Cezayir, "su güvenliği savaşı"na mı giriyor?

Cezayir su güvenliği savaşına girerken yer altı rezervleri ise kullanılmamakla birlikte stratejik kabul ediliyor

Tuzdan arındırma ve su arıtım tesisleri, su yoksulluğu ile mücadelede en önemli alternatiflerden biri / Fotoğfraf: Cezayir Radyosu

Cezayir su güvenliği savaşına girerken yer altı rezervleri ise kullanılmamakla birlikte stratejik kabul ediliyor.

İçme suyu temini ve tarım arazilerinin sulanması garantisi, yağış ve yüzey suları arasındaki bağlantı nedeniyle değişkenliğini koruyor.

Böylece, kaynaklarının güvenliğinin sağlanmasına dikkat etmek, yetkililerin endişelerinin merkezinde yer alıyor.

Bu hafta Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun başkanlığındaki kabine toplantısında su konusu tartışıldı.

Islah edilen suyun değerlendirilmesi konusunun hükümetin eylemlerinin önceliklerin arasına yerleştirilmesine vurgu yapıldı.

Ülke kalkınma politikasında bu iki sektörün önemi göz önüne alındığında, tarımsal sulama ve sanayide kullanılmak üzere yüzde 40'ının kısa vadede ulaşılması gereken bir oran olduğu belirlendi.

Zirâ ülkenin yağış eksikliği nedeniyle yaşadığı kıtlık ışığında, devletin orta ve uzun vadede çözmeye çalıştığı en önemli sorunlardan biri su güvenliği. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tasfiye süreçlerine göre geri kazanılan su yüzdesinin ve ulusal ihtiyaçların doğru bir şekilde belirlenmesi çağrısında bulunan Tebbun, üretim kapasitelerini belirlemek için her belediye ve ildeki tüm tafiye istasyonlarının teknik sayımını emretti.

Aynı zamanda hükümet programı dahilinde bu sektör için otomasyonun geliştirilmesine yönelik ihtiyaçların kaydedilmesi, stratejik rezervde sınıflandırılan yeraltı sularına başvurmak yerine, atık suların doğrudan tarım alanında kullanıldığı, arıtılmadığı illere öncelik verilmesini talep etti. 


Hükümet alarmı

İçişleri, Su Kaynakları, Tarım, Sanayi ve Çevre Bakanlıkları, ulusal su ekonomisi ve yeraltı su kaynaklarının korunması için yeni bir politikayı yürürlüğe koyacak bir acil durum planı oluşturmak üzere alarma geçti.

Dünyanın yaşadığı zorlu iklim koşullarının olumsuz etkilerinden kaçınmak için, tüm kıyı şeridi boyunca deniz suyu tuzdan arındırma tesislerinin kurulması ve ekili alanların sulanması için yeraltı sularının kullanılmasına yönelik izinlerin sıkı bir şekilde izlenmesi, ülke genelinde su kullanımını izlemek için atıklarla mücadele konusunda uzman birimlerin rolünün etkinleştirilmesi öngörülüyor. 

Uzmanların ve teknisyenlerin 2017'den bu yana kaydettiği uyarılara rağmen, zayıf öngörü ve kriz beklentisi Cezayir'deki su krizini derinleştirmiş gibi görünüyor.

Su kaynaklarının korunması, sadece devletin değil, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için temel bir unsur olması açısından toplum üyelerinin de sorumluluğunda olan bir zorluğu teşkil ediyor.

Cezayir ve Tunus çöllerinin çoğunu kapsayarak Libya'ya kadar uzanan, yüzde 70'i Cezayir topraklarında bulunan akifer, dünyadaki en büyük tatlı su rezervini teşkil ediyor.

Bir milyon yıl öncesini takip eden yağışlı dönemlerde meydana gelen birikim neticesinde en az 50 milyar metreküp tatlı su içeriyor. 
 


Tehlikelerin öngörüsü

"Dünyada yaşanan iklimsel değişiklikler, su kıtlığı, kuraklık sorunu ve suyun denize sızması ışığında su ve su güvenliği konusu Cezayir'de en önemli konulardan biri haline geldi" diyen Ekonomi uzmanı Ali Hacı, şunları söyledi:

Bakanlar Kurulu düzeyinde alınan kararlar ve direktifler ile mevcut su ihtiyacının karşılanması, gelecekteki su ihtiyacının karşılanması ve bu önemli doğal zenginliğin korunması amaçlanıyor. Su yönetimi, yeraltı sularının rasyonel kullanımı, yüzey sularının korunması, kirlilik kontrolü kurallarına uymak için alınan önlemler, deniz suyunun tuzdan arındırılması, kıyı şeridinin işletimi, sulama sisteminin geliştirilmesi, atık su arıtımı gibi içme ve sulama suyu sağlamak için geleneksel olmayan kaynaklara başvurulması, savurganlığın azaltılması gibi adımların hepsi su güvenliğini sağlamaya yönelik önemli bir sıçrama yapacak noktaları teşkil ediyor.


Su sorunu ile ilgilenen Bakanlar Kurulu'nun, içme suyu sağlanması veya tarımsal sulama için mevcut alternatiflere ve stratejik kaynaklara odaklanılmasını sağladığını ifade eden Hacı, "Bu yönde atık su filtreleme teknikleri kullanılıyor. Suyun doğru ve etkin kullanımına yönelik mekanizmaların geliştirilmesi süreçleri için kurumların oluşturulması, deniz suyunun tuzdan arındırılması tesislerinin yaygınlaştırılması için çalışılıyor. Su güvenliğine odaklanmak ve iklim koşullarının aynı kalması durumunda beklenen su sorununa çözüm öngörme ihtiyacı, su kıtlığından kaynaklanan tehlikelerin farkındalığının kanıtıdır" diye konuştu.

Tarım alanında araştırmacı Ahmed Maliha da şunları ifade etti:

Filtrelenmiş su kullanımı; deniz suyunun tuzdan arındırılması, güneyden su getirilmesi ve yağmur sularının toplanması gibi kapsamlı bir su güvenliği sağlama vizyonu dahilinde stratejik bir seçenektir. Atık su, su kaynaklarının yaklaşık yüzde 80'ini tüketen tarım alanında hayati bir kaynak haline gelebiliyor. Tarım departmanları şuan ulusal düzeyde 200'den fazla su arıtma istasyonu saymakta. Bu rakam ulusal ihtiyaçlar göz önüne alındığında yetersiz kalıyor. Çevresel hususlar açısından, bir su tasfiye tesisinin kurulması, katı atıkları geri kazanma ve tarımda gübre olarak kullanma fırsatı sağlamanın yanı sıra, çevrenin korunmasına katkıda bulunan bir yatırımdır.


"Cezayir, 600 bin ila 800 bin metreküp arıtılmış su üretme, atıl tesisleri işletme ve yapım aşamasında olanları tamamlama kapasitesine sahip" şeklinde konuşan Maliha, "1,5 milyar metreküpe ulaşılabilir, böylece yüzbinlerce hektarın sulanabilir. Akıllı sulamaya önem vermenin, su tasarrufu için modern teknolojileri kullanmanın ve çiftçilere eşlik etmenin zamanı geldi. Su arıtma teknikleri, sebze, meyve ağaçları ve hatta buğday gibi tüm sulama alanlarında kullanılabilecek birden fazla seviyeye tabidir. Bazı ülkelerde kullanılan modern teknikler, arıtılmış atık suyun evlerde de kullanılmasını sağlayan çok ileri tasfiye seviyelerine ulaşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU