Yeni NATO Genel Sekreteri için oklar Danimarka liderini işaret ediyor

Frederiksen'in Beyaz Saray'dan aldığı davet spekülasyonları artırdı

Danimarka'da Sosyal Demokratlar'ın liderliğini yapan Frederiksen, 2019'dan bu yana başbakanlık görevini de yürütüyor (Reuters)

Eylülde görev süresi dolacak olan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yerine geçmesi muhtemel isimler arasında Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen de eklendi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın gelecek ay Beyaz Saray'da Frederiksen'i ağırlayacağının açıklanmasının ardından Danimarkalı liderin NATO'nun başına geçeceği iddiaları da hız kazandı.

NATO Genel Sekreterliği koltuğuna geleneksel olarak Avrupalı bir lider oturuyor ancak bu ismin Washington'ın onayını da alması gerektiği biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu şartları sağlayan Frederiksen, ittifak üyelerinin kadın genel sekreter talebini de karşılayan adaylardan biri. Danimarka lideri kilit önemdeki Ukrayna savaşı konusunda Kiev'e güçlü bir destek verse de, ittifakın doğu kanadındaki bazı ülkeler kadar şahin bir politika izlememesi onu NATO liderliği konusunda öne çıkarıyor.

Konuyla ilgili Politico'ya konuşan bir Batı Avrupalı diplomat Frederiksen'in ciddi bir aday olduğunu belirtirken, bir başka diplomatsa Danimarka liderinin Ukrayna savaşında sergilediği tutumun önemli olduğunu söyledi.

Frederiksen'in adaylığı konusundaki soru işaretlerinden birininse, daha önce 2009-2014'te yine eski bir Danimarka lideri olan Anders Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği yapmış olması gösteriliyor. İttifak içinden kaynaklar tüm üyelerin aynı ülkeden başka bir lideri NATO'nun tepe koltuğunda görmekten hoşnut olmayabileceğine dikkat çekiyor.

Stoltenberg sonrası dönem için Frederiksen'in yanı sıra Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace gibi isimlerin de adı geçiyor.

Daha önce Avrupa Komisyonu Başkanı ve eski Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in ismi de NATO Genel Sekreterliği için adaylardan biri olarak ortaya atılmış ancak Von der Leyen'in görevi istemediği iddia edilmişti.


Independent Türkçe, Politico, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU