Pasifik'te tarihi keşif: Derinliklerde gizlenen yepyeni bir ekosistem keşfedildi

Hidrotermal menfezlerin altında ilk kez yaşam bulundu

Volkanik kabuktan örnekler toplayan araştırmacılar, menfezlerin altında yaşayan türleri ortaya çıkardı (Schmidt Okyanus Enstitüsü)

Orta Amerika açıklarındaki volkanik mağaralarda yapılan keşif gezisinde yeni bir ekosistem açığa çıkarıldı.

Schmidt Okyanus Enstitüsü'nün araştırma gemisi Falkor, Pasifik'teki 30 günlük yolculukta 46 yıllık hidrotermal menfez araştırmalarının en büyük keşiflerinden birine imza attı.

Doğu Pasifik Yükseltisi'nde bir sualtı robotu indiren keşif ekibi, 25°C'lik suda kurtçuklar, salyangozlar ve kemosentetik bakterilerle dolu yeni bir ekosistemi ortaya çıkarttı.

Üstelik bu canlılar volkanik kabuğun alt kısmında serpilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce hidrotermal menfezlerin yüzeyinde çeşitli ekosistemler bulunmuştu. Ancak yeni araştırma bu canlıların menfezlerin altında da hayatta kalabildiğini göstererek bir ilke imza attı.

Keşif ekibine liderlik eden, Viyana Üniversitesi'nden Dr. Monika Bright, "Derin denizdeki hidrotermal menfezlerinde hayvan yaşamına yönelik anlayışımız bu keşifle büyük ölçüde genişledi" ifadelerini kullandı.

Hidrotermal baca diye de anılan bu menfezler, deniz tabanında jeotermal ısıya sahip suyun salındığı sıcak volkanik kayaları nitelemek için kullanılıyor.

Bu kayalar, tektonik aktiviterle, yani Dünya kabuğundaki plakaların kayması ve çatlaması sonucunda ortaya çıkıyor. Söz konusu çatlaklar, magma tabakasının ısıttığı deniz suyuyla doluyor ve bu su, bulduğu aralıklardan deniz tabanına salınıyor.

Enstitünün İcra Direktörü Dr. Jyotika Virmani, "Karada, yeraltındaki mağaralarda ve okyanusta kum ve çamurda yaşayan hayvanları uzun süredir biliyoruz. Ancak bilim insanları ilk kez hidrotermal menfezlerin altına baktı" dedi.

IFL Science'a konuşan Virmani, "Başka bir ekosistemin altına gizlenmiş yeni bir ekosistemin keşfi gerçekten de dikkate değer" diye ekledi:

Yaşamın akla gelmeyecek yerlerde var olduğuna dair yeni kanıtlar sağlıyor.

 

Independent Türkçe, IFL Science, Phys.org

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU