İnsanların kulak kanalından girip kafatasında yaşayabilen 5 yaratık

Bu canlılar, kafanızın içindeyken ölebiliyor ya da hayatına orada devam edebiliyor

Hamamböcekleri kafaları olmadan bir hafta, yemek yemeden bir ay yaşayabiliyor ve vücut ağırlıklarının 900 katına kadar kuvvete dayanabiliyor (Reuters)

Nadir görülse de bazı kişilerin kulağına hayvan girebiliyor. Genellikle kamp yaparken ya da dışarıda uyurken yaşasa da tam tersi koşullarda da bu olay meydana gelebiliyor. Bu canlılar, kafanızın içindeyken ölebiliyor ya da hayatına orada devam edebiliyor.

Kulak kanalından girerek insanların kafatasının içinde yaşayabilen 5 hayvan türü şöyle:

Hamamböceği

Avustralya'da 2014'te Hendrik Helmer adlı adam, sabah uyandığında sağ kulağında acıyla uyandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kulağına örümcek kaçtığını düşünen Helmber, hayvanı elektrikli süpürgeyle ve kulağına su dökerek çıkarmaya çalıştı. Acı dayanılmaz hale gelince doktora giden Helmer, kulağına hamamböceğinin girdiğini öğrendi. Doktor, böceği çıkarınca Helmer kurtuldu.

Örümcek

Çin'de 2012'de meydana gelen olayda kulağı kaşındığı için hastaneye giden kadın, kafasında 5 gündür örümceğin yaşadığını öğrendi.
 

örümcek
Örümceğin, kadın uyurken kulağına girdiği düşünülüyor (Weibo)


Örümceğin müdahale edilirse dikenlerini sokup kulağa zarar vermesinden korkan doktorlar, salin solüsyonu dökerek davetsiz misafiri çıkarmayı başardı.

Kurtçuk

ABD'nin Illinois eyaletinde huzurevinde yaşayan 92 yaşındaki kadının 2012'de kulağından 57 kurtçuk çıkarıldı. Alzheimerdan mustarip olan bu sebeple konuşamayan kadının ailesi, huzurevine dava açtı.

Akar

Eklembacaklıların küçük üyeleri olan akarların kulağı istila etmesine otoacariasis deniyor. Tayvan'da 2012'de sağ kulağının tıkandığını hisseden 70 yaşındaki adam doktora gidince acı gerçekle karşılaştı.

Ev tozu akarlarından Dermatophagoides pteronyssinus türünden çok sayıda mikroskopik canlının yaşlı adamın kulağında süründüğü görüldü. Hasta mantar önleyici, antibakteriyel madde, iltihap önleyici ve akar ilacı içeren damlalarla tedavi edilerek iki ay içinde tamamen iyileşti.

Çıyan

ABD'nin Arkansas eyaletinde kulağında acıyla uyanan 14 yaşındaki çocuk, kafasına çıyan girdiğini gördü.
 

çıyan
Çıyanın, Botti yüzerken kulağına girdiği tahmin ediliyor (WFTV)


Grant Botti, kulağında bir şeyin hareket ettiğini anlayınca yaklaşık 10 santimetrelik hayvanı kuyruğundan tutup kulağından çıkardı. 

 

Independent Türkçe, LingQ, WFTV, BBC, CBC News, Live Science

DAHA FAZLA HABER OKU