Daha uzun mesai saatlerinin çalışan annelere yarayacağını söyleyen Güney Koreli bakan büyük tepki topladı

"Bu karar arka arkaya 5 gün boyunca sabah 9'dan gece yarısına kadar çalışmayı yasallaştıracak. Çalışanların sağlığı ve dinlenme ihtiyaçları önemsenmiyor"

Arşiv: Güney Kore, dünyadaki en düşük doğurganlık oranına sahip. Bu rakam 2022'de 0,78'di (YONHAP/AFP)

Perşembe günü Güney Koreli bir bakan, haftalık çalışma saati sınırının 52'den 69'a çıkarılmasının aslında çalışan annelere yarayacağını söyledi.

Çalışma Bakanı Lee Jung-sik, bunun çalışan annelere daha fazla seçenek sunacağını ve çocuk yetiştirmelerine yardımcı olacağını söyledi. Bu açıklama, nihayetinde kadınlara yalnızca zarar vereceğine inandıkları bu adımı eleştirenler arasında büyük bir öfkeye yol açtı.

Ocakta, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'ün, üretkenliğin yanı sıra aile büyümesini teşvik edeceğini umduğu bir plan kapsamında, çalışanların (52 saat yerine) 69 saate kadar çalışmasına ve fazla mesailerini biriktirip izin yapmalarına olanak sağlamak istediği bildirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Perşembe günü Lee'ye, işgücü reformu önerisinin Güney Kore'nin giderek azalan doğurganlık oranlarına katkı sağlayıp sağlamayacağı soruldu. Lee, "Hamilelikte veya çocuk yetiştirirken çalışma saatlerini azaltmayı sağlamak için cesur önlemler alacağız" dedi.

Ancak yasanın Güney Kore'nin ulusal meclisinden geçmesi gerekiyor ve burada çoğunluk, devlet başkanının siyasi rakiplerinin elinde. Muhalefet politikacıları şu ana kadar bu planı eleştirdi. Ana muhalefetteki Kore Demokrat Partisi'nin temsilcisi Park Yong-jin, planı "nüfusun yok olmasına giden kestirme yol" diye niteledi.

Çalışma Bakanlığı, haftalık çalışma saati sınırının 52'den 69'a çıkarılmasının "sadece daha fazla seçenek getireceğini" söyleyerek bu eleştiriyi dikkate almadı.

Bu hamleye ve çalışma bakanının yorumlarına karşı çıkan Kore Kadın Dernekleri Birliği, yakın tarihli bir açıklamasında "erkekler uzun saatler çalışıp bakım sorumluluklarından ve haklarından muaf tutulacakken, kadınların tüm bakım işlerini üstlenmek zorunda kalacağını" belirtti.

Güney Kore dünyadaki en düşük doğurganlık oranına sahip. En son verilere göre, bu oran 2022'de 0,78 ve 2021'de 0,81'di.

Associated Press'e göre Güney Kore'nin nüfusu 2021'de ilk kez azaldı. Bu durum, nüfusun düşmesinin yaşlıların sayısı arttıkça ve vergi mükellefi sayısı azaldıkça işgücü kıtlığı ve daha fazla emeklilik ve sağlık harcamasına nefen olarak dünyanın 10. en büyük ekonomisine ağır hasar verebileceği endişelerini artırıyor.

Çarşamba günü, Devlet Başkanı Yoon ülkenin rekor seviyedeki düşük doğum oranıyla başa çıkmak için "cesur önlemler" alınmasını istedi. Başkanlık Sözcüsü Lee Do-woon'a göre Başkan, "Lütfen düşük doğum oranı için cesur ve kesin önlemler alın, öyle ki halk tarafından hissedilebilsinler" dedi.

 


Çalışma reformu önerisi ilk olarak aralıkta açıklanmıştı. Pazartesi günüyse öneri resmen duyuruldu. Duyuruda önerinin Güney Kore'ye daha fazla işgücü esnekliği getirme ve birçok kadının kariyerleriyle çocuk yetiştirme arasında seçim yapmak zorunda kaldığı ülkede iş-yaşam dengesini iyileştirme girişimi olduğu belirtiliyor.

Kore Sendikalar Konfederasyonu, "Bu karar arka arkaya 5 gün boyunca sabah 9'dan gece yarısına kadar çalışmayı yasallaştıracak. Çalışanların sağlığı ve dinlenme ihtiyaçları önemsenmiyor" ifadeleriyle öneriyi eleştirdi.

OECD'nin sosyal politika bölümünden kıdemli ekonomist Willem Adema geçen ay Reuters'a, "Haftada 52 saatlik bir çalışma planını yürürlüğe koymanın güzelliği işverenlere, sendikalara ve işçilere 'Dinleyin, ülkenizdeki uzun çalışma saatleri kültürü hakkında gerçekten bir şeyler yapmak zorundasınız' diyerek bir sinyal vermenizdi" demişti.

Mevcut mevzuat tamamen esneklik sağlamakla ilgiliyse, o zaman sorun yok. Ama öyle yorumlanmıyor gibi görünüyor.

29 yaşındaki ofis çalışanı Lee Yoon-sun'un şunları söylediği aktarıldı:

Ağır bir iş yükünüz varken uzun saatler çalışmak ve daha az meşgul olduğunuzda dinlenmek, düzensiz bir hayata yol açıp çocuk sahibi olmayı ve çocuk bakımını etkileyecek bir model gibi görünüyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU