Twitter, NPR'ı "ABD'ye bağlı medya kuruluşu" diye etiketledi: "Kabul edilemez"

"Devlete bağlı medya kuruluşu" etiketi, Elon Musk'ın The New York Times'ın hesabına karşı harekete geçmesinin ardından geldi

NPR, işletme bütçesinin yüzde 1'inden daha azının hükümet fonlarından geldiğini iddia etmesine rağmen 5 Nisan 2023'te Twitter'dan "devlete bağlı medya kuruluşu" etiketi aldı (Charles Dharapak/AP)

Twitter, ABD'deki National Public Radio'yu (NPR) "devlete bağlı medya kuruluşu" diye etiketleyerek, hükümet propagandasıyla ilişkilendirilen Rusya ve Çin kuruluşlarının yanına yerleştirdi.

Bu hamle, Twitter'ın politikalarının yakından incelendiği bir dönemde geldi. Semafor'un çarşamba günü yayımladığı araştırma, Twitter'ın Çin ve Rus devletlerinin kontrolündeki medya kuruluşlarının yönettiği hesapları artık denetlemediğini ortaya koymuştu.

NPR yeni etiketten "rahatsız" olduğunu belirtirken, kurumun başkanı ve CEO'su John Lansing, "Twitter'ın bizi böyle nitelendirmesi kabul edilemez" dedi.

Lansing şöyle ekledi:

NPR ve üye istasyonlarımız, sunduğumuz bağımsız ve gerçeklere dayalı gazetecilikten dolayı bize güvenen milyonlarca dinleyici tarafından destekleniyor.

NPR, ABD yönetiminin fonlarının yıllık işletme bütçesinin yüzde 1'inden daha azını oluşturduğunu iddia ediyor.

Editöryal bağımsızlıklarını korudukları gerekçesiyle BBC'yle birlikte NPR'a da çarşamba gününe kadar Twitter'ın yönergelerinde istisna yapılıyordu. Perşembe günü itibarıyla, BBC'nin ana Twitter hesabında "devlete bağlı medya kuruluşu" etiketi bulunmuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yönergelerde, "Birleşik Krallık'taki BBC ya da Birleşik Devletler'deki NPR gibi editöryal bağımsızlığa sahip, devlet tarafından finanse edilen medya kuruluşları, bu politikanın amaçları doğrultusunda devlete bağlı medya olarak tanımlanmıyor" diye belirtiliyor.

Twitter'ın CEO'su Elon Musk, şirketin yönergelerinin farklı bir bölümünü alıntılayarak, "devletin mali kaynaklar, doğrudan veya dolaylı siyasi baskılar ve/veya üretim ve dağıtım üzerinde hakimiyet kurma yoluyla editöryal içerik üzerinde kontrol sağladığı kuruluşlar" ifadelerini aktardı.

Musk, bu paylaşımında "Doğru görünüyor" yorumunu da yaptı.

NPR'a karşı harekete geçilmesinin nedeni belli olmasa da Musk, daha önce başka yayınlarla ilgili kişisel şikayetlerine dayanarak eyleme geçmişti.

Önceki günlerde Twitter, New York Times'ın onay işareti için ödeme yapmayacağını belirtmesinin ardından gazetenin doğrulanmış hesap rozetini elinden almıştı. Görünüşe göre hedef alınan başka bir yayın yok.

Twitter, NPR'ın yeni etiketi hakkında The Independent'ın yorum talebine yanıt vermedi; şirketin iletişim departmanı, Musk'ın kasımda şirketi devralmasının ardından yaşanan toplu işten çıkarmalardan büyük ölçüde etkilenmişti.

E-posta yoluyla iletilen tüm basın soruları artık otomatikman dışkı emojisiyle yanıtlanıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU