Telegraph: Macron, Brexit'in intikamını NATO'da almak istiyor

Fransa liderinin yeni NATO Genel Sekreteri'nin Britanyalı olmasını veto ettiği belirtildi

Jens Stoltenberg 2014'ten bu yana NATO Genel Sekreterliği görevini yürütüyor (Reuters)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görev süresinin 30 Eylül'de dolmasının ardından NATO'nun tepe koltuğuna kimin oturacağıyla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Birleşik Krallık merkezli Telegraph'ın haberine göre, göreve talip olan en güçlü adaylardan biri olarak gösterilen Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace'ın ismi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un vetosuyla karşılaştı.

Fransız liderin, Birleşik Krallık AB'den ayrıldığı için Ben Wallace ismine sıcak bakmadığı ve yeni NATO Genel Sekreteri'nin mutlaka AB üyesi ülkeden olmasını istediği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macron'un bu fikrinin Almanya'dan ve aynı zamanda NATO üyesi olan AB üyesi ülkelerin çoğunluğundan destek aldığı kaydedildi.

Fransız yetkililerin Britanya ordusunun bütçe kesintilerinden rahatsız oldukları aktarılırken, Hollanda ve Polonya'nın ise Britanyalı bir adaya destek verebileceği öne sürüldü.

Macron, Birleşik Krallık'ın cezalandırılmasını istiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, uzun süredir Britanya'nın AB'de ayrıldığı için bazı sonuçlarla karşı karşıya kalması gerektiğini savunuyor.

Fransa liderinin ayrıca AB üyesi bir ülkeden seçilecek genel sekreter yardımıyla NATO'nun Washington'a bağımlılığını azaltmayı hedeflediği öne sürülüyor.

Göreve aday olduğunu açıklayan Ben Wallace ise bir süre önce Alman medyasına verdiği demeçte, "Her zaman bunun iyi bir iş olduğunu söyledim. İstediğim bir iş. Ama şu an yaptığım işi de seviyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Fransa'nın Wallace ismine muhalefetini değerlendiren eski Avam Kamarası Savunma Komitesi Başkanı Julian Lewis, "Avrupa Birliği'nden ayrıldığımız için Ben Wallace'ın NATO Genel Sekreteri olmasını engellemek iki organizasyonun farklı rollerinin umursanmadığını gösteriyor ve ittifakın uyumunu bozuyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'den Frederiksen'e veto 

Ben Wallace dışında NATO Genel Sekreterliği için en çok konuşulan isimlerden biri Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'in adaylığının da Fransa tarafından veto edildiği öne sürülüyor.

Paris yönetiminin ittifak liderinin üç dönem üst üste Nordik ülkelerinden seçilmesinin dengesizlik yaratacağı fikrinde olduğu iddia edildi.

Telegraph'ın haberinde ayrıca Türkiye'nin de Kopenhag'daki Türkiye büyükelçiliği önünde Kur'an ve Türk bayrağı yakılmasının ardından Frederiksen'in NATO Genel Sekreterliği için adaylığını veto ettiği belirtildi.

NATO Genel Sekreterliği için en muhtemel senaryonunsa Jens Stoltenberg'in görev süresinin uzatılması olduğu ifade ediliyor. Geçen hafta Beyaz Saray'da Stoltenberg'i konuk eden ABD Başkanı Joe Biden'ın da Norveçli siyasetçiden göreve devam etmesini istediği bildirildi.

Biden'ın Ukrayna'daki savaş kritik bir döneme girerken belirsizlik istemediği ancak Stoltenberg'in görüşmede görevden ayrılma konusunda ısrarcı olduğu vurgulandı.

Stoltenberg'in 2022'de dolan görev süresi Ukrayna savaşı nedeniyle bir yıl uzatılmıştı.


Independent Türkçe, Telegraph, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU