Sudan'da savaş ve acil yardım krizi arasında insani yardım kuruluşları

Sudan'da stoklar yağmalanıyor ve çatışma bölgelerini kimin kontrol ettiği bilinmiyor

Sudanlılar Mısır'a geçmek için çadırlarda bekliyor / Fotoğraf: Reuters

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasındaki çatışma, insani yardımı, özellikle de nüfusun üçte birinin zaten savaştan önce açlıktan ölmekte olduğu bir ülkede ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için etkilenen bölgelere erişimi engelliyor.

Sudan'ın başkenti Hartum, Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile Hamideti lakaplı yardımcısı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu liderliğindeki HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalardan bu yana bir kaosa sahne oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hartum ve başta batıdaki Darfur olmak üzere diğer bölgelerdeki çatışmalarda en az 700 kişi öldü, binlerce kişi yaralandı.

Mahkumlar Hartum'daki en az üç hapishaneden kaçtı, hastaneler bombalandı ve polisin yokluğunda yağma yaygınlaştı.

İnsani yardım çalışanları, yardım merkezlerinin yağmaya uğradığını aktardı.


İnsani yardım kuruluşlarından 18 çalışan öldürüldü

Norveç Mülteci Konseyi'nden (NRC) Karl Schembri yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

Meslektaşlarımızın hayatını riske atamayız. Yağmanın boyutunu görmek için merkezlerimize gidemeyiz.


Son günlerde Schembri'nin örgütünde yerel bir gönüllü olan Şeyh Muhammed Ömer hayatını kaybetti.

Ömer, ülkenin batısındaki kaotik bölge olan ve son yirmi yılda 300 bin kişinin ölümüne, silahlı ayaklanmalara ve sayısız çatışmaya sahne olan El Cuneyna'daki şiddet olaylarında hayatını kaybeden 191 kişiden biriydi.

15 Nisan'dan bu yana insani yardım kuruluşlarından 18 çalışan öldürüldü. Sınır Tanımayan Doktorlar'dan Sylvain Perron şöyle konuştu:

Hartum ve Darfur'da sivillere ve insani yardım gönüllülerine karşı kaydedilen şiddet seviyesi endişe verici. Bu yüzden nasıl çalışacağımızı düşünüyoruz ve mümkün olan en kısa sürede küçük uluslararası ve Sudanlı ekiplerden oluşan sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa çalışmayı umuyoruz.


Alan gerçekliğini teşhis etmede zorluk

BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, şiddetin görece dokunmadığı liman kenti Port Sudan'da Çarşamba günü Gıda yardımı taşıyan 6 tırın yağmalanmasının ardından Sudan'a yardımın ulaştırılmasını güvence altına almak için "en üst düzeyde" güvenlik garantileri verilmesi çağrısında bulundu.

İnsani yardım kuruluşlarının karşılaştığı zorluklardan biri, çatışan iki taraftan hangisinin, aşiretlerin savaşa katıldığı başkentin veya Darfur'un bölgelerinin kontrolünü elinde tuttuğunu bilmektir.

Hartum'da mahalleler ve sokaklar iki farklı gücün kontrolü arasında bölünmüş durumda ve iki tarafın da neredeyse aynı güce sahip olduğu görülüyor.

Bu savaştan önce Sudan'ın yaklaşık 45 milyonluk nüfusunun üçte biri açlık çekiyordu ve insani yardıma ihtiyacı vardı.

Savaş bölgelerindeki gıda, su, elektrik ve nakit kıtlığı nedeniyle bu oranın artması muhtemel görünüyor.

Sudan Tabipler Birliği'ne göre başkentte sadece yüzde 16'sı hizmet veren hastanelere yaralıların çoğu mevcut koşullar nedeniyle ulaşamıyor.
 


Yağma ve hırsızlık

Sıtma gibi salgınlara neden olan iklim değişikliği ve sellerden ciddi şekilde etkilenen ülkede yetersiz beslenmenin zirve yaptığı yaz aylarında insani yardıma ihtiyacın artması bekleniyor.

BM kaynakları, Dünya Gıda Programı'nın 80 bin tonluk stoğundan "17 bin ton gıda maddesinin" yağmalandığını doğruladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilisi Toby Harward, Kuzey Darfur eyaletinin başkenti El Faşir'de şunları söyledi:

Kendimizi iki taraf arasında cephe hattında bulduk ve birçok tesisimiz zarar gördü ama hedef olmadık. UNHCR'nin Güney Darfur eyaletinin başkenti Nyala'daki stokları hırsızlar, suçlular ve çeteler tarafından hedef alındı.


Schembri son olarak şu uyarıda bulundu:

Bankaların, bankacılık uygulamalarının ve para transferi hizmetlerinin kesintiye uğraması nedeniyle insani yardım kuruluşları büyük bir lojistik sorun ile karşı karşıyadır.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU