Arjantin'de solcuları okyanusa atmak için kullanılan uçak ülkeye geri getirildi

Uçağın 1976-1978'de en az 200 gece uçuşu yaptığı tahmin ediliyor

Ölüm uçuşlarında toplam 5 adet Skyvan tipi uçağın kullanıldığı düşünülüyor (AFP)

Arjantin'de diktatörlük döneminde ordu tarafından solcuları öldürmek için kullanılan Skyvan PA-51 tipi kargo uçağı ülkeye geri getirildi.

Buenos Aires'e getirilen uçağın dönüşüyle ilgili pazartesi günü resmi tören yapılacak ve uçak 1976-1983'teki sağcı askeri rejimin kurbanlarına adanan Hafıza Müzesi'nde sergilenecek.

Uçağı bulmak için harekete geçen kurbanların yakınları tarafından tutulan dedektifler, Skyvan PA-51'ini izini ABD'de bulmuş ve uçağın son 10 yıldır dalgıçları taşımak için kullanıldığını tespit etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uçağın 1976 ile 1978 arasında açıklanamayan 200 gece uçuşu yaptığı ortaya çıkarılmış ve bu uçuşlarda ülkedeki sol hareketlere mensup kişilerin gizli işkence merkezlerinde sorgulandıktan sonra, çözülmezlerse bu uçakla elleri bağlı ve bayıltılmış olarak okyanusa atıldığı anlaşılmıştı.

Detayları ortaya çıkarılan uçuşlardan biriyse 14 Aralık 1977'de yapılmıştı.

Uçuşta çocuklarının askeri rejim tarafından kaybedilmesine karşı organize olan Plaza de Mayo Anneleri'nden üç kişi, iki Fransız rahibe ve 7 farklı kişi daha vardı.

Elleri bağlı ve ilaç verilmiş olan bu kişilerin tamamı uçağın açık kapısından Atlantik'e atıldı. Ancak askeri yetkililer "ölüm uçuşları" adı verilen bu seferlerin tüm izlerini yok etmeye çalışsa da çok rüzgarlı hava nedeniyle o gün uçaktan atılan 5 kişinin cansız bedenleri kıyıya vurdu.

Adli tıp uzmanları ölen kişilerin çok yüksekten düştüğünü doğruladı ve bedenler Buenos Aires'te kimliksiz bir şekilde defnedildi. 2005'te bu bedenler yeniden çıkarılıp kimlik tespitleri yapıldı.

Uçaktan atılan kişilerden biri olan Esther Ballestrino'nun kızı Mabel Careaga, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Uçak bizim için karanlık bir şey. Ancak onu bulup tespit ettikten sonra bir daha uçmasına izin veremezdik. Annemi orada düşünmek dehşete düşürüyor" ifadelerini kullandı.

Aynı uçuşta uçaktan atılan bir diğer isim olan Azucena Villaflor'un kızı Cecilia de Vicenti ise, "Uçak acı verici bir hikayenin parçası. Ancak bu hikayenin olduğu gibi anlatılması gerekiyor" diye konuştu.

Uçakta katledilen Esther Ballestrino, Azucena Villaflor ve Maria Ponce, Plaze de Mayo Anneleri grubunun kurucularındandı.

Arjantin'de askeri diktatörlük dönemindeki "Kirli Savaş" sırasında yaklaşık 30 bin kişi kaybolmuştu.


Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU