Pedofil milyarder Epstein'in solcu düşünür Chomsky'ye para transfer ettiği iddia edildi

Ünlü filozof 270 bin dolarlık transferin "Epstein'e ait tek bir kuruş bile içermediğini" savunuyor

Amerikalı dilbilimci ve tarihçi Noam Chomsky dünyanın önemli entelektüelleri arasında yer alıyor (AFP)

ABD'de kız çocuklarına yönelik cinsel istismar ve fuhuş ağı kurmakla suçlanan milyarder Jeffrey Epstein'in, ünlü dilbilimci ve filozof Noam Chomsky için yüklü miktarda para transferi yaptığı ortaya çıktı.

Chomsky'nin banka hesabına milyarderle bağlantılı bir hesaptan 270 bin dolar geldiği bildirildi. Chomsky ise bu paranın tamamen kendisine ait olduğunu ve kişisel servetini düzenlemek için bu transfere ihtiyaç duyduğunu savundu.

2008'de reşit olmayan bir çocuğa fuhuş yaptırma suçuyla ilk hapis cezasını alan ve toplamda 13 ay hapis yatan Epstein, bu olayın ardından "pedofil milyarder" diye anılmaya başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Epstein'in aralarında Prens Andrew'ün de yer aldığı bir dizi ünlü isimle ilişkisi ortaya çıkmıştı. Bu isimler arasında Chomsky de yer alıyordu.

Chomsky'nin hakkındaki suçlamalara rağmen Epstein'le birçok görüştüğü biliniyor. Chomsky ise siyasi ve akademik konuları tartışmak için ara sıra bir araya geldiklerini söylüyor.

Şimdi de Wall Street Journal, Epstein'le bağlantılı bir hesaptan Chomsky'ye 270 bin dolar aktarıldığını yazdı.

Gazetenin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan filozof, Mart 2018'de Epstein'le bağlantılı bir hesaptan para transferi aldığını doğruladı.

Ancak dilbilimci bu paranın "Epstein'e ait tek bir kuruş bile içermediğini" söyledi:

Rahmetli eşim 15 yıl önce uzun süren bir hastalık sürecinden sonra vefat etti. Mali konulara hiç aldırış etmemiştik. Epstein'den tavsiye istedim. En basit yol, onun ofisi aracılığıyla benim adıma bir hesaptan diğerine para aktarmak gibi görünüyordu.

"Eşimin ölümünden birkaç yıl sonra bazı şeyleri halletmek zorunda kaldım. Bir hesabımdan diğerine geçiş dışında herhangi bir mali işlem olmadı" diyen Chomsky, şöyle ekledi:

Bunların hepsi kimseyi ilgilendirmeyen kişisel meseleler.

Epstein'in ayrıca, ABD'deki sosyal bilimler üniversitesi Bard College'ın başkanı olan Leon Botstein'e de 150 bin dolar aktardığı öğrenildi.

Botstein, okul için para toplama amacıyla Epstein'le görüştüğünü ve bu parayı 2016'da aldığını kabul etti.

Pedofil milyarder, 2019'da hakkındaki suçlamalar nedeniyle yeniden girdiği hapishanede ölü bulunmuştu. Ölüm nedeni intihar olarak açıklanmıştı.

Amerikalı dilbilimci Chomsky, aynı zamanda aktivist, filozof, mantıkçı, siyasi eleştirmen ve yazar. Yaşayan en önemli aydınlardan kabul edilen filozof, daha 33 yaşında ise profesör unvanını almıştı.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, The Guardian

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU