonlarını ve bunların tenosinovyal dev hücreli tümörle bağlantısını araştıran ilk çalışma" diye yazdı.

Araştırmacılar ayrıca testis kanseri olan askerlerin serumlarında, kanser teşhisi konmamış olanlara kıyasla daha yüksek seviyelerde sonsuz kimyasal bulunduğunu tespit etti.

Bilim insanları bu bulguların, diğer popülasyonlarda ve askeri hizmet dallarında kandaki PFAS seviyelerine yönelik yeni araştırmalar gerektirdiği uyarısında bulunuyor.

Çalışmada araştırmacılar, ABD Savunma Bakanlığı Serum Deposu'ndaki Hava Kuvvetleri askerlerine ait kan verilerini değerlendirdi.

Toplamda 530 vaka ve 530 kontrol örneğini değerlendiren bilim insanları, ilk 187 vaka-kontrol çiftinden ortalama 4 yıl sonra ikinci örnekleri topladı.

Araştırmacılar, itfaiye görevinde istihdam edilen askeri personelde bazı PFAS konsantrasyonlarının özellikle yüksek olduğunu gözlemledi.

Çalışmada, "Gözlemlenen yüksek serum PFAS konsantrasyonlarının hizmetle bağlantılı en güçlü ön göstergesi, yangından korunma alanındaki istihdam oldu" dendi.

Bilim insanları, "Bulgularımız, ticari havalimanlarında çalışan Avustralyalı itfaiyecilerle yapılan kesişimli bir çalışmanın bulgularıyla tutarlı" diye ekledi.

Araştırmacılar, daha yakın zamanda toplanan serumlar kullanılarak en son bulguları doğrulamak için askeri personeldeki serum PFAS konsantrasyonlarını araştıran yeni araştırmalar yapılması çağrısında bulunuyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU