Çin lideri Şi Cinping, Zelenski'yi neden aramıyor?

İki lider Ocak 2022'den bu yana hiç görüşmedi

Şi Cinping geçen ay üçüncü kez Çin Devlet Başkanlığı'na getirilen ilk isim olmuştu (AP)

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekâtı 14. ayını doldururken, Ukrayna'yla Çin arasındaki ilişkiler tartışılmaya devam ediyor.

Son olarak New York Times'ta yayınlanan haberde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle Çin lideri Şi Cinping'in en son geçen yıl ocakta bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Bir dönem Çin'in Ukrayna'nın en büyük ticari ortağı olduğu belirtilen haberde bu durumun savaş sonrasında değiştiği ifade edildi.

Zelenski'nin taleplerine rağmen iki lider arasında bir görüşme olmaması, iki ülke ilişkilerinde yaşanan belirsizliğin bir sonucu olarak gösterildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta arabulucu olmak isteyen Şi Cinping'in Zelenski'yle görüşmesinin "sorumlu küresel güç" imajını zedeleyebileceği belirtilirken, Ukraynalı liderin Batı'yla yakın ilişkilerinin Pekin'i uzaklaştırdığı kaydedildi.

New York Times'ın haberinde Ukrayna savaşını yeni dünya düzeni adına yapılan bir vekalet savaşı olarak gören Çin yönetiminin, bu savaşın bir tarafında ABD'nin bir diğer tarafında ise Çin ve Rusya'nın olduğu değerlendirmesi yaptığı ifade edildi.

Nankin Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünden Zhu Feng konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Bugünün Ukraynası hâlâ savaşta. Ukrayna'daki Çin yatırımları bombalandı ve Ukrayna'nın gelecekte nasıl bir yer olacağını bilmiyoruz. Hâlâ Çin-Ukrayna ilişkisi var mı?" diye konuştu.

İşgal harekatından önce Pekin'le Kiev arasında giderek derinleşen bir ekonomik ilişki vardı.

2017 ile 2021 arasında Ukrayna'nın Çin'e yaptığı ihracat 4 kat artmış, Çin 2019 Ukrayna'nın en büyük ticari ortağı konumuna yükselmişti. Pekin yönetimi, Ukrayna'dan arpa, mısır, demir ve silah ithal ediyordu.

Ukrayna'da 2019, "Çin yılı" olarak ilan edilmiş, Çin şirketleri Kiev'de yeni bir metro hattının inşaatını üstlenmişti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, geçen ay Moskova'ya bir ziyaret düzenleyerek ateşkes planı sunmuş ancak sonrasında Zelenski'yle görüşme yapmamıştı. Birçok Batılı lider Şi'nin Ukraynalı mevkidaşını araması için çağrı yapmıştı.

Konuyla ilgili konuşan Zelenski'nin danışmanı Mihail Podolyak, Pekin'e bir görüşme teklifi sunduklarını ancak görüşmenin önünde bazı zorlukların olduğunu söylemişti. 


Independent Türkçe, The New York Times, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU