Gizemi yıllarca çözülemeyen okyanus sesi sosyal medyada yayımlandı

Bazıları bilinmeyen bir deniz yaratığından şüpheleniyordu

2005'te sesin kaynağına ulaşmak için akustik araştırma başlatıldı (Pixabay)

1997'de keşfedilen ve uzun yıllar bilim insanlarının aklını meşgul eden "okyanus sesi" sosyal medyada yayımlanınca yeniden gündeme geldi.

Paola Alexandra Rosa adlı bir kullanıcı, Pasifik'in derinliklerinde askeri araçlarla kaydedilen bu sesi, müzik paylaşım platformu Soundcloud'da 16 kat hızlandırılmış versiyonuyla paylaştı.

 


Ses, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ndeki (NOAA) araştırmacıların su altı volkanlarını araştırdığı sırada kaydedilmişti.

Bunun için ABD Donanması'nın özel olarak geliştirdiği hidrofonlar (su altı mikrofonları) Pasifik Okyanusu'nun yaklaşık 3 bin kilometre açıklarına yerleştirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sonunda kayıtlar dinlenirken ürkütücü bir ses araştırmacıların dikkatini çekmişti. Yaklaşık bir dakika süren ses, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek su altı seslerinden biriydi.

Bilim insanlarının "bloop" adını verdiği bu gizemli okyanus sesi bir damlanın çeşmeden düşüşünü andırıyordu.

Uzun yıllar bu sesin kaynağına dair çeşitli spekülasyonlar üretildi. Kimisi askeri tatbikatların, kimisiyse dev bir kalamarın, mavi balinaların veya bilinmeyen bir deniz yaratığının sesi olduğunu öne sürdü.

NOAA'nın Pasifik Deniz Çevre Laboratuvarı'nın Akustik İzleme Projesi'nin baş bilim insanı Christopher Fox, bu kayıtla ilgili bir röportajında, "Hayvanlardan gelme ihtimali de dahil olmak üzere her olasılığı düşündük" demişti.

Sonunda 2011'e kadar yapılan çalışmaları bir araya getiren NOAA, sesin gizemini çözdüklerini duyurdu.

Resmi karara göre bu gizemli ses aslında Antarktika buzulundan kopmakta olan bir buz tabakasının bu süreçte çıkardığı çatlama sesiydi.

Dziak, 2012'de Wired'a yaptığı açıklamada, "Buzun kırılma ve çatlama sesleri, güney okyanusunda baskın bir doğal ses kaynağıdır" ifadelerini kullanmıştı:

Her yıl, deniz buzunun çatlaması, erimesi ve okyanusa dağılmasıyla oluşan, 'buz depremi' dediğimiz binlerce olay oluyor. Bunların yaydığı sinyaller karakteristik açıdan 'bloop'a çok benziyor.

 

Independent Türkçe, Business Insider, Wired

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU