ABD'li araştırmacılar: Seks oyuncakları hormon bozucu kimyasal saçıyor

Nesnelerin nanoplastik parçalar döktüğü keşfedildi

Verilere göre ABD'deki heteroseksüel erkeklerin yaklaşık yüzde 50'si ve  kadınların yüzde 50'den fazlası seks oyuncağı kullanıyor (Pixabay)

ABD'li bilim insanları, piyasadaki çoğu seks oyuncağının sağlık riskleri açısından uygun şekilde değerlendirilmediğine dair uyarıda bulundu.

Duke Üniversitesi'nden bir ekip, seks oyuncaklarının içeriği malzemelerin zehirli olabileceğini ve ovulduklarında ya da sürtünmeye maruz bırakıldıklarında nanoplastik parçalar döktüğünü keşfetti.

Plastik, silikon, kauçuk veya lateksten yapılmış bu malzemeler, kullanıldıkları esnada insan vücudunun en hassas zarlarıyla etkileşime giriyor.

Araştırmacılar bu dokuların söz konusu kimyasalları hızla emebileceğini vurguluyor.

Hakemli bilimsel dergi Microplastics and Nanoplastics'te yayımlanan yeni araştırmada, ülkede kullanımda olan seks oyuncaklarının fitalat içerdiği de tespit edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlığa zararlı bu kimyasalın, oyuncaklar, gıda ambalaj materyalleri, kırtasiye malzemeleri ve çeşitli endüstriyel ürünlerde kullanıldığı biliniyor. Zira bu kimyasallar, plastik esaslı ürünlerin sertliğini azaltmayı, esnekliğini artırmayı veya bunları şeffaflaştırmayı sağlıyor.

Öte yandan uzmanlar, fitalatların ABD'de yılda 55-64 yaş arasındaki 91 bin ila 107 bin kişinin ölmesine yol açtığını söylüyor.

Bu kimyasala yüksek seviyede maruziyetin karaciğere, böbreklere, akciğerlere ve hatta üreme sistemine zarar verdiği belirtiliyor.

Hormonları bozup kısırlığa yol açabiliyor

Fitalatlar aynı zamanda en iyi bilinen hormon bozucu kimyasallardan. Bu malzemelerin özellikle kadınlarda doğurganlığı azaltabildiği belirtiliyor.

Duke Üniversitesi'nin son araştırmasında seks oyuncaklarındaki fitalat yoğunluğunun ABD ve AB'deki yasal sınırları aştığı ortaya çıktı. 

Üstelik incelenen ürünlerden birinin "fitalat içermez" diye lanse edildiği görüldü.

Çalışmanın yazarları, "Deneylerimizde tespit ettiğimiz fitalatlardan bazıları, kemirgenlerde yüksek yoğunlukta ciddi doğurganlık sorunları veya doğurganlık kaybıyla birlikte gözlemlenmişti" ifadelerini kullandı:

Nedensellik kanıtlanamamış olsa da bu ilişki yeterince endişe verici. Daha fazla soruşturma yapılmasını zorunlu kılıyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert, NewsBytes

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU